Yazarlar >> Milliyet


224 gün sonra gelen hizmet


Link [2022-12-02 07:50:19]



Adana’nın Seyhan ilçesi, Pınar Mahallesi’ne Seyhan Belediyesi’nin hizmet vermemesine isyan eden muhtar Saniye Çelik, hizmet mücadelesini kazandı.

Adana’nın Seyhan ilçesi Pınar Mahallesi Muhtarı Saniye Çelik, 15 Nisan 2022 tarihinde “Mahalle sakinleri adeta belediyeden ‘illallah’ etti. 2009 yılından bu yana Adana Seyhan ilçesi, Pınar Mahallesi muhtarıyım. Üç dönemdir muhtarlık yapıyorum. Üç dönemlik muhtarlık dönemim sürecinde belediye başkanlarının çalışma şekline baktığımızda hiç bu kadar zor durumda kalmadık. Mahallemize hizmet gelene kadar mücadele edeceğim” diyerek gazetemize ulaşmıştı. Biz de muhtarın bu şikâyetini gazetemizin 18 Nisan 2022 Pazartesi günkü nüshasında “Muhtar isyan etti!” başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Haberimiz ses getirdi ve belediye 224 gün sonra harekete geçti.

‘Çok mutluyuz’

Muhtar Saniye Çelik, “Gerçekten çok sevinçli ve coşkuluyuz. Keşke daha önceden yapılabilseydi. Hepimizin arzu ettiği bir çalışma. Arzu ettiği bir yol. Çocuklarımız tozdan, çamurdan kurtuluyorlar. Düzgün bir yolda koşarak, suya, çamura düşmeden evlerine gidecekler, çok mutlu olacaklar. Tabii ki bizler de mutluyuz, buna da şükrediyoruz. Bu mücadelemiz de her daim yanımızda olan Milliyet gazetesine çok teşekkür ederiz. Ben ve tüm mahalleli de ilk günden bugüne kadar Milliyet gazetesinin yaptığı haberlerinin ses getireceğinden belediyenin duyarsız kalamayacağından emindik. Geç de olsa mahallemize hizmet geldi. Seyhan Belediyesi’ne de teşekkür ederiz” dedi.

‘Muhtarımızın yanında olduk’

Seyhan Belediyesi MHP’li Meclis Üyesi Şehmus Uçar, “Aylar sonra Pınar Mahallemize hizmet gitmesi bizi çok mutlu etti. Muhtar Saniye Çelik, tabiri caizse hizmeti alabilmek için bir savaş verdi. Belediyenin önünde eylem yaptı. Mahalle sakinlerinin hakkını korumak için meclis toplantılarında her daim hizmet alamadığını dile getirdi. Biz de her zaman muhtarımızın yanında olduk. Hizmet demişken, bir konuyu dile getirmek istiyorum. Bu konu Seyhan için hayati önem taşıyor. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun geçtiğimiz günlerde Seyhan Belediyesi ile ilgili açıklamalarından sonra, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, 2019 mahalli idareler seçimi öncesinde birçok yerde ittifaklarının içerisinde HDP’nin olduğunu dile getirmişti. HDP’nin desteğiyle hem Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı hem de Seyhan Belediye Başkanlığı seçimlerini kazandılar. Yaklaşık üç yıl önce mecliste söz alarak Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk ve Özlem Karakaş’ın HDP’nin mi yoksa CHP’nin mi meclis üyeleri olduklarını sormuştuk, gerek başkan gerekse CHP’li meclis üyelerinin hepsi bir ağızdan bunların CHP meclis üyeleri olduklarını söylediler. Biz de Atatürk’ün kurmuş olduğu bir partinin belediye meclis üyelerinin neden terör örgütü kapsamında cezaevinde bulunan kişileri övdüklerini sorduğumuzda cevap alamamıştık. Tabii 22 Haziran 2022 sabahında Adana’da terör örgütüne yardım ve yataklık yapanlar kapsamında bir operasyon düzenlendi ve Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Funda Buyruk’un da aralarında olduğu birçok kişi gözaltına alındı. Görevden uzaklaştırılan Funda Buyruk’tan sonra Belediye Başkan Yardımcısı olarak göreve getirilen Gökhan Üney’in de HDP kontenjanından boşalan koltuğa oturduğu iddia ediliyor. Sistem aynen devam ediyor, sadece isimler değişti. Adana’da bu durum konuşulunca biz de mecliste bunu başkan Akay’a sorduk. Net bir yanıt alamadık. Yetkili makamların Gökhan Üney’in HDP bağlantısı olup olmadığını araştırılmasını talep ediyoruz.

Yolcu yoğunluğu anlık takip edilecek

İstanbullulara daha konforlu ve güvenli ulaşım imkânı sunmak amacıyla, toplam 3 bin 50 farklı otobüsü kapsayan çalışmayla, İETT şoförlerinin yorgunluk ve dikkat dağınıklığı anında tespit edilerek, olumsuzluk yaşanmaması için anında müdahale edilecek. Aynı projeyle, duraklardaki yoğunluklar da anlık tespit edilip ek seferler gönderilecek.

3 bin 50 araç

2021 yılı haziran ayında başlanan uygulamayla, şu ana kadar 2 bin 500’ün üzerinde aracın dönüşümü tamamlandı. Bu yıl sonuna kadar da 3 bin 50 aracın tamamında sistem hayata geçirilecek. Dünyanın en büyük mobilite projesini hayata geçirdiklerini söyleyen İETT Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Şeref Can Ayata, yenilikleri, “Kamera güvenlik sistemlerimiz, şoför duygu durum analizi yapıp istenmeyen durumları otomatik tespit edilen DSM altyapımız bulunuyor. Konforlu kısmında ise USB şarj ünitelerimiz sesli ve görsel yolcu bilgilendirme altında mevcut. Şoför duygu durumu analizi yapabilen GSM kameralarımız, yolcu sayımı yapan yolcu sayıma kameralarımız, 21 inç yolcu bilgilendirme ekranlarımız araçlarımızda bulunuyor. Dezavantajlı gruplarımızın, görme engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunmak üzere aracın dışında gelen otobüsün hangi numaralı otobüs olduğunu. İçindeyse otobüsün o anda hangi durakta olduğunu anons eden anons sistemimizi hayata geçirdik. Bu yıl sonuna kadar 3 bin 50 aracın tamamında sistemi kurmayı hedefliyoruz” dedi.

Yolcu sayısı görülebilecek

Lastik tekerlekli toplu ulaşım araçlarına yeni standartlar getiren proje hem yolcular hem de şoförler için yenilikler içeriyor:

- Yolcu yoğunluğunu anlık takip edebilme ve gerekli ek seferler için bilgilendirme sistemi gibi birçok özellik bulunuyor.

- Engelli yolcuların, engelsiz erişimini sağlamak için araç içi ve dışı bilgilendirme sistemi,

- IP tabanlı ve araç kapalı dahi olsa çalışabilen tam zamanlı güvenlik kamera sistemi,

- Otobüsler içerisinde birçok noktada yolcular için USB şarj imkânı,

- Anlık olarak yolcu yoğunluğu gösteren 21” boyutunda HD görüntü kalitesinde ekranlar.

Yorgunluk ve dikkat dağınıklığı tespiti

Projeyle, şoförlerin güvenli sürüşüne imkân tanıyacak pek çok ilk hayata geçiyor:

- Şoför duygu durum analizi sistemi,

- Uykusuzluk ve yorgunluk tespiti sistemi,

- Dikkat dağınıklığı durum tespiti gibi sistemler ile hem şoförlerin anlık sağlık durumları takip edilebilecek hem de olası kazaların önüne geçilmesi için önemli bir katkı da sağlanmış olacak.

5 hekim ve 22 personel

Mamak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Kevser Güney, son günlerde sokak köpekleri üzerinden yapılan manipülasyon ve algı operasyonunu bir basın açıklamasıyla değerlendirdi. Mamak Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakımevi kapılarını basın mensuplarına açtı. Mamak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Kevser Güney yaptığı açıklamada, Bakımevi’nin işleyişinden bahsetti, bin 200 köpek kapasiteli merkezle ilgili detayları verdi. Güney, “Tesisimizde bin 200 köpek kapasiteli mevcut 55 kafese ek olarak, 30 adet açık ve kapalı alanı olan padoglar, 1 oyun alanı ve postoperatif müşahede için yalıtımlı ısıtmalı çadır alanımız mevcuttur. Ayrıca kış hazırlıkları kapsamında tadilat ve çalışmalarımızı hızla tamamlıyoruz. Tadilat kapsamında kapalı alan oluşturulmakta, ayrıca şamandıralı su sistemi kullanılmaktadır. Saimekadın Mahallesi Öğretmenler Parkı içinde bulunan evcil hayvanlar polikliniğimizde ve rehabilitasyon merkezimizde görevli 5 hekim ve 22 personelle hizmet vermekteyiz. 1 ambulans ve 5 toplama aracına sahibiz” dedi. 2022 yılı içerisinde 2 bin 195 adet kısırlaştırma, küpeleme ve mikroçipleme yapıldığını söyleyen Kevser Güney, tesiste 45’i yasaklı ırk, 700 köpeğin bulunduğunu açıkladı.

Gül ile Şahin projeleri inceledi

Periyodik olarak Şehitkamil’deki projeleri gezen Gaziantep Valisi Davut Gül ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, son olarak Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu nezaretinde 15 Temmuz Otopark ve Ticari Ünite Kompleksi, İpekyolu Kentsel Dönüşüm Projesi ile Kuzeyşehir Ünite Merkezi’ni yerinde inceledi. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, projelerin ayrıntılarıyla ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Proje inceleme programına; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcıları Osman Toprak, Latif Karadağ, Erdem Güzelbey ile Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Özatıcı da katıldı.

İngilizceyi KAMEK’te öğreniyorlar

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Meslek Edindirme ve Sanat Eğitimi Kursları, yeni döneminde 36 farklı branşta bin 59 kursiyeriyle eğitimlerini sürdürüyor. Aşçı yardımcılığından müziğe, makromeden fotoğraf çekimine kadar çeşitli eğitimlerin verildiği KAMEK’te en çok talep görenlerden bir tanesi de İngilizce kursu oldu. KAMEK İngilizce kursunda eğitmenler tarafından kursiyerlere İngilizce okuma, yazma, dinleme ve konuşma eğitimleri veriliyor. Kursiyerler burada aldığı eğitimler ve yaptığı pratiklerle İngilizce öğreniyor ve yabancı dil seviyelerini geliştiriyor. Ücretsiz olarak düzenlenen İngilizce eğitimlerinin kendilerine çok faydalı olduğunu belirten kursiyerler, Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...



Çok Okunanlar

2024-09-20 04:04:08