Gündem >> Milliyet


Bakan Kirişci: Gıda meselesi bir milli güvenlik meselesidir


Link [2022-12-09 19:20:19]



Bakan Kirişci'nin açıklamalarından satır başları şöyle;

2050 yılında yüzde 67 daha fazla tarımsal üretime, yüzde 65 daha fazla sulama suyuna ihtiyaç duyulduğunu belirtmek isterim. Tahıl koridorundan 13,3 milyon ton tahıl taşınmış. Maalesef Ukrayna tahılının alıcılarının çoğu zengin ülkeler olmuştur. Adaletli dağıtım için ülke olarak gayret sergiliyoruz. Gıda meselesi bir milli güvenlik meselesidir. Ülke olarak eli öpülesi çiftçilerimiz sayesinde stratejik tarım ürünlerinde bulunabilirlik sıkıntısı yaşatmadık. Tarım sigortası TARSİM'i hayata geçirdik. Orman varlığımızı artırdık.

Tarım sektörü son 19 yılın 15'inde büyüme göstermiştir. Mazot ve gübre desteklerini öne çekilmesiyle çiftlerimiz girdi maliyetlerini düşünmeden üretime başladılar. 1999 yılından beri en yüksek miktarda hububat aldık. Çiftçimize 48 milyar Türk lirası ödedik. Bir ilk olarak bu yıl buğday ve arpasını TMO'ya satan üreticilere ton başına buğdayda bin TL arpada ise 500 TL hububat alım primi ödedik. Piyasaya yaptığımız un ve yem arzıyla fiyatları regüle ediyoruz. Yaş çayın kilogramı destek dahil 7 TL'den aldık. Şeker pancarı alım fiyatını yüzde 245 artışla 420 liradan bin 400 liraya çıkardık. Et ve süt kurumu üretici ve tüketiciyi korumaya gayret gösteriyoruz. Avrupa'da birinci sıraya geldi. Kanatlı hayvan varlığımızı 395 milyona, arılı kovan sayımızı 8.7 milyona çıkarmış bulunuyoruz.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLKE DAHA İMZA ATTIK

Mavi Vatan'da da tarımsal zenginliği arıyoruz. Su ürünleri yetiştiriciliğini destekleme kapsamına aldık. Üretimimizi yıl sonu itibarıyla 8,5 katına çıkararak 67 bin tondan 515 bin tona yükseltiyoruz. Avrupa'da birinci sıradayız. Tarım sigortası düzenlemesiyle de cumhuriyet tarihinde bir başka ilke daha imza attık. TARSİM'in kapsamını genişletiyoruz.Üretimimizi, yıl sonu itibarıyla sekiz buçuk katına çıkararak 515 bin tona yükseltiyoruz. Buğday üretiminde verim kaybına ve fiyat dalgalanmalarına bağlı olarak, çiftçinin gelir kaybı riskini, teminat altına alıyoruz. Önümüzdeki yıl, IPARD programına başlıyoruz. Bugüne dek, 42 ilde uygulanan programı, 81 ilimize yaygınlaştırıyoruz.

Güvenilir gıdaya erişimi en temel insan haklarından biri olarak görüyoruz. Bu yıl, Kasım ayı itibarıyla, 7 bin 500 denetçiyle yaklaşık 1 milyon 200 bin gıda denetimi yaptık Bütün süreçleri titizlikle denetliyoruz. 701 bin ev hayvanını kayıt altına aldık. Sahipsiz hayvanlarla ilgili olarak çalıştayımız 29 - 30 Kasım 2022 tarihlerinde Bolu'da gerçekleştirilmiştir. yol haritamızı da kısa süre içerisinde kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Bu ülkenin kendine has her bir tarımsal değeri koruma altındadır.

ORMANLAR BİZİM MİLLİ SERVETLERİMİZDİR

Ormanlar bizim milli servetlerimizdir. En çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Avrupa'da ilk dünyada dördüncü sıradayız. Ormanlarımızı yangınlardan korumak için 126'sı akıllı olmak üzere toplam 776 kuleden 24 saat gözetliyoruz. 10'u gece görev yapabilen 55 helikopter 692 iş makinesi ve en önemlisi 26 bin personel 110 bin gönüllüyle yangınla cansiperane mücadele ettik. Bu yıl ilk defa özel eğitim almış timler kurarak yangınla mücadelede onları görevlendirdik.

YUSUFELİ BARAJI

Ülkemizde en yüksek dünyada 5.yüksek barajdır. 2023 yılıyla başlayan yeni yüzyılın adı Türkiye Yüzyılı olacak.

Biz tarımda dijitalleşmeye büyük önem veriyoruz.



Çok Okunanlar

2024-09-20 13:50:31