Sağlık >> Milliyet Sağlık


Anizositoz Nedir, Belirtileri Nelerdir? Anizositoz Tedavisi Nasıl Yapılır?


Link [2022-07-07 16:30:19]



Anizositoz genellikle solgunluk adı verilen başka bir rahatsızlıktan kaynaklanır. Aynı şekilde diğer kan enfeksiyonlarına veya hastalığı tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlara da neden olabilir. Bu şekilde, anizositozun varlığı, kırılganlık gibi kan sorunlarının teşhisinde sıklıkla karşılaşılır.

Anizositoz Nedir?

Anizositoz, vücuttaki çeşitli boyutlardaki kırmızı trombositlere, özellikle kırmızı trombositlere ifade edilen bir terimdir. “Aniso” gerçek anlamda eşitsizlik anlamına gelir ve “sitoz” hücre, hücre sayısı anlamına gelir. Eritrositlerin yani kırmızı trombositlerin büyüklüklerinin değişmesinin altında farklı motivasyonlar vardır.

Anizositoz, ilerlemiş demir solgunluğu eksikliği gibi hastalıklarda göze çarpmaktadır. Demir genellikle kandaki oksijenin taşınmasına ve depolanmasına yardımcı olmak için eritrositlerin tasarımında bulunur.

Sonuç olarak, demir eksikliği görüldüğünde kırmızı trombosit miktarı da aynı şekilde azalır. Hastalık, anizositoz başlığı altında üç benzersiz türe ayrılabilir. Bunlar makrositik, normositik ve mikrositik demir eksikliğidir. Makrositoz, kırmızı trombositlerin olması gerekenden daha büyük olduğu, normositlerin normal boyutlarda olduğu ve mikrositozun normalden daha küçük olduğu zamandır.

Anizositoz Belirtileri Nelerdir?

Anizositozun nedenine bağlı olarak farklı belirtiler ve yan etkiler olabilir. Anizositoz başlığı altında eritrositler normalden daha büyük veya daha küçük olabilir. Bu nedenle, bunlar düzenli olarak hastalıkla bağlantılıdır. Endikasyonlar ayrıca kırılganlık nedeniyle görülür. Bu belirtiler aşağıdaki gibi olabilir:

Halsizlik

Yorgunluk

Ciltte solgunluk

Nefes darlığı

Anizositoz Tedavisi

Anizositoz tedavisi, bu duruma neden olan gizli hastalığa bağlı olarak değişir. Bu şekilde, gizli hastalığın sonuçlandırılması uygun, kesin ve güçlü tedavi için hayati önem taşır. Anizositoz sıklıkla solgunluk ile bağlantılıdır. Solgunluğu olan bireyler eritrosit boyutunda değişikliklerle karşılaşabilirler.

Hastalık ayrıca en normal olarak demir eksikliği veya B12i folat yetersizliği kırılganlığı olarak ortaya çıkar. Demir eksikliği için temel tedavi, demir ilaçları almak ve demir açısından zengin gıda çeşitlerini barındıran diyet listeleri ile demir seviyelerini oluşturmaya çalışmaktır. En yaygın olarak kullanılan ilaç tablet şeklindeki demir sülfattır.



Çok Okunanlar

2024-11-05 17:52:28