Siyaset >> Milliyet Siyaset


'Alım gücünü yukarı çıkaracağız'


Link [2022-04-07 20:31:08]



ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda partisinin milletvekilleriyle bir araya geldi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

ALIŞIK OLMADIĞIMIZ YÜKSEK FİYATLAR: Salgın döneminde artmaya başlayan küresel emtia fiyatlarının ülkemize yansımaları, döviz kurundaki artışın da etkisiyle bir hayli ağır oldu. Karadeniz'in kuzeyinde başlayan savaş ise, küresel piyasalardaki dengesizliği iyice artırdı. Bölgesel durum itibariyle tüm dünyayla entegre ekonomiye sahip bir ülkeyiz. Dolayısıyla küresel düzeyde yaşanan her gelişme bizi yakından ilgilendiriyor. Bir de buna gözünü para hırsı bürümüş fırsatçıları eklediğimizde milletimiz markette pazarda mağazada alışık olmadığımız derecede yüksek fiyatlarla karşılaşmaktadır. Avrupa ülkelerinin çoğu bizden daha vahim tablolar ile karşı karşıyadır.

YENİ BİR PARADİGMA: Türkiye ekonomisine yönelik saldırılar artık aleni tehdit halini alınca o dönemde ekonominin başındaki arkadaşlarımızla durum değerlendirmesi yaptık. Karşımıza çıkan tabloya bakarak da tarihi bir karar verdik. Ya ekonomimizi klasik anlayışa uygun şekilde faiz enflasyon sarmalına sokup yatırımları ve harcamaları kısarak işsizliği artırcaktık ya da yeni bir paradigmayı uygulamaya koyacakık. Biz tüm risklerine rağmen ikincisini tercih ettik. Ülkemiz tarihinde ilk defa faiz enflasyon denklemini bir kenara bırakarak ekonomimizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyütecek yeni bir programı hayata geçirdik. Önceliğimizi insanlarımızın mevcut işlerinin korunmasına, onun da ötesinde yeni istihdam alanları açılmasına verdik.

YENİ KIZIL ELMA: Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma kararımızdan asla geri adım atmadık, atmayacağız. Bu hedefi milletimizin yeni kızıl elması olarak görüyoruz. Salgın dönemindeki ara hedefimize yani istihdamı koruma ve geliştirme gayemize ulaştığımıza göre şimdi yeni bir safhaya geçiyoruz. Bu safhadaki ara hedefimiz insanlarımızın fahiş fiyat artışları ve yüksek enflasyon sebebiyle gerileyen alım güçlerini eskisinin de üzerine çıkarmaktır. Aslında asgari ücrette, işçi ve memur maaşlarında yılbaşında yaptığımız artışlarla bu telafiyi bir nebze gerçekleştirmiştik. Enerji ve kimi gıda ürünleri başta olmak üzere pek çok kalemde küresel fiyat artışlarını, vatandaşlarımıza mümkün olduğu kadar geç ve kademeli yansıtmaya çalıştık.

ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ: Ancak Ukrayna-Rusya krizinin enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarını yeniden yükselişe geçirmesinin ardından yaşanan gelişmeler yeni olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Türkiye ekonomisi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeye hazırlanırken, hesapsız kitapsız adımlarla bu fırsatı heba etmeyeceğimizi defaatle dile getirdik. Hem vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyecek hem de bizi ekonomideki hedeflerimizden uzaklaştırmayacak bir yöntemle bu işin içinden çıkacağız.

ORTADA ADAY YOK: Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 aynı zamanda bizim kalkınma programlarımızın da dönüm noktasıdır. Bu seçim öylesine önemlidir ki, normal şartlarda sokakta rastlaşsalar selam vermeyecek olanları aynı masa etrafında bir araya getirebilmiştir. 6’lı, aynısı Macaristan’da oldu bak, orada da bir 6’lı çıktı. Aynı hesap burada da devam ediyor. Ortada üzerinde uzlaştıkları bir program yok, bir cumhurbaşkanı adayı yok. Cumhurbaşkanı adaylığı meselesinde dışarıya karşı renk vermeseler de arka planda saç saça baş başa bir kavga yaşandığı anlaşılıyor. Şimdi bizim ülkenin ve milletin hayrına olan hiçbir konuda bir adım atamayan bu zavallılara Haziran 2023’te vereceğimiz ders kaldı.



Çok Okunanlar

2024-10-23 11:31:11