Ekonomi >> Milliyet Ekonomi


Bakan Kirişci'den CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalar


Link [2022-12-07 19:04:19]



CNN TÜRK'te Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge'nin konuğu Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci. Tarımsal üretim ve gıda güvenliğinde hangi stratejiler, planlamalar ve politikalar gündemde? Kuraklık tehlikesine karşı hangi tedbirler alınıyor? Dünyanın gelecekteki sorunu gıda ve su savaşları mı olacak? Gıda fiyatlarındaki artışın önüne nasıl geçilecek? Ahmet Hakan moderatörlüğünde Hakan Bayrakçı ve Melik Yiğitel soruyor, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci yanıtlıyor. Bakan Kirişci'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Yusufeli Barajı Çoruh Nehri üzerinde kurulu biliyorsunuz. Çevrede sulamaya ilişkin değil de elektrik üretimine yönelik barajlar yapılıyor. Türkiye'nin en yüksek barajı. Dünyada ise 5. büyük baraj. Bu barajın bir özelliği var. Taşkın önleme kapasitesi olarak da muazzam bir baraj.

Mühendisliği tamamen bizim mühendislerimize ait. Yusufeli halkına buradan bir kere daha teşekkür edelim buradan. 34.2 milyar TL'lik bir proje bu. 800 bin metreküp barajın altında kalacak toprağı taşıyoruz, taşımaya da devam ediyoruz. Toprak dediğiniz şey milyonlarca yılda elde edilen bir şey. Verimli tarım yapılan toprağı taşıdık. Ağaçlar sökülüp, yeniden ilgili yerlere taşındı. Çevreci bir yaklaşımla yapıldığını ısrarla dile getiriyoruz.

2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte elektrik üretiyor bu baraj. 275 metre gövde yüksekliğinde bir bina. Buradan anlaşılmıyor gidip görmek lazım aslında orayı. 2,1 milyar metreküp su depolayacak. Suya ihtiyacımız olduğunda bizim burada suyumuz var. Bu baraj şu anda kendini 2 yılı biraz geçecek zaman diliminde finanse edecek. 375 milyon dolarlık bir yıllık getirisi var olarak. Maaliyetini düşündüğümüde 2 yılı biraz geçe kendini finanse etmiş oluyor. İftihar edilecek bir proje. Bu ülke için çok önemli olan su rezervi var. Bu beni heyecanlandırıyor.

Asgari ücrette ilk toplantı tamamlandı Çalışma Bakanlığı asgari ücret anketi sonuçlarını açıkladı! Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında anayasa toplantısı

Çok Okunanlar

2024-09-20 03:46:26