Sağlık >> Milliyet Sağlık


Agranülositoz Nedir, Belirtileri Nelerdir? Agranülositoz Tedavisi Nasıl Yapılır?


Link [2022-07-07 16:30:19]



Agranülositoz, kemik iliğinin çoğunlukla nötrofiller olmak üzere yeterli spesifik beyaz kan hücre türü oluşturmadığı nadir bir durumdur. Tedavi, temel nedene bağlı olarak farklılık gösterir. Herhangi bir belirtisi olmayabilir veya kendini ani ateş ve boğaz ağrısı ile gösterebilir. Aynı şekilde herhangi bir organın orta derecede enfeksiyonu kadar hızlı da olabilir. Lökositler eksik olduğundan, mikroskobik organizmalar hızla dolaşım sistemine girebilir ve sayılarını artırarak ölüm nedeni olabilir.

Agranülositoz Nedir?

Agranülositoz, kemik iliğinin (kemiğin içinde bulunan hassas doku), genellikle nötrofiller olmak üzere yeterli bir tür beyaz kan hücresi üretemediği nadir bir durumdur. Kanda kırmızı kan hücreleri (eritrositler), beyaz hücreler (lökositler) ve trombositler (plateletler) adı verilen üç çeşit kan hücre tipi bulunur. Beyaz kan hücreleri, lökositler olarak adlandırılan beyaz kan hücreler, granülosit, monosit ve bazofil olarak toplanır. Granülositler, özellikle nötrofiller, eozinofiller ve bazofiller olmak üzere üç hücre topluluğu halinde izole edilir.

Agranülositoz Belirtileri Nelerdir?

Hızla düşen beyaz kan hücresi seviyeleri ile ilgili belirtiler, ağız, boğaz ve sindirim sistemini kaplayan mukus filmlerindeki enfeksiyon nedeniyle ülserlerin oluşmasıdır. Bu ülserleri olan hastalar, rahatsızlık ve ağrı nedeniyle yutkunma sorunlarıyla karşılaşabilirler.

Nötrofil seviyeleri azaldıkça agranülositozlu hastalar bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelir. Beklenmeyen ateş, titreme ve dalağın olağandışı büyümesi (splenomegali) nötropeninin görünen belirtileridir.

Boğaz ağrısı, ağızda yaralar ve diş etleri kanaması

Genel bir halsizlik hissi

Vücudun kol ve bacaklarındaki hareketsizlik hissi

Diş etlerinde ağrı ve akıntı

Artmış nabız (taşikardi)

Hızlı nefes alma (taşipne)

Düşük nabız (hipotansiyon)

Deride apse oluşumu da başka bir göstergedir.

Agranülositoz Tedavisi

Sebep herhangi bir ilaç ise, hasta bu ilacı öneren doktora danışmalıdır. Bir doktor kontrolünde, ilaç askıya alınmalı ve başka bir ilaçla değiştirilmelidir. Hastanın kan değerleri konusunda bir uzmandan destek alması gerekir. İlaçla ilgili bir açıklama nedeniyle olduğunu varsayarsak, ilaç eksikliğinden yaklaşık 10-14 gün sonra iyileşme normaldir.

Hastalık varsa antimikrobiyal (mikroskobik organizma düzenini önlemeye yönelik tedavi), antiviral (enfeksiyon gelişimini önlemeye yönelik tedavi) ve antifungal (parazit düzenini önlemeye yönelik tedavi) tedavi verilmelidir. Agranülositoza bağlı ağız ve boğaz morlukları için gargara veya tabletler tedaviye eklenebilir ve hastanın durumu hafifletilebilir.



Çok Okunanlar

2024-09-20 08:58:18