Türkiye'nin sofralık kayısı ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Dombaylı Mahallesi’nde ‘zaza’ ve ‘matador’ cinsi kayısının hasadına başlandı. Üreticilerin topladığı kayısılar, kalitesi ve büyüklüğüne göre kasalara sıralandıktan sonra Türkiye’nin birçok il ve ilçesine gönderiliyor. Geçen yıl don vurduğu için kayısıdan verim elde edemeyen çiftçinin bu yılki hava şartları ile coşan ağaçlar, yüzünü güldü. Salihli kayısının sofralık ve kendine has özellikleri olan bir kayısı türü olduğunu belirten Salihli Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda kayısı üreticisi Cem Yalvaç, kirazdan sonra kayısının da tescillenmesi için düğmeye bastıklarını duyurdu.
5 BİN 500 DEKARLIK ALANDA KAYISI ÜRETİMİ VAR
Salihli genelinde 5 bin 500 dekarlık alanda kayısı üretimi yapıldığını belirten Başkan Yalvaç, eskiden şeftali üreten çiftçilerin zahmeti ve düşük kazanç nedeniyle kayısıya yöneldiğini kaydederek, şöyle konuştu; “Salihli ilçesinde Dombaylı, Akören, Taytan, Kızıloğlu ve Durasallı başta olmak üzere kayısı yetiştiren yerlerimiz vardır. Çiftçi kayıt sistemine göre kayıtlı olan toplam dekarımız 5 bin 500 dekar. Özellikle Dombaylı ovasının geçmişte 4-5 çeşit şeftali ağaçları vardı. Şeftali daha zahmetli olduğu ve üreticiye daha az kazandırdığı için kayısı üretimine döndük. Şu an köyümüzün yüzde 95’i kayısı üretiyor. Dombaylı’da 4-5 çeşit kayısı yetişmektedir. İlk önce erkenci dediğimiz zaza ve matador cinsi ile hasada başlıyoruz. Bunlar 10 gün kadar sürüyor. Arkasından Perfect, Iğdırlı, Prima cinslerimiz geliyor. Yani Mayıs’ın 13’ü gibi girdiğimiz tarlaya temmuza kadar kademeli kademeli topluyoruz”
“100 KİLOYA KADAR MEYVE VEREN AĞAÇLARIMIZ VAR”
Bu yıl geçen seneye göre verimin güzel olduğunu söyleyen Başkan Yalvaç, “Maşallah, Allah daha çok versin bu sene kayısımız iyi. Sadece Iğdır cinsi kayısımızda biraz verim düşük onun dışındaki türlerde 60-70 hatta 100 kiloya kadar meyve veren ağaçlarımız var. Kayısı çok hassas bir meyve. Özellikle çiçekli döneminde don vurunca ağacın 4’te 3’ünü götürüyor. Geçen sene don vurdu. Bu sene hava şartları kayısıya uygundu. O yüzden ovamızın hemen hemen yüzde 90’ında bir hasarımız yok” dedi.
“BEKLENTİMİZ 20 LİRA CİVARINDAYDI”
Kayısının 12 ile 13 lirasında başlayan fiyatlarla pazarladıklarını kaydeden Başkan Yalvaç, “12-13 TL ile 15-16 TL arasında değişiyor. İriliğe ve rengine göre fiyatlar değişiyor. Bu sene için fiyatımız iyi diyoruz fakat bizim buraya kullanmış olduğumuz gübremiz, mazotumuz ve faturalarımız çok arttı. Bizim beklentimiz 20 lira civarındaydı ama yine de Allah bereket versin” şeklinde konuştu.
“BİZİM KAYISIMIZIN AROMASI BAMBAŞKADIR”
Salihli ovasında yetişen kayısının tadı ve aromasıyla farkını ortaya koyduğunu belirten ve Türkiye başta olmak üzere dünya sofralarını süslediğini ifade eden Başkan Yalvaç, “Özellikle burası için söylüyorum Dombaylı Mahallesi üreticisi bilinçlidir. O yüzden malların kalitesi, aroması, yemesi güzeldir. Hep kıyaslar bizi Malatya’da var, Mut’ta var diye. Cinslerimiz farklı. Malatya’daki daha çok kurutmalık. Fakat ben burada çiftçi ve oda başkanı olarak bizim kayısımızın aroması bambaşkadır diyorum” dedi.
SALİHLİ KAYISISI DA TESCİLLENECEK
Son olarak, Salihli kayısının markalaşması için tescilleme adımlarını attıklarını kaydeden Başkan Yalvaç, “Ticaret odasıyla bu konuda istişare halindeyiz. Çünkü 5 bin 500 dekar az bir dekar değil. Ağaç sayımız çok bu yüzden bizim Salihli900 adı altında kiraz tescilimiz var. Onda olduğu gibi kayısı içinde tescil çalışması yapıyoruz. En azından ihracatımız daha iyi ve güzel olsun diye. Çalışma düğmesine bastık. Artık bundan sonrası idari işlemlere kaldı” dedi.
KAYISI TOPLAYARAK AİLE BÜTÇESİNE KATKIDA BULUNUYOR
Kayısı toplamaya gelen Şenay Babrak isimli işçi de aile bütçesine katkıda bulunmak için çalıştığını belirterek, “3-4 yıldır okulu bıraktığım ve evlendiğimden beri aileme katkıda bulunmak için tarım işçiliği yapıyorum. Ekonomik şartlarımız ortada zaten tek kişi ile geçim olmuyor şu an. Kayısı işi rahat ve güzel. Salihli ovamız verimli zaten. Evde oturmaktansa ovalara gelip çalışmayı tercih ediyorum” dedi.
2024-11-06 03:03:34