Siyaset >> Milliyet Siyaset


6 partinin ortaklığı ittifaka dönüşebilir


Link [2022-02-17 18:51:31]



Mehtap Gökdemir / ANKARAAltı parti, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni 28 Şubat’taaçıklayacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal'ın 28 Şubat'ta Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'nin kamuoyuna takdimi için bir araya geleceği toplantıya Bilkent Otel'in ev sahipliği yapması bekleniyor.Liderler, kitapçık haline getirilerek dağıtılacak olan metne, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, barolar, insan hakları dernekleri ile iş dünyasından katılımcıların önünde imza atacak.Edinilen bilgiye göre, 28 Şubat'ta altı partinin genel başkanlarının tek tek konuşarak mesajlarını vermeleri ancak ortak metinin içeriğine ilişkin açıklamayı genel başkan yardımcılarının yapması planlanıyor.

Komisyon her gün toplanacak

Altı partinin genel başkan yardımcılarından oluşan komisyon ise açıklamanın yapılacağı 28 Şubat’a kadar neredeyse her gün toplanacak. Komisyon davetli listesi, oturma düzeni, sunum yapacak isimler gibi program detaylarını çalışacak. Bu arada komisyonun yapacağı toplantılarda altı partinin dışında başka partilerin davet edilip edilmeyeceği de karara bağlanacak.

İttifakın yol haritası çizilecek

Kulislerde, Millet İttifakı'nın genişlemesi yolundaki temellerin, altı liderin buluşmasıyla atıldığı belirtilirken, 28 Şubat’tan sonra da yol haritasının netleşeceği ifade ediliyor. Kaynaklar “Altı partinin seçimlere ittifak olarak girme ihtimali çok yüksek. Büyük olasılıkla ittifaka dönüşecek. Bunun yol haritası çalışılacak” görüşünü dile getiriyor.Yeni ittifakın koşullarının ve şartlarının konuşulacağını kaydeden parti kurmayları, "Birlikte çalışmaya dönük bir karar var. İşbirliğini artıracağız ve daha somut adımlar atılacak" dedi.

Altı parti arasında çeşitli konularda koordinasyonu sağlamak üzere başka komisyonlar da çalışacak. Önce geçiş süreci komisyonu oluşturulacak.

Yeni ittifakın adına ilişkin "Türkiye İttifakı", "Demokrasi İttifakı", "Büyük Millet İttifakı" gibi öneriler konuşulsa da, Millet İttifakı’nın isminin değişmesine ihtimal vermeyen ve “Millet İttifakı ismi değişmez” yorumunu yapanlar da var. Cumhurbaşkanı adayına ilişkin kararın ise seçim kararının resmen alınmasından sonra açıklanacağı belirtiliyor.



Çok Okunanlar

2024-10-24 09:21:28