Eğitim >> Milliyet Eğitim


Alan Araştırması Nedir, Aşamaları Nelerdir? Saha Araştırması Nasıl Yapılır?


Link [2022-02-02 08:11:07]



İnsanlar kendi ortamlarında doğal bir şekilde incelenir. Aynı zamanda direkt olarak kişilerle etkileşim sağlanır.

Alan Araştırması Nedir?

Anlamacı ve betimsel bir sürece dayanabilir ve araştırmacının da bunda aktif bir rolü vardır. Araştırmacı incelediği konu ile ilgili kişileri doğrudan gözleme alarak bireylerin nasıl bir etkileşimsel süreç ile gerçekliği ürettiğini de anlamaya çalışır.

Alan Araştırmasının Aşamaları Nelerdir?

Araştırmacı incelediği konu ile ilgili ortama direkt olarak katılarak kullandığı araştırma tekniğine ve yöntem bilimsel yaklaşıma göre bağlamı analiz eder. Olaylar ve durumlar doğal akışı içinde incelenir ve sürekli olarak da notlar tutulur. Araştırmacı olabildiğince esnek olmalıdır. Çünkü yürütülen araştırmada tamamen gündelik hayatın akışı da hakimdir. Araştırmacı kendi görüşünü eğer katılımcı gözlem kullanmıyorsa araştırmanın bağlamına katmadan tarafsız bir şekilde gözlem yapması gerekir. Deneyimleyerek keşfedilen bir araştırma süreci olan saha araştırmasının detaylarına inildiğinde de şunlardan bahsetmek gerekir.

Doğrudan Gözlem: Herhangi bir çıkarım ya da kişisel yorum yapılmadan araştırılan ortamdaki gözlemlerin de şeffaf olması anlamına gelir.

Katılımcı Gözlem: Araştırmacı sistematik olarak veri kaydederek gözlemlediği kişilerin ortamına dahil olur.

Nitel Görüşmeler: Genellikle derinlemesine görüşmeler aracılığı ile gerçekliğin nitel bir şekilde ortaya konmasına dayanan bir tekniktir.

Etnografya

Vaka Analizi



Çok Okunanlar

2024-10-24 04:24:48