Siyaset >> Milliyet Siyaset


Altılı masadan aday için 6 kriter


Link [2022-04-26 08:31:22]



Mehtap Gökdemir / ANKARA - Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde önceki akşam gerçekleştirilen ve yaklaşık 6 süren toplantıda, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın attığı “20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak” şeklindeki tweeti açık açık konuşulmadı. Ancak dolaylı olarak mesajların verildiği ve “Genel başkan yardımcılarımız, parti yetkililerimiz, genel başkanlar olarak karşı tarafın istismar edeceği cümlelere dikkat edelim. Herkesin konuştuklarına dikkat etmesinde fayda var. Karşı tarafa bir malzeme vermeyelim” değerlendirmesinin yapıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye liderler paylaşımı konusunda Uysal’a soru yöneltmedi. DP liderinin geçen hafta liderlerle bire bir yaptığı görüşmelerde konuya açıklık getirdiği ve tweet krizinin tatlıya bağlandığı belirtildi.

İsim yarıştırılmayacak

Masada cumhurbaşkanı adayının ismi yine konuşulmadı, ancak tarifi yapıldı. Yapılan ortak açıklamada, “Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz” denildi. Bu altı kriterin ortaya konulması konusunda ise kaynaklar, “O kriterleri kamuoyuna açıklama gereği duydular, çünkü yol kazası oluyor. Çerçeve çizildi, kriterlerin dışında bir değerlendirme yapılmayacak” yorumunu yaptı. Edinilen bilgiye göre altılı masa cumhurbaşkanı adayı için ortak aday çıkaracak. Resmi seçim sürecine kadar adayın ismi telaffuz edilmeyecek. Dolayısıyla, isim yarıştırılmayacak.

Beyin jimnastiği

Milliyet’in ulaştığı bilgiye göre, altı saatlik toplantıda liderler aynı zamanda “parlamento çoğunluğunun hangi formüllerle sağlanabileceği” konusunda da beyin jimnastiği yaptı. Ancak detaylara çok girilmeden, genel olarak değerlendirme yapıldı. Seçim kararı alınmasından sonra hangi yöntemle seçime girileceği konusuna karar verilecek. Bu arada parti kurmayları, seçim yasasının değiştirilmesinin ardından simülasyon çalışmaları konusunda, “Yeni Seçim Yasası 7 Nisan 2023’den sonraki seçime ilişkin olduğundan, şimdiden simülasyon yapılması için erken. 7 Nisan 2023’e kadar bir seçim yapılırsa onun için ayrı simülasyon yapmak durumundayız” değerlendirmelerini yapıyor.

Üçüncü ortak açıklama

Altı siyasi parti genel başkanının ortak açıklamasında bir kez daha Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem vurgusu yapıldı ve yeni çalışma grupları ilan edildi. “Altı siyasi partinin liderleri olarak, TBMM’ye yeniden itibar kazandıracak ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz” denilerek şu ifadelere yer verildi:

SİYASİ MÜHENDİSLİK: Bu bağlamda, iktidarın yeni seçim yasası ile yapmak istediği siyaset mühendisliğine karşı iş birliğimizi derinleştirerek sürdürme yönündeki çalışmalarımızı gözden geçirdik.

SİYASİ AHLAK YASASI: Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş sürecinin anayasal ve yasal çerçevesi, seçim güvenliği ve işbirliğimizin temel ilke ve hedefleri konularında oluşturmaya karar verdiğimiz çalışma gruplarının görev alanları ve çalışma yöntemlerini ele aldık. Bu çerçevede anayasal ve yasal mevzuatla ilgili çalışma grubu; Siyasi Ahlak Yasası, Ekonomik ve Sosyal Konseye işlerlik kazandırılması ile ilgili düzenlemeler, Merkez Bankası bağımsızlığının teminat altına alınması, uzun vadeli strateji ve planlamadan sorumlu bir kurumsal yapının oluşturulması konularında yasal hazırlık yapılması için görevlendirilmiştir.

CUMHURBAŞKANI ADAYI: Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz.

BİDEN’A TEPKİ: Ayrıca, bugün ABD Başkanı Joe Biden’ın tarihi gerçekleri siyasi istismar aracı yapan açıklamasını kınıyor, geçen sene “soykırım” ifadesinin ABD Başkanı tarafından ilk kez kullanılmasına güncel kaygılarla sessiz kalan iktidarın bu ağır vebalin ortak sorumluluğunu taşıdığını vurguluyoruz.

Yeni bir çalışma grubu kuruldu

Liderler bundan sonra izlenecek yol haritasında anlaştı. Yeni bir çalışma grubu kuruldu. Anayasal ve yasal mevzuatla ilgili çalışma grubu; kaleme alınacak anayasal ve yasal düzenlemeleri çalışacak. Kurulan üçüncü çalışma grubunun özellikle Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirildiği belirtildi. Liderlerin her ay buluşmasının yanı sıra bundan sonra partiler arası genel başkan yardımcıları düzeyinde trafik başlayacak.

Liderlerin iftar ile başlayan buluşmasının sahura kadar sürebileceği beklenirken, saat 01’e doğru son çayların içilmesinin ardından gece yarısından sonra, saat 01.20’de bitti. Masadaki sohbet konularından birinin de Kılıçdaroğlu’nun evinin elektriğinin kesilmesi olduğu belirtildi.



Çok Okunanlar

2024-10-23 01:25:36