Diyet >> Milliyet Diyet


1 porsiyonda 9 gram protein var! İşte bezelyenin faydaları


Link [2022-04-13 00:11:53]



Vegan ve vejetaryenler için mükemmel bir seçenek

Bezelye, en iyi bitkisel bazlı protein kaynaklarından biridir. 1 porsiyon (160 g) pişmiş bezelye, yaklaşık olarak 9 gram protein içerir. Zengin protein içeriği, bezelyeyi hayvansal ürünler tüketmeyenler için mükemmel bir besin seçeneği haline getirir. Yeterli miktarda protein tüketmenin, kas gücünü ve kemik sağlığını korumak için gerekli olduğu, kilo verme ve korumada önemli bir rol oynadığı unutulmamalıdır.

Bağırsak sağlığını destekler

Bezelye, sindirim sağlığı için birçok fayda sağlayan lif açısından zengindir. Lif, bağırsaklardaki iyi bakterileri besler ve sağlıksız bakterilerin aşırı çoğalmasını önler. Bu sayede, inflamatuar bağırsak hastalığı, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi yaygın gastrointestinal problemlerin gelişme riskini azaltır. Bununla birlikte, bezelyedeki çözünmez lifler dışkıya hacim kazandırarak yiyecek ve atıkların sindirim sisteminden daha hızlı geçmesini sağlar ve böylece kabızlık probleminin önüne geçer.

Kilo kaybına destek sağlar

Protein, vücuttaki iştahı azaltan belirli hormonların seviyelerini artırır; lif ise sindirimi yavaşlatarak tokluk hissini destekler. Bezelye, protein ve liften zengin içeriğiyle iştahı kontrol altında tutarak gün boyunca tüketilen kalori miktarını azaltabilir ve bu sayede kilo kaybına destek sağlayabilir.

Diyabet riskini azaltır

Bezelye, diyabetin önlenmesinde ve kontrolünde önemli bir faktör olan kan şekeri kontrolüne yardımcı olduğu bilinen protein ve lif açısından zengindir. Protein ve lif, karbonhidratların emilme hızını yavaşlatarak kan şekeri seviyelerinde ani yükselmeler yerine daha yavaş ve daha istikrarlı bir artış sağlar ve kan şekeri kontrolünü kolaylaştırır.

Kalp sağlığını destekler

Bezelye magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi kalp sağlığını destekleyen mineraller içerir. Bu minerallerden zengin diyetler, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyonun önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, bezelye ve baklagillerin yüksek lif içeriğinin toplam kolesterolü ve "kötü" LDL kolesterolü düşürerek kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiştir.

Kanser riskini azaltır

Bezelye, kanser önleyici etkileri olduğu bilinen bitki bileşikleri olan saponinleri içerir. Birkaç çalışma, saponinlerin çeşitli kanser türlerini önlemeye yardımcı olabileceğini ve tümör büyümesini engelleme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.



Çok Okunanlar

2024-09-19 00:03:52