Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde kullanılan günlük bin ton suyun arıtıldıktan sonra boşa akmasını önleyecek ‘kavaklık tesisi’ projesini hazırladı. Projeyle birlikte hem su israfının önlenmesi hem de kağıt ve hayvan yemi üretimine de katkı sağlanılması hedefleniyor.
KAĞIT VE YEM OLARAK DA KULLANILABİLECEK
Manisa’da kısa bir süre önce kurulan ve kent merkezindeki ilk çevre derneği olma özelliğine sahip olan Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği, Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirmeye hazırlanıyor. Proje kapsamında üniversiteye kavaklık tesisi kurularak, arıtma suları toprakla buluşturulacak. Ayrıca kavaktan elde edilecek selülozdan hem kağıt sanayine girdi sağlanabilecek hem de yaprakları hayvan yemi olarak kullanılabilecek.
BİN TON SU ARTIK BOŞA AKMAYACAK!
Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği Başkanı Abdülkadir Hasbutcu, projeye ilişkin; “Amacımız arıtma suyunu belli bir kotada taşıyıp, toprağa vermek. Üniversite de kavaklık kurarak, burada kullanılacak olan suyu hem kavak yetiştirmede kullanılacak hem de Manisa ovasının altında bulunan su rezervinin (yeraltı barajının) zenginleşmesine katkı sağlayacağız. Bunun içinde kavak dikerek birçok artı sağlayacağız. Günlük olarak boşa akan bin ton suyu yer altına vermiş olacağız ve kavakçılığı Manisa’da başlatacağız. Böylece kağıt sanayisine de girdi sağlayacağız” şeklinde konuştu.
2024-11-08 03:54:41