Eğitim >> Milliyet Eğitim


Anova Testi Nedir, Ne İşe Yarar? Anova Testi Nasıl Yapılır?


Link [2022-02-05 18:51:12]



İstatistik bilimi sayesinde pek çok değişkenin ve değişkenler arası bağlantının açıklamasının yapılması mümkün olmaktadır.

ANOVA Testi Nedir, Ne İşe Yarar?

Anova testi bağımsız grupların ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın var olup olmadığını ölçmek için kullanılan bir araç olmaktadır. Anova testinin uygulanabilmesi için bazı ön koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu ön koşullar arasında verilerin grupta normal bir dağılıma sahip olması, Grup varyanslarının birbirlerine eşit olması, Grupların birbirinden farklı ve rasgele seçilmiş olması ve Aynı gruptaki bireylerin birbirlerinden bağımsız ve rasgele seçilmiş olmaları gerekmektedir.

ANOVA Testi Nasıl Yapılır?

Anova testi parametrik bir testtir ve uygulanabilmesi için de belli koşulların varlığı söz konusu olmaktadır. Uygun koşullar sağlanamadığında Kruskal Wallis ve Welch F testi gibi testlerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Anova testleri sayesinde etki büyüklüğü hakkında da fikir sahibi olmak mümkün olmaktadır. Etki büyüklüğü bağımsız olan değişkenin bağımlı değişkendeki toplam varyansın ne kadarını açıkladığını göstermektedir. Bu durum 0,00 ve 1,00 arasında değişkenlik göstermektedir.



Çok Okunanlar

2024-10-24 02:28:31