Bakan Kurum’un açıklamaları şu şekilde:
"2 gün boyunca sanayide yeşil dönüşüm seminerimizde endüstriyel emisyonların direktifi yönetimi kapsamında yer alan temiz üretim teknikleri, iklim nötr ve sıfır atık hedeflerimiz ,yeşil kalkınma hedefleri, sınırda karbon düzenlemesi, sınıflandırma sürdürülebilir finans konusunda istişare etme fırsatı bulacağız. Toplumun tüm kesimleriyle yapacağız. Şimdiden sivil toplum örgütlerimiz, sanayicilerimiz, uzmanlarımızın sunacağı fikirleri için şükranlarımı sunuyorum.
2053 net sıfır emisyon hedefi ve yeşil kalkınma hedefine ulaşma noktasında bizim iklim kanunumuza altlık teşkil ediyor. Burada çıkacak sonuçlarla oluşturmuş oluyoruz.
İklim değişikliği nedeniyle barınmadan ulaşıma, tedarik zincirine kadar olumsuzluklar yaşadığımızı hep birlikte görüyoruz. BM’nin 2022 yılında yayınladığı Küresel Riskler Raporu ile gördük ki yaşadığımız afetlerin yüzde 91’i de iklim değişikliği kaynaklıdır. Bu artık tüm ülkelerde yaşanan bir sorun. Ülkemizin tarihsel bir sorumluluğu olmamasına rağmen biz de iklim değişikliğinden etkilenen ülkelerden bir tanesiyiz.
Son yıllara baktığımızda biz Türkiye olarak afetlerden yoğun bir şekilde etkileniyoruz. Sel afetleri, yangınlar, Marmara Denizi’nde görmediğimiz müsilaj bunun en somut örnekleri. Bunların sayısı şiddeti giderek artıyor.
İklim değişikliği çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu vizyon çerçevesinde tüm paydaşlarımızla bir araya geliyor. 2053 vizyonumuza ilişkin çalışmaları ortaya koyuyoruz. Çok önemli yol kat ettik. Yeşil kalkınma yolunda Türkiye başlığı ile istişare toplantısı düzenledik. Türkiye’nin ilk iklim şurasını toplumun tüm kesimlerinin orada olduğu bir seminerdi bu. Bu seminerde çok önemli kararlar aldık. 217 kararla birlikte önümüzdeki süreçte atacağımız adımların önemli altlığını teşkil etti.
COP27 toplantısında 2030 yılında artıştan azalış hedefimizi yüzde 41'e yükselttiğimizi ifade ettik. En geç 2038 yılına kadar da emisyonlarımızı pik noktasına ulaştıracak ve net sıfır emisyon hedefimize güçlü politikalarımızla ilerlemeye devam edeceğiz.
2024 yılında pilot uygulamasına başlayacağımız emisyon ticaret sistemi ile birlikte sektörümüzde fazla emisyon üretenlerin cezalandırıldığı az emisyon üretenlerin ödüllendirildiği bir sisteme geçmiş olacağız.
Yeşi kalkınma çerçevesince üretirken kirletmemeyi merkez alacağız. Doğamızı kirletmeyeceğiz ve üretimimizin merkezinde insan olacak. Ülkemizin üretimini de ihracatını da daha da artıracağız. Bu noktada sanayicilerimizden ve özel sektörümüzden beklentimiz büyük."
2024-11-06 00:14:49