Gebze Teknik Üniversitesi konferans salonunda öğrencilerle bir araya gelen Selçuk Bayraktar, teknoloji alanındaki deneyimlerini aktardı.
Muharebede devrimi gerçekleştirecek uçakların yapıldığını söyleyen Bayraktar, "Bayraktar TB-3 dediğimiz gemiye konuşlu SİHA, dünyanın ilk gemiye konulu SİHA’sı olacak.
Helikopter İHA'lar var onlar daha kompleks platformlar. Sabit kanatlı bir insansız hava aracı olarak geliştirdiğimiz bir platform. MİUS dediğimiz insansız hava araçlarıyla birlikte bu araçlar hem Bayraktar TB-3 hem de Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) bir gün devreye girerlerse nasıl ki Bayraktar TB-2 SİHA'larımız filolar halinde uçarak muharebe tarihinde paradigma dönüşümüne neden oldular, bu uçaklar da muharebede devrim yapacaklar. Şu an bunun; Bayraktar TB-3'ün geliştirme faaliyetleri devam ediyor. 1200 kilogram civarında bir uçak ve gemiden neredeyse en ufak bir müdahale olmadan inip, kalkma kabiliyetine sahip olacak şekilde tasarlanıyor. Bu aracımız, karadan da görevini yapabilir aynı şekilde.
MİUS da 6 ton civarında az görünür nitelikte tasarladığımız, bir sonraki yılda da ilk prototipinin ilk uçuşunu hedeflediğimiz ülkemizin ilk insansız savaş uçağı. Yine kısa pistli gemilere inip, kalkma özelliğine sahip olacak şekilde tasarladık" diye konuştu.
'AKILLI UÇAN MOBİLİTENİN HAYATIMIZA GİRECEĞİNİ GÖRÜYORUZ'
Birçok alanda mobilitelerin insan hayatına girdiğini kaydeden Bayraktar, "Zirai ilaçlamadan tutun, afet gönüllülerine yardım götürmeye ya da dağ başında mahsur kalmış insanlara yardım götürmeye, plazaların camlarını silmekten tutun da çok geniş bir alanda uçan dron taksilere kadar hayatımıza uçan mobilite giriyor. Aslında girmeye başladı ama daha henüz tam farkına varamayabiliyor. Bütün otomotiv firmalarının da büyük havacılık firmalarının da bu alanda çalışma yürüttüğünü görüyorsunuz. Bugün ortaya çıkmış bir ürün yok ama hepsinin bütün bu teknolojik gelişmeleri, bizim de bu insansız hava araçları serüvenimizin geldiği nokta olarak, bizim de ismini 'Cezeri' koyduğumuz akıllı, uçan arabalara doğru gidiyor teknoloji. Bu ileride yürüyen arabalar olmayacak anlamına gelmiyor, yine olacaklar ama çok geniş bir spektrumda akıllı uçan mobilitenin hayatımıza gireceğini görüyoruz" dedi.
'19 ÜLKEYE İHRACAT SÖZLEŞMESİ İMZALANDI'
Baykar'ın dünyaya en fazla insansız hava aracı ihraç eden firma olduğunu söyleyen Bayraktar, "Bayraktar mini İHA 6 kiloydu, Akıncı 6 ton. Açıkçası temeline baktığınızda biri diğerinin daha büyüğü. Tamam çok stratejik görevler yapıyor, çok daha büyük ekiplerle yapıyorsunuz ama verdiğiniz mücadele çok farklı değil. Bunlar robot uçaklar, büyük oranda bir tuşa bastığınızda kalkıp, inen otomatik taksi yapan ve üzerindeki faydalı yüklerle görev yapan cihazlar. Binlerce kilometre gezebiliyorlar, saatlerce havada kalabiliyorlar. Baykar, şu anda dünyada en fazla ülkeye insansız hava aracı ihraç eden firma. Dünyada da Türkiye bu anlamda ilk 3'te, diyebilirim. 19 ülkeye ihracat sözleşmesi imzalandı ve bunların birçoğuna da ihraç edildi. Bundan elde ettiği gelirle de yeni platformları biz geliştiriyoruz. İnsansız savaş uçağıyla uğraşıyoruz" diye konuştu.
BURSA'DA ÖĞRENCİLER İLE BULUŞTU
Bursa Teknik Üniversitesinde öğrencilerle bir araya gelen Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, teknoloji alanındaki tecrübelerini paylaştı. Tamamlanan ve süregelen projelerle ilgili öğrencilere bilgi veren Bayraktar, gelecek yıl ilk uçuşunu yapmaya hazırlanan Muharip İnsansız Uçak Sisteminin (MİUS) muharebede devrim yapacağını söyledi. Dünyada artık son insanlı savaş uçaklarının üretildiğini söyleyen Bayraktar, şunları kaydetti:
"İnsansız savaş uçağı Türkiyenin ilk insansız savaş uçağı olacak. Dünyada artık son insanlı savaş uçakları üretiliyor. Bundan sonra hepsi insansız olacak. Burada da ülkemizin bağımsızlığı ve semalarını korumak içingörev alacak. İnsansız savaş uçağı ve Bayraktar TB-3 kısa pistli gemilere inip kalkması suretiyle muharebe de devrim yapacak. Bu uçaklar bir gün görev almayı başarabilirse, nasıl ki Bayraktar TB-2 İnsansız Hava Araçları filolar halinde uçarak SİHAlarla kazanılan ilk zaferin mimarı oldular, bu uçaklar da muharebede devrim yapacaklar.
Savunma Sanayii'nde de millileşmenin önemine vurgu yapan Bayraktar, "Son dönemde savunma sanayinebaktığımızda, Türkiye yüzde 85 oranında yurt dışına bağımlıydı. Bütün insansız hava araçlarının ve askeri teçhizatların büyük bir kısmı yurt dışından geliyordu. Ama ilk defa bizim de çabalarımız ve gayretimizi gören Savunma Sanayii Başkanlığı dedi ki; biz en ufak da olsa, en önemsiz de olsa, en ufağından başlayarak milli insansız hava aracı projemizi başlatacağız dedi.
O FIRILDAK SİSTEME UYSAYDIK, BU BAŞARI OLMAZDI
Bayraktar TB-2nin başarısına vurgu yapan Selçuk Bayraktar, şöyle konuştu:
"Biz başladığımızda öyleydi. Ya bizim düzenimize uyarsın. Ama adalete, ahlaka oturmayan hiçbir sosyal sistem aynen fizik kanunları gibi bir yerden sonra yıkılacak. Pisa kulesi üzerine birkaç kat daha çıkarsan yıkılacak. İşte sosyal sistemler de böyle. Onun da bazı kanunları var. Adalete, ahlaka, etiğe oturmayan hiçbir şeyin kalıcı bir şekilde sürdürülebilir olması mümkün değil. Kısa vadede kazanç getirebilir. Ama orta ve uzun vadede insanlık için bir kazanç, bir fayda getirmesi söz konusu değil. O yüzden nasıl yaptığınız ne yaptığınızdan çok daha önemli. Bize dendi ki; Bu bürokrasinin koridorlarına uçacaksın. Şayet o sisteme uymuş olsaydık, Türkiyenin ne terörle mücadelesi vardı, ne milli İHAları vardı. Bütün sisteme İsrail hakimdi. İnsansız Hava Aracının ismi HERONdu Türkiyede. İHA nedir bilinmiyordu. HERON deniliyordu. Şu anda dünyada İnsansız Hava Aracı yerine devlet liderleri, Şurada BAYRAKTAR uçuyor diyor. Ülke ismi vermeyeceğim. İHA demiyorlar, BAYRAKTAR uçuyor diyorlar. O fırıldak sisteme uysaydık, asla bunlar yoktu. Azerbaycandaki başarı da yoktu.
AĞABEYİMİ TUTUKLAMAYA KALKTILAR
Çalışmalarında etik ve ahlaka verdikleri öneme vurgu yapan Bayraktar, yaşadıkları zorluklardan bahsederek, "Biz Baykar olarak ne diyoruz; Türkiye tam bağımsız ve müreffeh olsun diye, milli ve özgün insansız hava araçlarını inancımız gereği, etik ve ahlaka uyarak geliştiriyoruz. Bu bizim misyonumuz. Bir paradigmayı değiştiriyorsunuz, bakış açısını değiştiriyorsunuz. Savunma Sanayii ile ilgili millileşme yolunu takip edeceğiz denildi. Çünkü yabancılar bize bugün de olduğu gibi, ambargo uyguluyorlar, kullanımı kısıtlıyorlar. Yeri geldiğinde kontrolü başka türlü yapıyorlar. En ufağından başlayarak insansız hava araçlarını millileştireceğiz. O dönemde çok bunalttıkları dönemler oldu. 2009da ağabeyimi tutuklamaya dahi kalktılar ifadelerini kullandı.
BAYRAKTAR TB-2 19 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
Baykarın dünyaya en fazla insansız hava aracı ihraç eden firma olduğunu söyleyen Bayraktar, Bayraktar TB-2 bütün dünyaya nam saldı. Şu anda 19 ülkeye ihraç ediliyor. Dünyada en fazla ihraç edilen ve kendi sınıfının en yüksek performansına sahip bir sistemi var. Space X'in yaptığı inovasyona benziyor. Bir anlamda bu teknolojiyi, en gelişmişini, en fazla muharebe tecrübesine sahip insansız hava aracı olma özelliği taşıyor diye konuştu.
Söyleşinin ardından, öğrencilerin yaptığı projelerin bulunduğu sergiyi gezen Bayraktar, geçen yıl ekim ayında hayatını kaybeden babası Özdemir Bayraktarın adının verildiği TEKNOFEST Atölyesi'nin de açılışını gerçekleştirdi.
Rus patronlara 'MEGA' yaptırım Köprü geçişlerinden OGS kaldırılıyor! İşte yapılması gerekenler...2024-11-05 11:38:11