Eğitim >> Milliyet Eğitim


Aday Sürücü Nedir? Aday Sürücülük Koşulları Nelerdir?


Link [2022-02-05 18:51:12]



Aday sürücülük diğer bir adıyla stajyer sürücülük ilk defa ehliyet alacak kişilerin veya ehliyeti belli nedenler ile iptal olmuş kişilerin ehliyet aldıktan sonraki 2 yıl boyunca aday sürücü olarak nitelendirilmeleri durumuna denir.

Aday Sürücü Nedir?

Aday sürücü terimi; 17 Nisan 2015 tarihinde yapılan düzeltme ile 2016 yılı itibari ile uygulanmaya başlayan ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde bulunan ve çok sayıda değişiklik ile sunulan bir terimdir. 2016 yılı civarında aktif hale gelen bu değişiklik ile sürücüler ehliyet aldıktan sonraki iki yıl boyunca aday sürücü olarak adlandırılır.

Aday sürücüler, ilginç bir şekilde 01.01.2016 tarihinden sonra ehliyet alanlar ve ehliyetleri her ne suretle olursa olsun düşürülenler, ehliyetlerini kabul ettikten sonra bir süre daha aday sürücü olarak görülecekler. Seçilen sürücünün aralığı; raporun alındığı tarihten itibaren uzun bir süredir. Örneğin; 08.01.2021 tarihinde sürücü belgesini teslim alan kişi, yeni Trafik Kanunu yönetmeliğine göre 08.01.2023 tarihine kadar aday şoför olarak kabul edilecektir.

Aday Sürücülük Koşulları Nelerdir?

Aday sürücülerin ehliyetlerini aldıktan sonraki 2 yıl boyunca kurallara dikkat etmeleri son derecede önemlidir aksi takdirde ehliyetleri iptal olabilir. Aday sürücülerin yerine getirmesi gereken koşullar şu şekildedir

Trafikte seyrederken telefonla konuşmamalısınız

Işık kurallarına uymalısınız ve kırmızı ışıkta asla geçmemelisiniz.

Güvenlik açısından ehliyet kemerinizi daima bağlamalısınız.

Sağlıklı bir sürüş için hız sınırını aşmamalısınız.

Aracın muayenesini zamanında yaptırmalısınız ve muayenesiz araç kullanmamalısınız.

Park yasağı olan yerlere park etmemelisiniz, park kurallarına uymalısınız.



Çok Okunanlar

2024-10-24 02:25:56