Eğitim >> Milliyet Eğitim


Anlam Daralması Nedir, Özellikleri Nelerdir? Anlam Daralması Örnekleri...


Link [2022-04-13 06:31:08]



Cümlede kelime üzerinden bakıldığı zaman dil bilgisi ile birlikte pek çok farklı konu değerlendirilir. Özellikle bunlar içerisinde anlam daralması hem eğitim hem de günlük yaşantı açısından önemli bir yer tutar.

Anlam Daralması Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Bir sözcüğün zaman içerisinde anlamanın bir bölümünü kaybetmesi ya da genel bir anlamdan özel anlama geçmesi anlam daralması olarak ifade edilir. Özellikle eski dönemlerde geniş bir anlama sahip olan kelimeler, günümüzde daha dar bir kelime kapsamında kullanılır. Yani böylece genelden özele doğru bir geçiş sağlanmış olur. Böylece belli bir anlamı üzerinde keskin olarak kullanılması en önemli özellikleri içerisinde gelir. Aynı zamanda belirli bir anlamını hiçbir zaman kaybetmez. Sadece anlamının belli bir bölümünü kaybetmiş olur.

Anlam Daralması Örnekleri

Anlam daralması üzerinden dil bilgisi açısından birçok farklı örnek vermek mümkün.

- ‘Oğul’ Oğul kelimesi eski zamanlarda hem kız hem de erkek çocuklar için yavru olarak kullanırdı. Ancak günümüzde sadece erkek çocuklar için kullanılır.

- ‘Yemiş’ Yemiş kelimesi eskiden meyve olarak genel bir anlama sahipti. Fakat Günümüzde ise Ege Bölgesi'nde yetişen tek bir meyve türü olarak değerlendirilir.

- ‘Erik’ Erik kelimesi eski zamanlarda birçok farklı meyveyi genel olarak anlatırdı. Günümüzde ise yalnızca tek bir meyve olarak daraltılmıştır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 11:33:51