Yazarlar >> Milliyet


10 kişilik hayali 6 binlere çıktı


Link [2022-09-05 10:02:20]



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta yeni fabrikasını açtığı Kütahya Seramik’in içinde bulunduğu NG Grup Kurucu Başkanı Nafi Güral ile 62 yıllık iş hayatını konuştuk. 16 yaşında iş hayatına başlayan Güral’ın ilk hayali 10 çalışanı olmasıymış. Bugün ise 6 bine yakın çalışanı var...

Kütahya

Nafi Güral 62 yıldır iş hayatında. Kütahya’nın en önemli iş insanı. TBMM Üstün Hizmet Ödülü ve Anadolu’nun En Etkili 50 İş İnsanı Ödülü de almış. 16 yaşında babasının yanında başlamış iş hayatı. Babası üniversiteye gitmesi yerine kendi yanında çalışmasını istemiş. Kütahya Erkek Sanat Enstitüsü makine bölümünü bitirir bitirmez babasının kereste dükkânında işe başlamış. NG Grup içinde Kütahya Seramik, Kütahya Porselen ve oteller var. Oteller Antalya, Sapanca ve Afyon’da. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta NG Kütahya Seramik’in yeni fabrikasını açtı. 110 bin metrekarelik alanda günlük 30 bin metrekarelik kapasiteyle üretim yapacak olan yeni fabrika Türkiye’nin seramik sektöründe Endüstri 4.0 kullanarak üretim yapan ilk fabrikası olma özelliğini taşıyor. NG’nin 7 fabrikası var.

Nafi Güral ile Kütahya’daki evinde buluştuk, eşi Gülsüm Güral’ın yaptığı yemekleri yedik. Bir tepede 60 dönümlük alana tüm aile için 10 villa yapılmış yerel mimari ile. 10 binin üzerinde ağaç dikilmiş ve yeşillendirilmiş. Güral, “Bulunduğumuz alanda hiç ağaç yoktu, hepsini biz diktik. 5 bini ceviz ağacı” diyor.

Aile Gülsüm Güral’a emanet

Çocukluktan itibaren hep kalabalık aile ortamında yaşamış Nafi Güral. Aynı uygulamayı şimdi de sürdürüyor. Ailesindeki herkese sürekli toplanmaları için aynı alanda yer yaptığını belirten Güral, “Böylece sık sık bir araya geliyoruz. Biz çocukluğumuzda dededen kalma büyük konakta yaşıyorduk. Zamanla hepimiz evlendik. Aynı evde yemek yerdik sadece yattığımız evler ayrıydı. Annemiz bizi yönetirdi. Biz anaerkil aileymişiz. Aynı uygulamamızı şimdi de yapıyoruz. Biz Gülsüm Hanıma (eşi) ‘Kraliçe’ ünvanı verdik. Gülsüm Hanım bizi idare ediyor. Baba koltuğunda Gülsüm Hanım oturur. Bizim ailemizde gördüğümüz güzelliklerin mimarı Gülsüm Hanım’dır. Gülsüm Hanım çocukları büyüttü ben işimizi büyüttüm. Gülsüm Hanım kalabalık aileyi devam ettirmeseydi biz buralara gelemezdik” diyor.

16 yaşında iş hayatı

Kütahya Erkek Sanat Enstitüsü’nü bitirir bitirmez babasının kereste dükkânında iş hayatına atıldığını belirten Nafi Güral hayallerini ve gelinen noktayı şöyle anlattı: “İş hayatında ben hep şunu söylerim; arkamızda is değil iz bırakmamız lazım. Hep hayallerimin peşinden koştum. İş hayatımın başında hayallerimden bir tanesi 10 kişi çalıştırmaktı. Çünkü o tarihlerde 10 çalışanınız yoksa işçi sigortaları kapsamında değildiniz. Ben işçi sigortaları kapsamına girerek bir kurum olacağımızı hayal ediyordum. 10’u yaptık. Günden güne işçi sayımız arttı. Şimdi 5 binin üstünde 6 binlere doğru gidiyoruz.”

76 bin parçalık müze

Eşi Gülsüm Güral adına Kütahya’da bir müze kurmuş Nafi Güral. Buraya 62 yıllık iş hayatınını her döneminden eşyalar koymuş. Giysiler, hesap makineleri, telefonlar, halılar, koltuklar, ajandalar, not defterleri... Gelinen noktada tam 76 bin parçalık bir müze olmuş. Nafi Güral, “Yıllardır kullandığım eşyalarımı atamadım, oraya koydum. 62 yıllık eşyalarım var. Sonradan hediye olarak gelen 11 tane otomobil de var. Oğlumun, kızımın, eşimin aldığı” diyor.

Yöresel yemekleri tattık

Kütahya’daki evlerinin bahçesinde Gülsüm Güral’ın yaptığı yemeklerin tadına da baktık. Bademli pilav, güveç, kızartma ve yöresel yemekler... Yemeğe kızları ve her biri bir şirketin başında olan Sema, Hediye, Gülden Güral da katıldı. Nafi Güral’ın kendisi için “Kraliçe” nitelemesinin ardından duygulu anlar yaşayan Gülsüm Güral, “Ben okumadım. Küçük yaşta evlendim ama 4 tane pırıl pırıl evlat yetiştirdim. Şimdi torunların üzerine eğiliyoruz. Güzel bir aileyiz. Bir daha dünyaya gelsem Nafi Bey ile evlenirim. O da hep aynı şeyi söyler” dedi. Gülsüm Güral’ın serası da varmış evlerinin yanında. Domates yetiştiriyormuş. Ayrıca tavuklar da varmış ve yumurtalar kümesten alınıp yeniyormuş ailede. Aile ayrıca sürekli hareket halinde. Bir Antalya, bir Kütahya, bir Sapanca, bir Afyon, bir İstanbul. Nafi Güral şirketlerinin başına çocuklarını getirmiş ama sürekli onların yanında ve onlara destek veriyor. 10 kişilik istihdam hayali önümüzdeki yıllarda 10 binleri aşacak gibi gözüküyor...



Çok Okunanlar

2024-09-22 08:38:20