Yerel >> Kastamonu İlk Haber


HAYRANLIĞIM ARTIYOR


Link [2022-12-07 09:43:00]



T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Kastamonu Belediyesi ve Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği ortaklığında gerçekleştirilen “Kastamonu Kültür Mirasına Sahip Çıkıyoruz”   isimli projenin açılış toplantısı Vali Avni Çakır, eşi Bahar Çakır, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, eşi Rasime Yurt, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, meslek oda temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) topluluk başkanları ve davetlilerin katılımı ile Muzaffer Berber Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

“İSTANBUL’DA KASTAMONU 10 ARALIK KADIN PLATFORMU DERNEĞİ’NİN ŞUBESİ AÇILACAK”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ayten Kızıltan, 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi kutlamalarının tarihçesinden bahsederek şu bilgileri paylaştı; “Kastamonu Kadınının gurur günü olan bu  tarih ilk olarak 1994 yılında mitingin 75.’inci yıl dönümünde,  Türkiye çapında tüm devlet yöneticilerimizin destekleriyle Kastamonu’da yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı görkemli bir anma mitingi gerçekleştirilmiştir.1995 yılında Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği kurulmuş olup; 27 yıldır sayın valilerimizin, belediye başkanlarımızın, kamu kurum ve kuruluşlarımızın, sivil toplum örgütlerinin ve kadınlarımızın destekleri ile kutlanmaktadır. İstanbullu hemşerilerimize Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği’nin İstanbul Şubesi açılış çalışmalarına da başladığımızı duyurmak isterim.”

“10 ARALIK İLK TÜRK KADIN MİTİNGİ BAKANLIĞIN KUTLAMA PROGRAMINA ALINACAK”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın Cuma günü ilimizde olacağını sözlerine ekleyen Ayten Kızıltan, bu yıldan itibaren 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi kutlamalarının bakanlığın kutlama programına alınacağı müjdesini katılımcılarla paylaştı. Kızıltan konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Bu konuda Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği olarak bizlere destek veren sayın valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanımız,  Ak Parti il başkanımız ve kadın kolları başkanımıza teşekkürlerimizi sunarız. Bu önemli tarihi gün, özellikle de sadece kadınların organize ettiği bir miting oluşu ayrı bir önem taşımaktadır. Kastamonu’muzun ülkemize armağan ettiği 10 Aralık 1919 tarihinin daha çok duyulması, değerlerimizin tüm Türkiye tarafından daha iyi bilinmesi, tarihimizde hak ettiği yeri almasını sağlamak için yerelden ulusala köprü kurmak zorundayız. Kastamonu’muzun doğal, kültürel, tarihsel tüm zenginliklerimizin tanıtımı, ilin sürdürülebilir gelişimine sosyal ve ekonomik açıdan destek olmak amacımızdır. Kastamonu'muzu geçmişimizin özü çağdaş dünyanın gözü ile görmek hedefimizdir. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi, ‘Dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir.’  Katılımınızdan dolayı şahsım ve yönetim kurulu arkadaşlarım adına teşekkür eder,  saygılarımı sunarım.”

“ KASTAMONU BELEDİYESİ OLARAK TÜM DEĞERLERİMİZİ GELECEK NESİLLERE EN DOĞRU ŞEKİLDE AKTARMAK ADINA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

Daha önceden belirlenen Türkiye Belediyeler Birliği toplantısına katılım sağladığından dolayı proje açılış toplantısına katılamayan Belediye Başkanı Op.Dr.Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun selamlarını katılımcılara ileterek sözlerine başlayan Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt; “eski çağlardan bu yana kesintisiz bir kronolojiye sahip olan doğası, kültürel mirası, gastronomisi, manevi iklimi ile ülkemizin cennet köşesi , kahramanlar diyarı şehrimizin tüm dinamikleriyle birlikte yer aldığı ve belediyemizin de ortağı olduğu bu projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız Sayın Opr.Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun talimatları doğrultusunda Kastamonu Belediyesi  olarak şehrimizin ruhunu, doğasını, milli mücadeledeki kahramanlıklarını, tarihini, manevi huzur iklimini tanıtıyor ve tüm değerlerimizi gelecek nesillere en doğru şekilde aktarmak adına önemli çalışmalar yapıyoruz. Geleneksel kültürümüzün yaşamasını sağlamak adına kadın kooperatiflerimiz ile uyum içerisinde projeler üretiyoruz. İnanıyorum ki Cumhuriyetin temeline en sağlam harcı atan şehrimizde İstiklal Yolu’nu oluşturan Şerife Bacılarımızın torunları üretimde, turizmde ve değerlerimize sahip çıkma noktasında da en önde görev alacaktır. 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi’nin yapıldığı bu mukaddes topraklar topyekûn başlatacağımız tanıtım, koruma, geliştirme ve üretim projeleri ile hak ettiği noktaya ulaşacaktır. İstiklal Yolu’nu oluşturan ülkemizin bağımsızlığı ve istikbali için serden, erden ve evlatlarından vazgeçen kahraman kadınlarımızı rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum. Ruhları şad olsun. Belediye olarak bundan böyle elimizden ne geliyorsa elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. Sayın valimiz ve eşleri de sağ olsunlar Kastamonu için ellerini değil, gövdelerini ortaya koyarak mücadele vermeye devam ediyorlar. Biz de sayın valimizden aldığımız dinamiklikle mutlak suretle bu platformlara elimizden geldiğince yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.

“BU SENEKİ 8’İNCİ PROJEMİZ”

Açılış toplantısına gösterilen yoğun katılım karşısında memnuniyetini dile getirerek konuşmasına başlayan Vali Avni Çakır; “Ortam böyle güzel olursa, katılım böyle güzel olursa, pozitif enerji yoğun olursa program yapması da zevkli, her şey zevkli. Ama maalesef Kastamonu’da böyle güzel kalabalıkları her zaman yakalayamıyoruz. Kastamonu kadınları çok güzel bir proje hazırlamışlar. Kastamonu’da biz Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğümüzle ve sivil toplum kuruluşlarımızla çok güzel ilişkiler içerisindeyiz. Bu seneki 8’inci projemiz. 2020 yılında bu sayımız 1’di. Elinde projesi olan her STK’ya biz elimizden gelen desteği sonuna kadar veriyoruz. Daha birçok projemiz de yolda. Proje yapmak güzel ama yakışan projeyi yapmak daha da güzel” dedi.

“KASTAMONU KADINI KADİM KÜLTÜRÜN MERKEZİNDE OLMUŞ”

Kastamonu’yu her gezdiğinde hayranlığının arttığını söyleyen Vali Avni Çakır konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Böylesine muhteşem bir tarihi, kültürü, coğrafyası olan bir şehirde doğmak, büyümek, Şerife Bacıların, Halime Çavuşların torunu olmak gerçekten müthiş bir övünç, müthiş bir gurur. Siz Kastamonuluları kıskanıyorum doğrusu. Hele bir de böylesine kadim bir şehirde, Türkiye’nin en güzel, en temiz, en yeşil şehrinde yaşamak da ayrıca güzel. Böylesine kadim bir şehirde kadim bir kültür gelenek-görenek de oluşmuş. Türk Kadını da her zaman olduğu gibi bu kadim kültürün her zaman için merkezinde olmuş. Hele hele de Kastamonu’da.1054 köyü ve 3 binden fazla mahallesi olan bu geniş coğrafyayı ben de fırsat bulduğum her anda gezmeye çalışıyorum. Gördükçe de hayranlığım artıyor. Kastamonu öyle bir şehir ki şivesinden, kıyafetinden, türküsünden zaten bir ayırt edici özelliği var. Özellikle Azdavay, Şenpazar, Küre’de insanlarımız sizi muhteşem bir kıyafetle karşılıyorlar. 200 sene önce ninelerinin giydiği o kıyafetleri gençler de büyük bir keyifle bugün o kıyafetleri giyiyor. Bunun aslında çok büyük bir zenginlik olduğunu sizin projenizle tüm dünyaya göstermek lazım. Kastamonu Kadını’nın da bence o kıyafetlerden elinde bir tane olması lazım. Erkek kıyafetleri de ayrıca güzel. Bu kıyafetleri de aslında belirli günlerde yaşatmak lazım. İnşallah bu proje ile de Kastamonu kıyafetlerinin ne kadar büyük bir zenginlik olduğunu göstereceğiz. Bunun yanı sıra 100 yıllar önce atalarınızın oynadığı oyunlar hâlâ bugün bazı köylerde oynanıyor. Bunların tekrar elden geçmesi, canlanması lazım. İnşallah bu projenin kapanışında da güzel bir etkinlikle de bunları da sergileyeceğiz. Yöresel türkülerimizden, ninnilerimizden, manilerimizden oluşan güzel bir konser, akabinde oyunlarımızın sergilenmesi şeklinde etkinlikler yapılabilir.”

“BU PROJENİN SONUCUNU BEN DE DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM”

 Kastamonu’nun muazzam bir yemek kültürüne de sahip olduğunun altını çizen Vali Çakır, bunların da kayıt altına alınmasının önemine vurgu yaparak geçen ay kurulan Kastamonu Turizm Altyapı Hizmet Birliği’nin bu projede en önemli partner olabileceğini kaydetti. 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi etkinliklerine yoğun bir katılım beklediklerini de sözlerine ekleyen Vali Avni Çakır şu cümlelerle konuşmasını sonlandırdı; “Bu projemizin de çok güzel çıktılarının olması lazım. Görsellerle kayıt altına alınması lazım. Bu konulardan çok güzel makaleler tezler de yazılır. Sonuç olarak Kastamonu muhteşem bir tarihi barındıran ve dışarıya kapalı göç almamış yapısı ile de kültürlerini ve geleneklerini de yüzyıllardan bu yana bozulmadan da devretmiş. Bunu kırsala çıktığınızda daha çok hissediyorsunuz. Ne kadar güçlü, ne kadar kadim, ne kadar zengin bir bölge olduğumuzu bu çalışma sonucunda inşallah daha fazla göreceğiz. Her üyenizin, burada bulunan her hanımefendinin mutlaka buraya katkısı olacaktır. Herkes mutlaka dedesinden-nenesinden kalan bir kültürü sizle paylaşacaktır. Bu bir eşya da olabilir. Bu proje ile yeni yeni değerlerimizin gün yüzüne çıkacağına inanıyorum. Bu projenin sonucu ben de dört gözle bekliyorum. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. 8 Aralık’ta başlayan 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi etkinliklerine daha fazla kalabalıkla herkesi bekliyoruz. Yoğun bir katılımla Kastamonu’nun bu anlamlı gününü kutlayalım.”

PROJENİN AMACI, HEDEF KİTLESİ, HEDEFLERİ, ETKİNLİKLERİ

 Konuşmaların ardından,  amacı bu kadar zengin bir geçmişe ve birikime sahip olan Kastamonu’ya ait milli, manevi, kültürel, geleneksel değerleri derinlemesine araştırmak ve ardından elde edilen milli, manevi, kültürel, geleneksel değerlerin, doğa güzelliklerinin ve zengin mutfağının tüm Türkiye’de tanıtımını sağlamak ve genç nesillere aktarmak olan “Kastamonu Kültür Mirasına Sahip Çıkıyoruz” projesi hakkında projenin hazırlanmasında teknik destek sağlayan Kastamonu Olgunlaşma Enstitüsü Kurucu Müdürü Ayten Canaslan tarafından proje ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı; “Bu projeyle milli, manevi, kültürel, geleneksel değerlerin, doğa güzelliklerinin ve zengin mutfağın tanıtılarak turizm açısından şehrimize bir hareketlilik sağlanması ve yatırımcılar açısından cazip hale dönüşmesi beklenmektedir. Hedef kitlemiz; Kastamonu Merkez ve ilçelerinde yaşayan halk, öğretmenler, öğrenciler, sivil toplum kuruluşları üyeleri, medya, gastronomi ve iş dünyasından önde gelen isimlerdir. Araştırmalar, anma etkinlikleri, panel, konferans, gezi, konser, defile yoluyla hedef kitleye ulaşılarak Kastamonu kültürü, kültürel mirası ve doğa güzellikleri tanıtılacak ve yeni nesillere aktarılacaktır. Projemizin hedefleri; Milli Mücadele ruhunu yansıtmak, Kastamonu Kadını’nın milli mücadeledeki yerini yeni nesillere aktarmak, 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi’nin önemini, tarihteki yerini ortaya koymak ve geçmişten geleceğe köprü olmak, gün yüzüne çıkmamış Kastamonu türkülerini tespit etmek, tanıtmak ve yeni nesillere aktarmak, Kastamonu’ya ait unutulmaya yüz tutmuş yöresel kış oyunlarını yeni nesillere aktarmak, Kastamonu yöresel yemeklerini Türkiye genelinde tanıtmak, Kastamonu’nun  geçmişten günümüze yöresel kıyafetlerini ve el işlerini tanıtmak,  Kastamonu’nun doğa güzelliklerini tanıtmak, Kastamonu’nun kültürel miraslarını tanıtmak. Proje kapsamında düzenleyeceğimiz etkinlikler ise şöyle; İstiklal Yolu’nda Etkinliği, Milli Mücadelede Yer Alan Kadınlarımızı Anma Etkinliği, kahramanlık temalı bir tiyatro oyunu, ‘10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi ve Milli Mücadelede Kastamonu Kadını’ isimli panel ve söyleşi , kış oyunları etkinliği, geleneksel kıyafetler defilesi, geleneksel el sanatları sergisi ve kermes, Kastamonu Türküleri Konseri, Hasat Bayramı, Kastamonu şehir gezisi, doğa gezisi (kanyon, şelale, mağara), Ilgaz Gezisi”



Çok Okunanlar

2024-09-20 10:28:36