Eğitim >> Milliyet Eğitim


Aspire Etmek Ne Demek, Nasıl Uygulanır? Aspirasyon Kimlere Uygulanır?


Link [2022-06-01 20:23:55]



Yutkunduğumuz zaman geride yer alan küçük dil solunum yolunun kapanmasına neden olmaktadır. Yutkunma ile nefes alma aynı anda yapılır ise o zaman solunum yoluna yabancı cisimler kaçabilmektedir. Bu durumdaki kişilere aspirasyon işlemi uygulanması gerekir.

Aspire Etmek Ne Demek?

Aspiratör yardımı ile Gastrik, mukus veya kan gibi içeriği oluşan pek çok sekresyonların emilerek geri çekilmesi ve temizlenmesi olayına aspire etmek adı verilir. Aspire etmenin amacı solunum yollarının temizlenmesi ve kişilerin daha rahat nefes almasını sağlamaktır. Acil durumlarda sağlık görevlerinin müdahalede bulunabilmesi için aspirasyon cihazının bulunması çok önemlidir.

Aspire Etmek Nasıl Uygulanır?

Aspire etme işlemi öncesinde hastanın bilinci yerinde değil ise ilk olarak oksijen desteğinin yapılması gerekir. Daha sonrasında aspire etme işlemi şu şekilde uygulanır:

- Katater vakumun kapalı olduğu durumda ağızdan veya burundan uç kısma gidene kadar itilmelidir.

- Daha sonra vakum açılarak hafif bir şekilde aspirasyon işlemi gerçekleştirilir.

- İşlem kısa sürse de dikkatli yapılması gerekir.

- Aspirasyon bitiminden sonra hastaya oksijen verilmesi gerekir.

Aspirasyon Kimlere Uygulanır?

Yutkunma ile nefes alma işleminin aynı anda yapılması durumunda kişilerin solunum yolu kapanabilmekte veya yabancı cisimler kaçabilmektedir. Bu gibi durumlarda kişilere acil müdahale gerekmektedir. Acil müdahale işlemlerinden birisi de aspirasyon işlemidir.



Çok Okunanlar

2024-09-22 17:33:00