Siyaset >> Milliyet Siyaset


‘BAE ile yeni bir dönem başlattık’


Link [2022-02-16 08:31:16]



ABU DABİ İHA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BAE’deki temasları kapsamında iş insanları ve yatırımcıları ile bir araya geldi. İş insanlarına seslenen Erdoğan, “Kasım ayındaki ziyareti ile Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ilişkilerinde yeni bir dönemi başlattık. Ticari ilişkilerin geliştirilmesi yatırımların artırılması konusunda güçlü bir müşterek iradeye sahibiz" dedi.

Görüşmelerde karşılıklı anlayışın teyit edildiğini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: "Zira 13 anlaşma imzaladık. Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’nin Körfez bölgesindeki başlıca ticaret ortağıdır. İkili ilişkilerimizde duraksama yaşanan dönemde dahi ticari ilişkilerimiz hacmini korumuş, özel sektörlerimiz arasındaki ortaklıklar canlılığını muhafaza etmiştir. Bu durum ikili ekonomik ve beşeri ilişkilerimizi köklü bir geçmişe ve sağlam bir alt yapıya sahip olduğunun ispatıdır.”

Yatırım fırsatı

“BAE, ileri teknoloji şirketlerine ve startuplara finansman desteği ve uygun yatırım fırsatları sunuyor. Türkiye ise dinamik ve genç nüfusu ile ileri teknoloji geliştiren küresel ölçekte isim sahibi yeni girişimlere öncülük ediyor. Ekonomik açıdan birbirini tamamlayan ülkeler olarak kısa sürede önemli mesafe olacağımıza inanıyorum. Karayolu, havayolu, bankacılık ve finansman başta olmak üzere her alandaki ekonomik bağlantılarımızı güçlendirilmesi için biz de gereken adımları atıyoruz. Türkiye 85 milyonluk nüfusu, yükselen sanayi üretimi nitelikli istihdam tam kapasitesi, fiziki alt yapısı ve coğrafi konumuyla öne çıkan bir ülkedir.”

Salgının, Türkiye gibi üretim kapasitesi yüksek ülkelerin önünde yeni pencereler açtığını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye özellikle Asya merkezli üretim ağına alternatif arayışında olan yatırımcılar için çok önemli avantajlar sunuyor. Biz 2003 yılından bu yana 239 milyar dolardan fazla doğrudan uluslararası yatırım çekmeyi başarmış bir ülkeyiz. Son 16 yılda orta ve doğu Avrupa’da en fazla uluslararası doğrudan yatırım alan ikinci ülke olmamız Türkiye’ye duyulan güvenin en somut işaretidir. Ticaret bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Finansman ve Dönüşüm Ofislerimiz, diğer kurumlarımız yeni yatırım projelerinizde sizlere gereken her türlü desteği vermeye hazırdır."

El Maktum’la görüştü

Abu Dabi temaslarını tamamlayan Erdoğan, Dubai’ye geçerek görüşmelerine başladı. Erdoğan, BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum ile görüştü. Görüşmede ikili ilişkiler ele alındı.

'Müşterek irade ortaya koyduk'

Erdoğan, BAE ziyaretine ilişkin Twitter'dan şu değerlendirmelerde bulundu: "Kardeş Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirdiğimiz ziyaretimizi hamdolsun, başarıyla tamamladık. Yaptığımız görüşmelerde ilişkilerin geliştirilmesi ve yatırımların arttırılması konusunda güçlü bir müşterek irade ortaya koyduk, 13 anlaşmaya imza attık. Anlaşmaların ahdî zeminimizi daha da güçlendireceğine inanıyoruz. BAE’nin güvenlik ve istikrarına destek veriyoruz. Körfez Bölgesi’nin güvenliğini kendi güvenliğimizden ayrı görmüyoruz. İş birliğimizde son dönemde sağlanan ivmeyi muhafaza etmek ve ileriye taşımak konusundaki iradenin karşılıklı olmasından memnuniyet duyuyoruz. Ortak çıkarlarımız ve bölgemizin istikbali için bu gayreti, karşılıklı saygı ve güven temelinde sürdürmekte kararlıyız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan,ziyaret kapsamında, dünya fuarı “Dubai EXPO 2020”de Türkiye Ulusal Günü” etkinliklerine de katıldı.

‘TOGG çevrenin korunmasına katkı yapacak’

Erdoğan, BAE’ninDubai Emirliği’ne gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, dünya fuarı “Dubai EXPO 2020”de Türkiye Ulusal Günü” etkinliklerine katıldı.Eşi Emine Erdoğan’ın liderliğinde 2017’de başlatılan Sıfır Atık Projesi’ne dikkat çeken Erdoğan, “Bu proje ile 2 milyon tonun üzerinde atık işlenerek ekonomiye kazandırılmış, 3 milyon ton sera gazı salınımı önlenmiş, 265 milyon ağaç kesilmekten kullanılmıştır. Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili TOGG’u da ayrıca zikretmek isterim. Sergi alanında maketini gördüğünüz ve önümüzdeki seneden itibaren seri üretime geçecek olan TOGG’un çevrenin korunmasına yapacağı katkı açıktır” dedi.



Çok Okunanlar

2024-10-24 09:20:32