Yerel >> Kastamonu İlk Haber


BAŞKAN: GERİ DÖNÜŞÜME BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ


Link [2022-11-04 16:22:57]



‘Atık Pil’ ödül töreni, Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun makam odasında dün gerçekleşti.

Kampanyanın 1 Ekim 2021 tarihinde başlayıp, 30 Nisan 2022 tarihinde sona erdiğini hatırlatan Başkan Vidinlioğlu: “Atık Pil toplama kampanyamızda 50 ile 249 kilogram arasında atık pil toplayan her okullumuza 50 kilogram atık pil için top seti (1 futbol topu, 1 voleybol topu, 1 basketbol topu), 250 kilogram atık pil toplayan her okulumuza ise 1 adet STEM Robotik Sistem Seti ile ödüllendirdik. Kampanyamız doğrultusunda en fazla atık pil toplayan okulumuz 254, 440 kilogram ile 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Merkez Ortaokulu 104,540 kilogram, Pervaneoğlu Ali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 88,540 kilogram, Yine Şehit Erkan Kendirci İlkokulu 73,240 kilogram, Şehit Burak Kapucuoğlu İlkokulu 72,380 kilogram, Prof. Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi 70,980 kilogram ve Orhan Şaik Gökyay İlkokulu ise 64, 540 kilogram atık pil topladı. Atık Pil toplama kampanyamız doğrultusunda 1 ton 13 kilogram atık pil toplandı. Şarj edilemeyen, tek kullanımlık ömre sahip piller, radyo, el feneri, oyuncaklar, uzaktan kumandalar da kullanılan, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız pillerdir. Çok kullanımlık, şarj edilebilen grupta bulunan uzun ömürlü piller, Laptop, tablet, telefon, dijital kameralar gibi oldukça geniş kullanım alanına sahip olan, her geçen gün günlük hayatın içerisindeki kullanımları artan pillerdir. Atık pillerden çinko, mangan, demir, lityum, nikel, kobalt gibi metallerin kazanımı sağlanarak birçok sektörün hammadde ihtiyacı geri dönüşüm yoluyla sağlanmaktadır. Hayatımızda birçok kolaylığın oluşmasını sağlayan piller kullanım ömrünün sonlanması sonrası doğaya bırakılması halinde içermiş oldukları ağır metallerin toprağa ve yüzey sularına geçmesine sebep olarak önce çevre kirliliğine ardından dolaylı olarak insan vücuduna geçerek insan sağlığına zarar vermektedir. Atık pil suya atılır ise; bir pil olimpik havuzun üçte birini doldurmaya yeterli 600.000 litre suyu kirletebilmekte; toprağa atıldığında ise İçeriğinde bulunan ağır metaller nedeniyle 6 m2 toprak alan kirlenmektedir! Bu doğrultuda yürütülen kampanyanın ne denli önemli olduğu da anlaşılmaktadır” şeklinde konuştu.

Kastamonu Belediyesi olarak sıfır atık projesi kapsamında geri dönüşüm çalışmalarına büyük önem verdiklerini sözlerine ekleyen Başkan: “Bu doğrultuda 2021 yılı içerisinde geri dönüşüm çalışmalarımız kapsamında 2 bin 117 ton kağıt-karton, 256 ton plastik, 3,6 ton metal, 2,5 ton cam atığı, 20 ton bitkisel atık yağ, 16 ton atık motor yağı toplanarak ekonomiye kazandırılmıştır. Bu toplanan atıklar sayesinde 35 bin 989 adet ağacın kesilmesi önlenmiş, 385 bin 622 kg sera gazı salınımı azaltılmış, 5 bin 896 m3 atık depolama alanından tasarruf edilmiş, 10 milyon 160 bin 260,00 Kwh enerji tasarrufu sağlanmıştır” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜRECİN EN ÖNEMLİ KONULARINDAN

BİR TANESİ DE SAĞLIKLI GIDA VE SU OLACAK”

Başkan Vidinlioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelecek siz kıymetli öğrencilerimizin ellerinden şekillenecek. Biz büyükler bu konularda sizler kadar hassas olamayabiliyoruz. Evde elimi yıkarken suyu açık bıraktığım an kızım hemen baba musluğu kapat elini sabunladıktan sonra açarsın diyor. Sizdeki bu hassasiyet bizleri mutlu ediyor. Yaşadığımız iki yıllık pandemi süreci bize toprağın ne kadar kıymetli olduğunu havanın, suyun, yeşilin ne denli önemli olduğunu gösterdi. Evlerde hapis olduğumuzda bunları çok iyi anladık. Önümüzdeki sürecin en önemli konularından bir tanesi de sağlıklı gıda ve su olacak. Artık bu konunun önemi o kadar net anlaşılıyor ki bazı yorumcular önümüzdeki süreçte su savaşları olabileceğini söylüyor. Gıdasız ve susuz bir hayat düşünülemez. Biz Kastamonu Belediyesi olarak 100 bin atalık tohumdan ürettiğimiz fideyi dağıttık. Çok olumlu geri dönüşler aldık. Üç yıldır bu işi yapıyoruz. İlk yıl 45 bin ikinci yıl 60 bin üçüncü yılda ise 100 bin fide dağıttık. Bu fideleri Park Bahçeler Müdürlüğümüz yeni yerleşkesinde kurduğumuz tam otomasyonlu seralarda atalık tohumlardan üretiyoruz. İnşallah buraları önümüzdeki süreçte öğretmenlerimizle birlikte gezersiniz. Gençlerimizin bu noktaları görmesi toprakla barışık olması ve üretime yönelmesi bizleri ziyadesiyle mutlu edecektir. Bizim fidelerimiz saksıda dahi yetişir. Önümüzdeki süreçte bu dağıtımlar sürecek. Bizim ülkemizde üretilen nohut, mercimek, pirinç, arpa, buğday üretmek yerine başka noktalardan daha kolay bulabiliriz deniyor. Maliyet hesabı yapılıyor. Bunun sağlık noktasını iyi analiz etmemiz gerekli. Bizim eski tohumlarımızın ürünleri belki azdı ama sağlıklı ürünler veriyordu. 2005 yılında Devlet Hastanesi’nde Başhekim Yardımcısıydım. Baktığımız hasta sayısı yıllık 360 civarında hastaya bakmış olacağız diye Sayın Bakanımıza söylemiştim. İlin devlet hastanesi tek başına bir ilin nüfusuna baktığını ifade etmiştim. Aradan geçen 15 yılda şunu gördüm. Başhekimimize hasta sayımızı sorduğumuzda günlük 5 bin civarında olduğunu öğrendim. Bu hesaba göre iki ayda bir Kastamonu nüfusuna bakan bir devlet hastanemiz var. Dolayısıyla yediğimiz içtiğimiz her türlü gıdaya dikkat etmeliyiz. Yerli ve milli tohumlarımızdan mutlaka üretim yapmalıyız. Kıymetli öğretmenlerimiz değerli öğrencilerimiz demem o ki bizim olmazsa olmazımız toprakla barışmamız. Ben ilin Belediye Başkanı olarak üzüldüğüm noktalardan bir tanesi köylere ekmek servisinin yapılmasıdır. Eskiden köylerde fırın yakılırdı ekşi mayadan ekmekler yapılırdı. Çok sağlıklı ekmeklerdi onlar. Şimdi bu büyük ölçüde bitti. Köylere ekmek servisi yapılır hale gelindi. Yine köydeki kardeşlerimin marketten yumurta almasını kabullenemiyorum.”

“DOĞAYA ÇOK MÜDAHİL OLMAMAMIZ GEREK”

“Gençlerimiz belki hatırlamaz ama öğretmenlerimiz hatırlayacaktır. Kuş gribi süreci yaşandı. Tavuklar itlaf edildi. Sonra ne oldu. Keneler çoğaldı. Bu sefer kene ile uğraşmaya başladık. Yaşadığımız afetlerde de görüyoruz. Doğaya çok müdahil olmamamız gerek. Onun için sizlerde eve gittiğinizde annelerinize, babalarınıza, gelemeyen arkadaşlarınıza iletin ki geleceğimiz daha sağlıklı olsun. Bu kampanyada emeği geçen herkesi tekrar kutluyorum. Öğretmenlerimize, öğrencilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kastamonu Belediyesi olarak sosyal faaliyetlerin içerisinde olmaya gayret ediyoruz. Ilgaz gezisini yaptık. Çanakkale gezisini yaptık. Çok olumlu geri dönüşler oldu. İnşallah buna Samsun ile devam ederiz. Birkaç gün önce Cumhuriyetimizin 99’uncu yıl dönümünü hep birlikte kutladık. Cumhuriyetimiz hangi şartlarda kuruldu. Bizim canımız gitti. Birçok kahramanımız var. Ülkemizi onlar bizlere vatan yaptı. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk silah arkadaşları olmak üzere bu vatanı bizlere yurt yapan geçmişlerimizin ruhları şad olsun. Bizlere düşen onların aziz hatıralarına sahip çıkmak ve geleceğimizi bunun üzerine inşa etmek. Geçmiş geleceğin aynası. Nereden nereye geldik çok önemli.”

“ASIL YATIRIM İNSANA YAPILAN YATIRIM”

“İnanıyorum ki sizlerin elinde Cumhuriyetimiz çok daha güzel günler görecektir. Hedefimizi Büyük Gazi göstermiş. Muasır medeniyet seviyesi diye. Hepimizin gayreti ile hem şehrimizi hem ülkemizi hedeflerine ulaştırırız. Bugüne kadar bir tane derdim oldu. Aslında en büyük derdim de o. Çöpümüzün bir saat geç alınmasını çok kayda değer bulmuyorum. Bir saat sonra alınır çok mühim değil. Asıl yatırım insana yapılan yatırım. Asıl büyük yatırım sizlerin zihin dünyanıza yapılan yatırım. Asıl büyük yatırım sizlerin geleceğiyle ilgili bizlerin yol gösterici faaliyetlerin içerisinde olmamız. Dolayısıyla hem geçmişi bilmek hem gelecekle ilgili hayaller kurmak hepimizin ortak hedefi olmalı. Aynı havayı teneffüs ediyoruz. Hayallerimizin de ortak olması gerekli. Biz şuandaki birliktelik gibi geçmişe bakışımızda ve geleceğe bakışımızda da birliktelik sağlamalıyız. Böyle olmalıyız ki adımlarımızı daha sağlam atabilelim.”



Çok Okunanlar

2024-09-21 21:09:01