Yerel >> Medya Laz


SORDUM SÖYLEDİ Sayfamızın ilk konuğu Güven İSLAMOĞLU


Link [2022-03-30 03:14:02]



"SORDUM SÖYLEDİ" Güven İslamoğlu kimdir sorusunu herkes sormuştur Güven İslamoğlu asla kim değildir?

Asla vicdansız değilim.

Ardeşenli birçok Dünya ve ülke geneline yayılmış sanatçı,bilim insanı,iş insanı,gazeteci,politikacı vs var takip ve taktir ettiğiniz kişiler varmı ?

Takip ve taktir ettiğim  Ardeşenliler Bülent Saraloğlu ve Okan Yenigün var. Bölge turizmine büyük katkıları oldu. Av.Mehmedali Barış Beşli. Laz kültürü ve müziği için çabalarını taktir ediyorum.Sanatçı olarak Ayhan Alptekin var. Prof Dr Behçet Açıkmeşe bilim insanı. Necdet Basa'yı tanır takip ederim. 

Memleketiniz Rize/Ardeşen ilçesi;hangi sıklıklarla geliyorsunuz?

Direk dağlara yöneliyorum. Çat bölgesinde genelde konaklıyorum. Kaçkarlar'da çok gezdim.  Ama merkeze inmiyorum.Benim sevdiğim Ardeşen artık yok. Başta baba evi yok. Artık bir yabancıyım sanırım. O nedenle hemşin bölgesini tercih ediyorum.

Güven İslamoğlu denilince DOĞA,TABİAT haberleri belgeselleri akla gelir.Gazetecilik serüveninizde bu seçim neden?

 Çok hareketli bir meslek hayatım oldu. Tehlikeli olaylarda yer aldım ama doğa ile bağımı hiç koparmadım.Daha fazla refah için doğanın yok edilmesine seyirci kalamazdım. Belki de bir minnet borcu. Yaratanın yarattığına yapılan saygısızlık beni buralara getirdi. Bizler doğa ile barışık yaşayan insanlardık. Doğa bizim mihenk taşımızdı kaybettik. Dedemin gördüklerini torunlarıma taşımaya çalışıyorum. Bugünkü Ardeşen özlediğimiz Ardeşen değil. Çok garip geçmişi daha fazla özler olduk.

Rizeli denilince Siyasetçi akla gelir.Size bunun etkisi oldu mu?

Rizeli deyince akla niye siyasetçi geliyor ? Üzücü. Müteahhit ve siyasetçi. Her dönem ikisinden de şikayetçi olduk ve sevmedik. Bu konu benim işin dezavantaj oldu.

Gazetecilik hayatınız boyunca aldığınız önemli ödül ve başarılar nelerdir?

2 si uluslararası 42 ödülüm var.Türkiye'nin en saygın kuruluşlarının prestijli ödüllerine layık görüldüm. Avrupanın Çevre Nobeli olarak görülen Eurosolar 2011 Güneş Ödülü sahibiyim .Berlin'de ödülü aldım.  WWF'nin en iyi belgesel ödülü de benim için önemli. Sedat Simavi,Nezih Demirkent özel ödüllerine de layık görüldüm. Ödüller yaptığınız işin fark edildiğini göstermesi açısından önemli. İnsanı motive ediyor. Daha fazla ödül daha fazla farkındalık demek. Önemli olan da farkındalık zaten.

Birçok haber,belgesel,program yapımlarınız var.sizce gerektiği kadar bu başarılarınız taktir edildimi gerekli merciler tarafından?

Tarım Orman ve Çevre Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapıyoruz. Sayın Murat Kurum'un daveti ile Çevre ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurul üyesi oldum. Çalışmalara katılıyorum.  Konferanslar veriyorum . Bugüne  kadar 100 üzerinde konferans verdim. Özellikle okullar üzerinde duruyorum. Çünkü ülkemizin en önemli çevre sorunu  "eğitim ".

Sosyal Medyayı aktif halde kullanmaktasınız,sizlere vatandaşlar tarafından hangi konular hakkında bilgi ve yardım talebinde bulunuyorlar?

Sosyal medya da sadece çevre,doğa ve yaban hayat üzerinde duruyorum. Takipçilerim de daha çok bu alanda paylaşımlarda bulunuyor. Diğer konulara hiç girmiyorum. Her konuda konuşan insanlardan değilim. Sadece uzman olduğum konularda aktifim.

Spor,Sanat yönünden Güven İslamoğlu'yu nerede görüyorsunuz?

Spor ve sanatta yokum 🙂 İşim görsel sanatlara giriyor aslında. Mümkün olduğunca en iyisini yapmaya çalışıyorum. Bunun sonu yok. Her gün yeni bir şey öğreniyorum.

Hadi biraz yemek yiyelim neleri özlersiniz? Evde en sık yaptığınız bölge yemeği hangisidir?

Hamdi candır 🙂Laz yemeklerini tek geçerim Evde hamsili pilav yaparım. Annemin laz böreğini özlerim. Ekşaşi uzun zamandır yemedim. Bir gün yapacağım.  Çocukluğumun tadı  süt şekerini de özlüyorum. Hep anlatırım ama sanırım 30 yıl olmuştur yemediğim.

Hayatınız boyunca örnek aldığınız kişi veya kişiler var mı?

Örnek aldığım kişi yok.  Kendim olmaya çalışıyorum , başkalarını pek görmüyorum ;(

Hayatınızdaki anahtar kelimeleri paylaşabilir misiniz?

Hayatımın anahtar kelimesi.  Adalet, hak,vicdan, özgürlük, minnet, şükür, dürüstlük, doğruluk ve güven vs Ağaca sarılmak onu hissetmeye çalışmak.  Bazen konuşurum 😉

Hayatınızda hiç vazgeçmediğiniz ritüeliniz var mı?

Ritüel .. su ve gökyüzü ile de konuşurum.

Birkaç kelime söyleceğim, bu kelimeler sizin için ne ifade ediyorsa tek kelimeyle cevaplayabilir misiniz?

  

  Karadeniz:Ruhum   Rize:Dobra   Ardeşen:Dedem   Laz:İnat   Hemşin:Sıcak    Ayder:Yaylakent   Muhlama: Sakız   Tulum:Hareket   Gazeteci: Ayna   Doğa Sever:Minnettar   R.Tayip Erdoğan:Cumhurbaşkanı    A.Mesut Yılmaz:Sigara

Güven İslamoğlu kimdir ?

Güven İslamoğlu, 9 Aralık 1963 tarihinde Ankara‘da doğmuştur. Aslen Rize'nin Ardeşen ilçesi Doğanay köyündendir.. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1984 yılında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın Yayın Bölümü’nden (5 yıl İngilizce Örgün Eğitim) mezun oldu.

Meslek hayatına 1990 yılında TRT Ankara Televizyonu “Gün Başlıyor” programında Yönetmen Yardımcısı olarak başladı. 1992 yılında İstanbul‘a geldi. HBB televizyonunun kuruluşunda yer aldı. Haber ve haber programlarının yönetmenliğini yaptı. 1993 yılında Show TV‘ye geçti. Arena ve Prizma programlarının yönetmenliğini üslendi. Daha sonra ekran önüne geçmeye karar verdi. 1994-1998 yılları arasında Show ve Star TV Haber Merkezlerinde muhabir olarak çalıştı. Bu dönemde sağlık ve çevre konusunda önemli haberlere imza attı. Özellikle sağlık haberleri nedeniyle bir dönem ‘Dr. Güven’ olarak tanındı.

1991 yılında Artvin Hopa’dan, İskenderun Arsuz’a kadar tüm Türkiye sahillerini en kısa süre kat etmeyi planlayan Taipen adlı teknenin hikâyesini belgeselleştirdi. Tekneyi helikopterle takip etti. Rekor denemesi 15 gün sürdü.Güven İslam 4 kişi ile birlikte Türkiye sahillerini baştan başa helikopterle kat edene ilk kişi oldu. Bu çekimlerin kameramanı “Gora”,”Vizontele” gibi filmlerin yönetmeni Ömer Faruk Sorak‘dı.

1999 yılında Mehmet Ali Birand‘ın daveti ile deneyimli muhabir olarak CNN TÜRK‘e geçti ve CNN TÜRK’ün kuruluşunda yer aldı. Bir müddet executive producer olarak çalıştı. 1999 da kendi isteği ile yeniden kamera önüne geçti. 2000- 2004 yılları arasında Senior Reporter olarak çalıştı.Bu dönemde 350 ye yakın habere imza attı. Özellikle canlı yayın performansıyla dikkat çekti.

Ecevit, Kıbrıs, Annan Planı, Ağrı Dağı’na By Pass Tırmanışı, Balina Operasyonu, Kar Güreşi belgesellerini hazırladı.

Türkiye karasularında ilk defa kaşalot türü balinayı görüntülemeyi başardı. Balıkçı ağlarına takılan yaralı balinanın kurtarma operasyonunu konu alan “Balina Operasyonu” adlı belgesel uluslararası WWF (World Wide Foundation) tarafından “En İyi Belgesel Ödülü”nü aldı.

2003 yılında Ağrı Dağı’na (5137m.), 2004 yılında da Kaçkarlara (3900 m.) haber amaçlı zirve yaptı.

Güven İslamoğlu 2004-2011 yılları arasında sıradan insanların hayatlarını anlatan “Her (Evde) Yerde Bir Haber Var” ve “Alternatif Rota” programlarını dönüşümlü olarak ekrana taşıdı. Hikayesini ekrana taşıdığı 120 insandan 35’i bugün hayatta değil. Son hikayelerini Güven İslamoğlu’na anlattılar.

2011 yılında giderek büyüyen çevre sorunlarına dikkat çekmek için “Yeşil Doğa” ve “Seyirci kalmayın” programlarını hazırlamaya başladı. Yeşil Doğa programı 2011 yılında Avrupa’nın Çevre Nobel’i olarak görülen “Eurosolar 2011 Güneş Ödülü”nü Berlin’de aldı.

İçilebilir sularda yüzmesi ile tanınıyor. Türkiye’de çıkmadığı dağ (Ağrı dahil, Cudi hariç), girmediği kanyon, görmediği şelale ve yüzmediği krater gölü nerdeyse kalmadı.

Güven İslamoğlu doğayla barışık bir yaşam sürmeyi seviyor. Amatör olarak marangozlukla uğraşıyor. Evinin birçok mobilyasını kendi yapıyor. İslamoğlu aynı zamanda aktif olarak trekking, squash, bisiklet ve katamaran sporuyla uğraşıyor.

Güven İslamoğlu, evlidir ve Balım (d.1995) adında bir kız çocuğu vardır.

Güven İslamoğlu’nun aldığı ödüller :

2014 – Türk Balık Adamları Derneği / Çevreye Duyarlı Denizlere Dost Çevre Ödülü 2014 – Türk Tabipler Odası / Basında Sağlık Ödülü En İyi Program 2014 – TMMOB Oktay Ekinci – Basın Ödülü 2014 – Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü / Basın ödülü 2013 – Yeni Yüzyıl İletişim Ödülleri / Yılın En İyi Çevre Programı 2013 – ÇEVKO – Yeşil Nokta Tv Ödülü 2013 – TURÇEV – Doğa Ve Çevre Dostu Ödülü 2012 – Medya Etik Konseyi Ödülü – Tv Belgesel Etik Ödülü 2012 – Türkiye Bilişim Derneği Hizmet Ödülleri – Jüri özel ödülü. 2011 – Eurosolar (Berlin) Medya “Güneş Ödülü” (Avrupanın Çevre Nobeli olarak görülüyor) 2011 – ÇEVKO Yeşil Nokta Basın Ödülü 2011 – Çevre Bakanlığı ” Sulak Alanlara Saygı Ödülü” 2011 – İstanbul Çevre Konseyi Federasyonu Çevre Ödülü 2010 – Çağdaş Gazeteciler Derneği /En iyi belgesel 2008 – Avrupa Gazeteciler Derneği/En iyi bilgi, eğitim ve kültür programı 2007 – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti /En iyi Haber-Program 2006 – Çağdaş Gazeteciler Derneği /En İyi Belgesel 2006 – Süleyman Demirel Üniversitesi öğrenci anketi /2006 Yılı Ekoloji ve Doğa Konulu En İyi Program 2005 – Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği/En iyi Show Programı 2005 – Sedat Simavi özel ödülü 2003 – Çevre Olimpiyatları Televizyon Dalında/ En İyi Çevre Haberi 2002 – WWF ( World Wide Foundation ) En İyi Tv Belgesel 2002 – Çevre Olimpiyatları Televizyon Dalında/ En İyi Çevre Haberi 1989 – Genç Gazeteciler Yarışması/ En İyi Tv haberi 1988 – Genç Gazeteciler Yarışması /En iyi Mizanpaj ve Araştırma İnceleme

Hazırladığı Belgeseller:

Ecevit ile bir dönem KKTC de bekleyiş Annan Planı çözüm mü? Ağrı Dağı’na By Pass Tırmanışı Balinanın Kurtuluşu Kar Güreşi Taipen (1991 yılında Artvin Hopa’dan, İskenderun Arsuz’a kadar tüm Türkiye sahillerini en kısa süre kat etmeyi planlayan Taipen adlı teknenin hikayesini belgeselleştirdi. Tekneyi helikopterle takip etti. Rekor denemesi 15 gün sürdü. Güven İslamoğlu helikopterde bulunan 4 kişi ile birlikte Türkiye sahillerini baştan başa helikopterle kat edene ilk kişi oldu)



Çok Okunanlar

2024-09-19 19:41:13