Yazarlar >> Milliyet


ABD’nin planı tepki topladı


Link [2022-08-15 12:46:21]



ABD’nin, elektrikli araçlara yönelik yeni vergi teşviğinden Koreli ve Avrupalı markaların yararlanamayacağı belirtilirken, konu büyük tepkilere neden oldu.

ABD Başkanı Joe Biden’in imzaladığı iklim değişikliğiyle mücadele, sağlık ve vergi konularına ilişkin 430 milyar dolarlık paket, büyük tartışma yaratmaya devam ediyor. ABD pazarında satış yapan Audi, Kia ve Porsche, elektrikli araç tüketicilerinin, bu paketle 7 bin 500 dolara varan indirimlerden mahrum kalacağını belirtirken, Avrupa Birliği de, bunun adil olmadığını öne sürüyor.

ABD Senatosu’nun da önayladığı yasa tasarısı paketi, elektrikli araçlar için sunalacak indirimler başta olmak üzere, sağlık maliyetlerini düşürme, büyük şirketlerin vergilerini artırma ve iklim değişikliğiyle mücadele birçok maddeyi kapsıyor. Yasa tasarısıyla, Amerikan vatandaşlarının, satın alacakları yeni veya 2. el araçların elektrikle çalışma özelliği bulunması halinde farklı oranlardaki vergi avantajlarından faydalanabilecek. Örneğin 2. el elektriklilerde 4 bin, bazı yeni elektrikli araçlarda da 7 bin 500 dolara kadar vergi kredisi sağlanabilecek. Çin veya Rusya da dahil “endişe duyulan yabancı kuruluşlardan” tedarik edilen herhangi bir mineral veya bileşen bulunan araçlar, vergi avantajından yararlanamayacak.

Yeni elektrikli araçların nerede üretildiği ve pillerinin tedarikine ilişkin bazı kurallar, özellikle Avrupa Birliği ve Güney Kore başta olmak üzere, Avrupalı markaları da tepki vermeye itti.

‘Kurallara aykırı’

AB Komisyonu Sözcüsü Miriam Garcia Ferrer, ABD’nin elektrikli araçlara vergi indirimi planına, AB bölgesinde üretilen araçları kapsamadığından dolayı tepki gösterdi. Ferrer, bu girişimin “yabancı üreticilere karşı ayrımcılık anlamına geldiğini ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla uyumlu olmadığını” kaydetti. ABD, geçen yıl 735 bin elektrikli araç satışıyla dünyada üçüncü sırada yer aldı.

Mazda’dan beklenmedik dizel çıkışı

Geçtiğimiz günlerde emisyonları düşürme ve elektriklileşme hedeflerinin detaylarını paylaşan Japon üretici Mazda, yeni geliştirdiği dizel motorunu da tanıttı. Yeni teknolojilerin adapte edildiği “e-Skyactiv D” turbo dizel motor, Dağıtım Kontrollü-Kısmen Önceden Karıştırılmış Sıkıştırma-Ateşleme adı verilen sistemle daha temiz bir yanmaya ve ultra düşük emisyona ulaşabiliyor. 3.3 lt haçimli dizel motor, 200 HP ve 254 HP’lik gücüne karşın, WLTP normlarına göre 100 km’de ortalama 4.9 litre yakıt tüketimi ve 127 g/km emisyon değerlerini yakalıyor.

Otobüslere de 3 noktalı kemer

Mercedes-Benz Türk, Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda ürettiği seyahat otobüslerindeki tüm yolcu otobüslerinde 3 noktalı emniyet kemerleri kullanmaya başladı. Ağustos ayından itibaren tüm Travego ve Tourismo modellerinin yolcu koltuklarını üç noktalı emniyet kemerleriyle fabrikadan çıkarmaya başlayan marka, standart donanım olarak sunmaya başladığı bu özellikle güvenlikte çıtayı yükseltmeyi amaçlıyor. Söz konusu emniyet kemerlerinin kullanımıyla olası bir kazada yolcuların ağır şekilde yaralanma risklerinin yüksek oranlarda azaltılması hedeflenerek seyahatler daha güvenli hale geliyor. Türkiye’deki yasal düzenlemelere göre sadece sürücü, host/hostes ve bazı yolcu koltukları için üç noktalı emniyet kemerleri zorunlu.

Çekya ile iş birliğinde yeni dönem

Yüce Auto Skoda Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yüce, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Çekya İş Konseyi Başkanlığı görevini üstlendi. Yüce aynı zamanda Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeliği görevini de yürütecek. DEİK Türkiye-Çekya İş Konseyi Başkanlığı’na seçilen Yüce Auto Skoda Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yüce, başkanlığı döneminde marka iş birliğinin yanı sıra kadim Türk ve Çekya halklarının dayanışması ile birlikte kültür başta olmak üzere her türlü sosyal ve ticari işbirliğine katkı sağlamak istediklerini belirtti.



Çok Okunanlar

2024-09-22 22:19:53