Siyaset >> Milliyet Siyaset


28 Şubat'ta ortak metin açıklanacak


Link [2022-02-14 12:31:08]



MEHTAP GÖKDEMİR, BAHAR ATAKAN ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun davetiyle önceki akşam düzenlenen ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın bir araya geldiği "Liderler Buluşması" 5.5 saate yakın sürdü. Toplantıdan, güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakat metninin 28 Şubat 2022'de kamuoyuyla paylaşılması kararı çıktı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Millet İttifakı" ifadesi kullanılmadı. Genel başkanlar kendilerini, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'ni hazırlayan partiler" olarak ifade etti.

Çankaya Belediyesi Ahlatlıbel Tesisleri'nde buluşan liderler ilk kez birlikte fotoğraf verdi. Toplantı sonrasında "altı siyasi parti genel başkanının ortak açıklaması" başlığında yazılı açıklama yapıldı. Altı partinin ilk kez fotoğraf vermesi ve yapılan ortak açıklamaya ilişkin, "Açıklama, ittifak açıklaması gibi" değerlendirmesi yapıldı. Zirve sonrasında yapılan ortak açıklama muhalefetin izleyeceği yol haritasını ortaya koydu. Altı genel başkanın ıslak imzasının yer aldığı açıklamada şunlar yer aldı:

UZLAŞMAYI ESAS ALDIK: Bugün, Türkiye için tarihi bir gündür. Birbirinden farklı altı siyasi parti olarak, bizler, Türkiye'nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışma için bir araya geldik. Altı siyasi parti olarak hepimizin ortak sorumluluğu, uzlaşarak ve birlik içinde bu krizi aşmak, derin sorunlarımızı demokratik siyasetin alanını genişleterek, çoğulculuk temelinde çözebilmektir. Tam da bu inanç ve kararlılıkla, yasama, yürütme ve yargı organlarının güçlendirilmesinin yanında, demokratik hukuk devletini güçlendirmek amacıyla Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni üzerinde yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Kutuplaşmayı değil, istişare ve uzlaşmayı esas aldık.

ÖNCELİKLE HEDEF: Bugün de parti genel başkanları olarak bir araya gelerek, üzerinde uzlaşıya vardığımız yeni sistemle ilgili mutabakat metninin kamuoyuna takdimi üzerine görüştük ve 28 Şubat 2022 tarihinde milletimizle paylaşılmasında mutabık kaldık.Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçmek ortak ve öncelikli hedefimizdir. Bu hedefe ulaşabilmemiz için sürecin nasıl işleyeceğinin ve bu süreçte ülkemizin nasıl yönetileceğinin yapıcı bir şekilde planlanması gerekmektedir. Bu nedenle geçiş sürecinin yol haritasının çalışılarak üzerinde mutabık kalınması ve vatandaşlarımızla paylaşılması konularında da uzlaşıya vardık.

AB VURGUSU: Türkiye'nin istişare ve uzlaşı ile çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Önemli olan, tüm farklılıklarımızla beraber "biz" düşüncesini, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği normları çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı, herkesin kendini eşit ve özgür vatandaş gördüğü, düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, inandığı gibi yaşayabildiğibir Türkiye'yi inşa etmektir.

SİYASİ ETİK KANUNU: Öte yandan hedefimiz; kamu yönetiminde şeffaflık, eşitlik, tarafsızlık ve liyakatin sağlanması, yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi, Siyasi Etik Kanunu ile siyasi makamların millete hizmetten başka bir amacının olmamasının garanti altına alınmasıdır.

YARININ TÜRKİYESİ: Bugün burada milletimiz adına "Yarının Türkiyesi"ni inşa etmek için önemli bir adım attık. Bundan sonra da işbirliği alanlarını genişleterek sürdürmekte kararlıyız. Hep birlikte inşa edeceğimiz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'i milletimize ve gelecek nesillere adalet, barış, refah ve huzur getirmesi inancıyla hayata geçirmeyi taahhüt ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

Komisyonlar oluşturulacak

Edinilen bilgiye göre; liderler, ekonomik sorunların çözümü, demokrasi, adalet, insan hakları, yoksulluğun ortadan kaldırılması, seçim güvenliği, Siyasi Etik Yasası başlıklarında değerlendirme yaptı. “Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı” gündeme gelmedi; adaylık tarifi de yapılmadı.Mutabakat Metni’nin açıklanmasının ardından 6 partinin ortak çalışacağı bazı konular ile kurulması planlanan komisyonlara ilişkin ayrıntılar şöyle: - Önce Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e ilişkin 28 Şubat’ta “yol haritası” niteliğindeki Mutabakat Metni açıklanacak. Sonraki süreçte parlamenter sisteme geçiş ayrıntılı olarak ele alınacak. Geçiş süreci için oluşturulacak komisyon bu çalışmayı yürütecek. Genel başkanlar seçim öncesinde, kamuoyuna “geçiş sürecini” açıklayacak.

İttifakın genişlemesi halinde, “İlk 100 gün”, “İlk 10 gün, “İlk 500 gün” ne yapılacağına dair hükümet programı oluşturulacak.

Liderlerden “teşekkür” mesajı

Altı muhalefet partisi lideri, toplantı sonrası sosyal medya hesaplarından teşekkür mesajı paylaştı.

28 Şubat’ta yapılacak toplantının yeri ise henüz netleşmedi. “Tarafsız bir mekan olacağı” ve “parlamenter sisteme vurgu yapılabilmesi” amacıyla TBMM düşünüldü. Ancak katılımcı sayısının yüksek olabileği göz önünde bulundurularak TBMM dışında farklı mekanların da araştırılmasına karar verildi.

Liderlerin hangi sıralama ile fotoğrafta yer alacağı, bir gün önce CHP tarafından genel başkanlara iletildi. Genel başkanlardan gelen bazı değerlendirmeler nedeniyle sıralamada değişiklik yapıldı.

Liderlerin metnin açıklanacağı 28 Şubat’tan bir gün önce 27 Şubat’ta eski başbakanlardan Necmettin Erbakan için düzenlenecek anma gecesinde bir araya gelebileği belirtildi. Edinilen bilgiye göre; 6 parti anayasa çalışmasının ardından “seçim güvenliği” konusunda da çalışma yapmayı planlıyor.



Çok Okunanlar

2024-10-24 11:32:58