Yazarlar >> Milliyet


Art Basel’den yeni blockchain ekosistemi: Arcual


Link [2022-11-08 11:50:19]



Dünyanın en önemli sanat fuarlarından biri, 52’nci yılını kutlayan Art Basel.

Sadece kültürel bir etkinlik değil, aynı zamanda ticari bir organizasyon.

Yılda bir kez Basel, Miami Beach, Hong Kong ve son olarak da Paris’te düzenleniyor.

Art Basel son yıllarda yatırımcılarıyla da çok konuşuluyor.

Peki ama neden?

Art Basel’in sahibi MCH Group, özellikle pandemi döneminde fuarların sadece dijital olarak gerçekleşebilmesi sonucunda büyük ekonomik sıkıntılar yaşadı, bu yüzden de yeni yatırımcılar arayışındaydı.

Avustralya’da gazeteler, dergiler ve televizyonlarla çalışma hayatına başlayan, News Corporation adlı şirketini İngiliz ve Amerikan medyasına doğru genişleten ve dünyanın en önemli ve zengin medya patronlarından biri olan ve hayatı Succession dizisine de ilham veren Rupert Murdoch’un oğlu James Murdoch, MCH Group’un çoğunluk hissesini almak istedi.

Sadece 21st Century Fox’un Disney’e satışından kendisi ve her kardeşi 2.2 milyar dolar kazanan James Murdoch gibi bir yatırımcı adayı elbette Art Basel için heyecan vericiydi.

Ama tabii fuarın diğer hissedarları sermaye artırımına gidilmesine başta karşı çıktı.

Çağdaş sanatçılar da fuar organizatörleri kadar bu duruma sevinmedi.

Hissedarlar arasında aylarca devam eden pazarlıklar sonunda Aralık 2020’de tamamlandı, yüzde 94’lük oyla yeni yatırımcının teklifi kabul edildi.

Böylece James Murdoch’un şirketi Lupa Systems, MCH Group’un yüzde 49’luk çoğunluk hissesini tam 80 milyon dolar karşılığında aldı ve yönetim kurulunda üç koltuğa sahip oldu.

Şimdi ise Art Basel yeni bir haberle karşımızda.

Başlık: ‘Arcual ile tanışın’

Peki ama Arcual ne?

Sanat piyasası için sanat piyasası tarafından oluşturulan ilk blockchain ekosistemi diye özetliyorlar.

Art Basel’in ana şirketi MCH Group ve Maja Hoffman’ın kâr amacı gütmeyen LUMA Vakfı tarafından kurulan Arcual, sanatçıları sanat ekosisteminin merkezine koyuyor.

Hedef, sanatçılara ve galerilere hızla artan satış fiyatlarından yararlanma şansı vermek.

Malum, sanatçıların en büyük sorunu, eserlerinin ilk satışından sonra hızla yükselen fiyatlarından büyük ölçüde yararlanamamaları.

Arcual’daki sözleşmelerde ödeme koşullarını tanımlamak, menşei doğrulamak ve sanat eserleri her satıldığında yaratıcılara telif ücreti ödenmesini sağlayabilmek mümkün.

Sanatçılar, çalışmalarının nasıl kurulduğunu veya saklandığını ve meta veriye nasıl çevrilebileceğini şart koşmak için bu anlaşmaları bile kullanabilir.

Ayrıntılı bir iz sürmek zorunda kalmadan hızlı ve kolay bir şekilde bir sergi için koleksiyonerlerinden eser talep edebilirler.

Art Basel ağındaki galerilere şu anda Arcual’in bir beta sürümünü sunuyor, ancak asıl lansman 1-4 Aralık’ta Art Basel Miami Beach’te gerçekleşecek.



Çok Okunanlar

2024-09-20 11:32:04