Afazi hastalığı konuma ve anlama yeteneklerinin önemli ölçüde kısıtlanması ile bilinmektedir.
Afazi Nedir?
Afazi hastalığı bir beyin hastalığı olarak bilinmektedir. Nörolojik hastalıklardan birisi olarak biliniyor. Afazi hastalığı doktor tarafından genellikle fark edilmektedir. Afazi hastalığı konuşma ve anlama yeteneklerinin önemli ölçüde kısıtlandığı bir hastalık olarak bilinir. Kısaca bu hastalık bir beyin hasarı olarak da bilinmektedir. Afazi hastalığının tedavisi de mümkündür. Tedavisi uzun süreli olduğundan dolayı sabırlı olmak gerekir.
Afazi Belirtileri Nelerdir?
1) Konuşmada Azalma
Özellikle çocuklarda önemli bir belirti olarak görülmektedir. Konuşmayı erkenden sökmüş ve daha sonra konuşmada güçlük ortaya çıkabilmektedir. Konuşmada azalma ve konuşmada güçlük çekme her geçen gün daha da kötü bir hal alabilir.
2) Algılamada Güçlük
Afazinin en büyük belirtileri arasında da algılamada güçlük gelmektedir. Bu kişiler çevresinde olan bitenleri zor algılar. Aynı zamanda çevresinde ki konuşmaları da ana dili olsa dahi anlamakta aşırı zorlanırlar. Bu da önemli bir belirti olarak bilinir.
Afazinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Afazi hastalığının tedavisinde hastanın yaşı ve beyin hasarının sebebi tam olarak belirlenmiş olması gerekmektedir. Aynı zamanda hastalığın tedavisinde afazinin türü de önemlidir. Afazi hastalığında hastalara ilk olarak dil ve konuşma terapileri uygulanmaktadır. Dil ve konuşma terapileri ile birlikte hastalığın belirtileri önemli ölçüde hafiflemektedir. Aynı zamanda konuşma terapistler eşliğinde konuşma terapileri de yapmak hastalığın tedavisinde önemli bir noktadır. Hastalar ile düzenli bir şekilde yapılan konuşma terapistleri ile birlikte afazi hastalığı tedavisi yapılmaktadır.
Afazi hastalığının tedavisinde uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise iletişim teknikleridir. Bu hastalara bir takım iletişim teknikleri öğretilir. Bu şekilde afazinin belirtileri azalır ve hastanın yaşam kalitesi eski haline döner. Bundan dolayı hastalığın tedavisinde terapiler çok önemlidir. Mümkün olduğunca afazi hastalarının biran önce konuşma terapilerine katılması ve terapistler eşliğinde bu tedavisini sürdürmesi gerekmektedir. Konuşma terapisti düzenli bir şekilde terapi uyguladıktan sonra hastanın belirtileri azalır ve eski yaşamına döner. Afazi hastalığının tedavisi uzun soluklu olabilir. Bundan dolayı hem aile hem de afazi hastası bu konuda sabırlı olmalıdır.
2024-11-05 17:54:03