Siyaset >> Milliyet Siyaset


6 lider yuvarlak masada fotoğraf verecek


Link [2022-02-08 08:11:08]



MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Yemekte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşaner, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, 12 Şubat'ta ilk kez tam kadro biraraya gelecek. Liderlerin ilk kez toplu fotoğraf vereceği çalışma yemeğinde, partilerin kurmaylarınca hazırlanan sistem çalışmasına ilişkin ortak metin değerlendirilip, bundan sonra izlenecek süreç istişare edilecek. 6'lı buluşmaya CHP'li Çankaya Belediyesi'nin Ahlatlıbel Tesisleri ev sahipliği yapacak. Çalışma yemeği saat 19.00'de başlayacak. Kısa süre önce kulislere yansıyan "oturma düzeni" tartışmasına karşılık ise çalışma yemeğinin "yuvarlak masada" yeneceği ifade ediliyor.

Başlangıç olacak

Bu görüşmenin başlangıç olacağı, ortak mutabakat metni ve sistem değişikliği geçiş süreci yol haritasının netleşmesi için liderlerin belli aralıklarla yeniden görüşebileceği belirtilirken, liderlerin ikili ya da üçlü temaslarında cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda isim telaffuz etmedikleri, ancak profil tanımlaması yapıldığı aktarıldı.

Anket ya da yoklama formülü

Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının ardından, "ittifak" ve "cumhurbaşkanı adayı" konularının gündeme geleceği belirtilirken, "kazanabilir bir aday isminin belirlenebilmesi için anket ve yoklama yöntemlerine başvurulması önerisinin de masada olduğu" aktarılıyor. Bu yolla vatandaşın "ekonomiyi bilen birini mi yoksa devlet deneyimi olan bir ismi mi ya da geçiş sürecini orkestra şefi gibi yönetecek bir anlamda 'abilik' yapacak bir adayı mı tercih ettiğinin" belirlenebileceği dile getiriliyor. Altı partinin kulislerinde, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının ardından ittifak konusunun gündeme geleceği belirtilliyor.



Çok Okunanlar

2024-10-24 13:32:23