Yazarlar >> Milliyet


70 yılda kimler geldi kimler geçti


Link [2022-06-05 14:35:28]



Kraliçe Elizabeth II’nin Birleşik Krallık’ta tahta çıkışının 70. yılı dolayısıyla düzenlenen Jübile kutlamalarında neler öne çıktı?

İngiltere’de bu hafta sonu hayat durdu, tek gündem maddesi vardı: 96 yaşındaki Kraliçe Elizabeth’in tahta çıkışının 70. yılı şerefine düzenlenen Platin Jübile kutlamaları. 4 gün boyunca devam eden kutlamalar için perşembe ve cuma günleri resmî tatil ilan edildi. Uzun hafta sonu tatilini fırsat bilip Londra dışına çıkanlar bile TV başında kutlamaları heyecanla izledi.

Kraliçe Elizabeth sağlık sorunları nedeniyle tüm programa katılamadı, ama ilk gün Buckingham Sarayı’nın balkonunda önce kuzeni Kent Dükü Prens Edward ile sonra da oğlu Prens Charles ve eşi Camilla ve büyük torunu Prens William ile eşi Kate ve çocukları George, Charlotte ve Louis ile halkı selamladı.

İlk günün yıldızı, Kraliçe’den bile rol çalmayı başaran küçük prens Louis oldu. Louis, balkonda uçak gösterilerini izlerken yerinde duramadı ve hatta Kraliçe Elizabeth’in bile önüne geçti. Prens George ve Prenses Charlotte ise küçük kardeşlerinden çok daha olgun ve duruma hâkimdi. Kraliçe daha sonra akşam Windsor Kalesi’nde ışıkları yakarak kutlamalara yeniden katıldı. Cumartesi sabahı gerçekleşen kutlamalara ise katılamayacağı perşembe akşamı açıklandı.

Herkes neyi merak etti?

Kutlamalarla ilgili herkesin merak ettiği bir konu vardı: Ailenin görevden ayrılan üyeleri Harry ve Meghan’ın ve Jeffrey Epstein davasıyla gündeme gelen Prens Andrew’un kutlamalara katılıp katılmayacağı. Hatırlayacaksınız, Kraliyet Ailesi en son Nisan 2021’de 99 yaşında hayatını kaybeden, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in 73 yıllık eşi Prens Philip’in pandemi nedeniyle sadece 30 kişilik, maskeli, sosyal mesafeli cenaze töreni için tam kadro bir araya gelmişti. Cenazeye bir tek Los Angeles’ta bulunan ve o zaman 6 aylık hamile olan Meghan katılamamıştı. Harry ile Meghan, Kraliyet Ailesi’ndeki görevlerinden ayrıldıktan sonra ilk defa Invictus Games için Avrupa seyahatlerinde İngiltere’ye 1 günlüğüne uğramıştı, şimdi ise iki çocuklarıyla birlikte İngiltere’ye ilk gelişleri. Harry ve Meghan, Kraliçe Elizabeth için düzenlenen ilk günkü kutlamaları kapalı kapılar ardından izledi, açık pencereden çekilen fotoğrafları dışında görüntülenmedi.

Prens Andrew’un ise kutlamalara koronavirüse yakalandığı için katılamayacağı Buckingham Sarayı tarafından önceden açıklandı. Kraliçe Elizabeth ve Prens Andrew dışındaki Kraliyet Ailesi üyeleri ise St. Paul’s Katedrali’nde bir araya geldi ve Kraliçe’yi kutladı.

Kutlamalar, cumartesi akşamı (dün) Buckingham Sarayı’nda gerçekleşen dev konserle ve sokak partileriyle devam etti, bugün de devam edecek.

Liderlerden kutlama

Kraliçe Elizabeth’in “Jübile” kutlamalarını sadece Birleşik Krallık değil, tüm dünya ilgiyle izledi.

Dünya liderleri, Kraliçe’yi özel mesajlarla kutladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, videoya kaydedilmiş bir mesajda İngilizce, “Siz, iki ülkemizi birbirine bağlayan altın ipliksiniz, milletlerimiz arasındaki sarsılmaz dostluğun kanıtısınız” diye konuştu.

2011 yılında eşi Michelle ile kraliçeyi Buckingham Sarayı’nda ziyaret eden ABD eski Başkanı Barack Obama, “Hayatınız sadece Birleşik Krallık’a değil, dünyaya da bir hediye oldu” dedi.

Sadece liderler değil, farklı ülkelerin halkları da Kraliçe’yi kutladı. Hatta monarşiye karşı olanlar bile Kraliçe Elizabeth’e sempati duyabiliyor. Nedeni basit, 96 yaşında hâlâ azimle 70 yıldır kendini adadığı görevine dört elle sarılması ve hiç durmadan devam etmesi, sevgi ve saygıyı hak ediyor ve Kraliçe Elizabeth II’yi sadece Birleşik Krallık’ta değil, tüm dünyada gönüllerin kraliçesi yapıyor.

70 milyon sterlinlik turizm

“The Crown” dizisini izleyenler bilir, Kraliçe Elizabeth, PR gurularını cebinden çıkaracak kadar başarılı. Tahtta bu kadar uzun kalmasına rağmen zamanın ruhuna her zaman hâkim. Zaten halk tarafından yıllarca sevilmek de zamanın ruhunu iyi okumaktan geçiyor. Ancak iyi okuyabilen ayakta kalıyor. Zamanın gerisinde kalmamak için kim olursanız olun, İngiliz Kraliyet Ailesi de olsanız, çağın gereklerine göre tüm kuralları esnetmek gerekiyor. Pandemi öncesinde, İngiliz Kraliyet Ailesi ile ilişkili turizm istikrarlı bir şekilde büyüyordu. Royal Estate’e yapılan bilet girişlerinden elde edilen gelir, perakende satışlarda yaklaşık 20 milyon İngiliz Sterlini’ne ek olarak 2019/2020’de yaklaşık 50 milyon İngiliz Sterlini oldu.

70 yılda 14 başbakan

Kraliçe Elizabeth, 64 yıl boyunca tahtta kalan Kraliçe Victoria’yı geride bırakarak en uzun süre tahtta kalan İngiliz hükümdarı.

Ancak Kraliçe Elizabeth henüz dünyada en uzun tahtta kalan hükümdar unvanını alamadı. Fransa’dan Louis XIV, Lihtenştayn’dan Johann II ve Tayland’dan Bhumibol Adulyadej 70 yıldan fazla bir süre tahtta kaldılar.

Tahtta bulunduğu 70 yıl boyunca Kraliçe II. Elizabeth’e 14 başbakan hizmet etti.

Winston Churchill’den “Demir Leydi” lakaplı Margaret Thatcher’a kadar farklı başbakanlarla farklı zorlu ilişkileri yönetti.

Peki, ama sırasıyla hangi Başbakanlar: Winston Churchill, Anthony Eden, Harold Macmillan, Alec Douglas-Home/Ev, Harold Wilson, Edward Heath, James Callaghan, Margaret Thatcher, John Mayor, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May ve Boris Johnson.

Kraliçe Elizabeth, Harry Truman’dan itibaren son 14 ABD başkanından Lyndon Johnson hariç 13’üyle de görüştü. Kraliçe Elizabeth’in görüştüğü 13 ABD Başkanı’nı da sırasıyla hatırlayalım: Dwight D Eisenhower, John F Kennedy, Richard Nixon, Gerald R. Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George Bush, Bill Clinton, George W Bush, Barack Obama, Donald J. Trump, Joseph R. Biden.



Çok Okunanlar

2024-09-24 12:17:37