Yerel >> Kastamonu İlk Haber


“2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” Kastamonu programı ile devam etti


Link [2022-11-05 12:02:53]



AK Parti kurmayları, “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” kapsamında dün Kastamonu’ya çıkarma yaptı. MKYK üyeleri ve milletvekillerinden oluşan yaklaşık 25 kişilik AK Parti heyeti ile ilimize gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, program kapsamında heyet, il merkezi ve ilçelerimizde sivil toplum kuruluşlarını, muhtarları, esnafları ve vatandaşları ziyaret etti.

Program çerçevesinde öğretmenevinde AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Hakkı Köylü ve Metin Çelik, AK Parti İl Başkanı Doğan ünlü ve partililerin katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü şunları söyledi: “Allah’ın izniyle bugün bereketli bir gün olacak. Bu bereketli günde milletvekillerimiz sağ olsunlar geldiler. Basın toplantısından sonra tüm ilçelerimize milletvekillerimiz gidecekler. Bu toplantılarımız hem ilçelerimize hem ilimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. İnşallah Türkiye’nin 100’üncü yılında AK kadrolar olarak tam anlamıyla birlikte sahada olacağız. Güçlü bir Kastamonu teşkilatı, güçlü bir Türkiye olma yolunda hep birlikte çalışacağız. Tüm illerde olduğu gibi ilimizle ile ilgili 20 yılda birçok hizmeti hayata geçirdik. Bu kapsamda ilimize olan yatırımları hayata geçirmesinden dolayı başta Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki süreçte yatırımlarımız hız kesmeden devam ediyor. İnşallah yeni yatırımlar ile birlikte daha güçlü bir Kastamonu, daha güçlü bir Türkiye olma yolunda emin adımlar ilerleyeceğiz” dedi.

Basın toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Kastamonu’nun yüzde 8,6 oranının da büyüyerek 18,6 milyar lira katma değer ürettiğini açıkladı.

Kastamonu’nun 2022 yılı Eylül ayı itibariyle yıllıklandırılmış ihracatının 2002 yılındaki 20 milyon Dolar seviyesinin 19 katına çıkarak 373 milyon Dolar seviyelerine yükseldiğini ifade eden Nebati: “Bu olumlu gelişmeler neticesinde, 2002 yılında dış ticaret açığı veren ilimiz 2022 yılı Eylül ayı itibarıyla yıllık olarak 141 milyon dolar dış ticaret fazlası veren bir duruma gelmiştir. Kastamonu ilimizde en fazla ihracat yapılan sektörler madencilik ürünleri, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler, mücevher ve hazır giyim ürünleridir” dedi.

KASTAMONU İSTİHDAMI

2021 yılında ülkemizde ki işsizlik oranının yüzde 5,8 ile Kastamonu, Çankırı ve Sinop bölgesinde olduğunun altını çizen Bakan Nebati: “Nitelikli işgücünü artırmak ve işveren ile iş arayanları etkin bir şekilde buluşturmak amacıyla aktif işgücü programlarını Kastamonu’nda da yürütmekteyiz. Kadınlarımızın kooperatifler yoluyla güçlendirilmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Kastamonu ilimizde 9 kadın kooperatifi faaliyetlerini devam ettiriyor. Kastamonu’nda kadın kooperatiflerin sayısının daha da artacağına inanıyorum.”

ZİRAAT BANKASI VE HALK BANKASI DESTEKLERİ

‘Kastamonu’nda bitkisel üretimin yanında hayvancılık ve su ürünleri yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için Ziraat Bankamız vasıtasıyla çiftçilerimizi desteklemekteyiz’ diyen Hazine ve Maliye Bakanı Nebati şunları söyledi:

“2022 yılında günümüze kadar geçen süre zarfında da toplam 4.737 üreticimize 948,2 milyon liralık Ziraat Bankası kredisi kullandırılmıştır. Kastamonu’nda bu yıl içinde, Halk Bankası toplam 2.344 esnaf ve sanatkârımıza 430 milyon liralık kredi imkanı sağladık.”

KASTAMONU SANAYİSİ

“Kastamonu’muz her geçen gün aldığı yeni yatırımlarla sanayi ve üretim altyapısını geliştirmeye devam ediyor. 2021 yılında, Kastamonu’da yatırım yapmak isteyen müteşebbislere sağlanan toplam 41 teşvik belgesiyle yaklaşık 1,4 milyar lira tutarında sabit yatırım yapılması ve 1.130 kişiye istihdam sağlanması hedeflenmiştir. 2022 yılının ilk 8 ayında ise yatırım yapmak isteyen müteşebbislerimize toplam 33 teşvik belgesi düzenlenmiş, bu belgelerle 1,9 milyar liralık sabit yatırım yapılması ve 1.215 kişiye yeni istihdam oluşturulması planlanmıştır.”

KASTAMONU TURİZMİ

“Kastamonu ilimiz yeşil ve mavinin her tonunu kucaklayarak bizleri saran ve her adımda kadim kültürünü hissettiren önemli bir tarih, kültür ve turizm şehrimizdir. Estetik sivil mimari örneği konaklarıyla; tarihin izini taşıyan han, cami ve külliyeleriyle, milletimizin gönlünde yer edinmiş millî kahramanlarımızdan Şehit Şerife Bacı’sıyla, Halime Çavuş’uyla, Kastamonu Kalesi ve Saat Kulesi’yle şehrimiz kültürel ve tarihi kimliğini koruduğunu en güzel şekilde bizlere gösteriyor. Binlerce yıllık bir kültür birikimi ve coğrafi çeşitliliğe sahip olan Kastamonu, yalnızca kültür turizmiyle değil, Cide, İnebolu ve Abana ilçelerinde bulunan geniş kıyıları sayesinde kıyı turizmi,  “Evliyalar Şehri” olarak bilinmesiyle inanç turizmi, Ilgaz Dağı Kayak Merkezi ile kış turizmi, etli ekmeği, çekme helvası, kuyu kebabı, simidi, Taşköprü sarımsağı, Tosya pirinci gibi pek çok meşhur ürüne ve zengin yemek kültürüne sahip olmasıyla da Gastronomi Turizmi açısından oldukça önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.  28 adet coğrafi işarete sahip olan Kastamonu’da gerçekleştirilen Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivalleri de şehrimizin önemli bir turizm destinasyon bölgesi olmasına katkı sağlamaya devam ediyor. Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nin açılmasının da katkısıyla her geçen gün gelişmeye devam eden Kastamonu, böylece ülkemiz için önemli bir turizm destinasyon noktası olma yolunda ilerlemektedir.”

KASTAMONU’DA HAYATA GEÇİRİLECEK BÜYÜK PROJELER

Kastamonu’da yapılacak 2 büyük proje 2022 yılı yatırım programına alınmıştır. Bunlardan ilki 2025 yılında tamamlanması planlanan Devrekani Tarıma Dayalı Organize (Besi) Bölgesi, çevrenin en büyük organize tarımsal bölgesi olacaktır. Bununla birlikte et harici sakatat, deri ve kolajen kaynağı kemik unu üretimi de yapılacaktır. Hiçbir şey israf edilmeyecek, atık gübreler, kurulacak olan Biyogaz tesisinde elektrik üretiminde kullanılacak ve üretilen elektrik ülkemiz elektrik dağıtım sistemine satılacaktır. Bu yılki yatırım programına aldığımız ikinci büyük projemiz de Devrekani Alibeyoğlu Göleti Sulama Sahası Projesi’dir. Toplam 850.000 m³ su biriktirme hacmine sahip olan gölet, 383 hektar arazinin sulanmasını sağlayacaktır. Çalışmaları devam eden projenin 2026 yılında tamamlanması hedeflenmektedir.”

DİPLOMASİ

“Yakın dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, her alanda olduğu gibi Diplomasi alanında da önemli başarılara imza attık. Dış temsilcilik sayımızı 163’ten 255’e çıkartarak temsil ağımızı yaygınlaştırdık. Böylece, ülkemizi dünyanın en büyük 5 diplomasi ağından birine sahip ülke konumuna getirdik. Türkiye'nin New York'taki sembolü olan Türkevi binasının açılışını geçen yıl gerçekleştirdik. Türkevi, bu sene diplomasinin kalbinin attığı yerlerden biri haline gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, yeterli gıdaya erişim problemiyle karşılaşan birçok ülkenin önemli ölçüde rahatlamasını ve dünya tahıl fiyatlarında düşüş yaşanmasını sağlamıştır. Her ne kadar bu koridorla ilgili yakın zamanda bir sorun ortaya çıkmış olsa da, Sayın Cumhurbaşkanımız bir kez daha başarılı diplomatik girişimleriyle tahıl sevkiyatının önceden planlandığı gibi devam etmesini sağlamıştır.”

SAVUNMA SANAYİİ

“Savunma Sanayi bir ülkenin belki de en stratejik sektörüdür. Çünkü savunma sanayi, teknolojinin hem lokomotifi hem de en çok kullanıldığı alan olmasının ötesinde ülkemizin güvenliğinin de teminatıdır. İktidara geldiğimizde Savunma Sanayimizin yerlilik oranı yüzde 20’lerdeyken bugün bu oranı yüzde 80’lere kadar taşıdık. İHA’lar, SİHA’lar, kara araçları ve deniz platformları başta olmak üzere, toplamda 170 ülkeye savunma sanayi ürünleri ihraç edebilen bir ülke konumuna geldik. Hükümete geldiğimizde 2 olan Teknopark sayımız bugün 59 şehrimize yayılmış şekilde, 81'i aktif ve 13'ü kuruluş aşamasında olmak üzere toplamda 94'e ulaşmıştır. Türkiye, 62 savunma sanayi projesinden 750'nin üzerinde projeye çıkmayı başarmış; sektörün 5,5 milyar dolar olan bütçesini, neredeyse 14 kat artışla toplam 75 milyar dolara çıkaracak güce erişmiştir. Yıllık 250 milyon dolar olan savunma sanayi ürünleri ihracatımızı da büyük bir artışla 3 milyar doların üzerine çıkarmayı başardık. Öte yandan değeri 1 milyar doların üzerinde olan teknoloji şirketi sayımız da 6'yı bulmuştur.”

ESER VE HİZMET SİYASETİ

“AK Parti olarak eser ve hizmet siyaseti anlayışımızdan asla ödün vermedik. İktidarlarımız döneminde sağlıkta; Hastane yatak sayımızı 164 binden 264 bine çıkardık. Toplamda 28 bin 987 yataklı 20 şehir hastanemizi tamamlayarak hizmete sunduk.

Eğitimde; Yükseköğrenim yurt yatak kapasitemizi 182 binden 850 bine yükselttik.

Ulaştırmada; 26 olan havalimanı sayımızı 57’ye; 37 olan tersane sayımızı 84’e çıkardık.

Konutta; TOKİ aracılığıyla ülkemize toplam 1 milyon 170 bin konut ürettik, 3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık, 12 milyon vatandaşımızın güvenli konutlarda yaşamasını sağladık. Son olarak, dev bir hamleyle 500 bin sosyal konut, bir milyon konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri hedefimizi milletimizle paylaştık.

Sanayi ve Teknolojide; 152 yeni organize sanayi bölgesi ile ülkemizin üretim kapasitesini artırdık. Milli Uzay Programımızı oluşturduk.

Enerjide; Karadeniz’de toplam 540 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettik. Bunu da önümüzdeki sene devreye almak için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.”

TOGG

“Cumhuriyetimizin 99. yıl dönümünde banttan indirme törenini gerçekleştirdiğimiz elektrikli otomobilimiz Togg, başlı başına ülkemizin teknolojide geldiği seviyenin sembollerinden biridir. Togg’un, Gemlik’teki devasa fabrikasıyla birlikte, doğrudan ve dolaylı olarak yüzlerce sektöre önemli ekonomik katkılarda bulunacağı açıktır. Togg Gemlik Kampüsü tam kapasiteye ulaştığında, burada her yıl 175 bin araç üretilirken, 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacaktır. 2030'a kadar üretilecek toplam 1 milyon araç, millî gelirimize 50 milyar dolardan, cari açığın azaltılmasına da 7 milyar dolardan fazla katkı sağlayacak boyutlardadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, bizler de adeta devrim niteliğindeki yerli aracımıza tam destek veriyoruz. Bu kapsamda: Mühendislik Alımlarında KDV İstisnası sağladık. Elektrikli Otomobil ÖTV oranlarında değişiklik yaparak, bu oranı %10’a düşürdük. Böylece vatandaşlarımızın çevreci otomobilimize erişimini kolaylaştırmayı hedefledik. Diğer bir yerli ürünümüz olan kart şeması TROY’un ülkemizde ve uluslararası alanda kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmaktayız.”

“BİZİM ARAÇLARIMIZ YERLİ, BİZ YERLİ VE MİLLİYİZ”

“Maalesef, son olarak TOGG'da yaşananlar Türkiye'deki istemezciklerin de gerçek yüzünü çıkaran en önemli göstergelerden, alanlardan birisi oldu. TOGG'un yerli, milli ve elektrikli aracın üretilmesinde temel attığımızda bunlar çıkıp ‘nerede' diye sordular. Binalar yükselmeye başladığında ‘Siz ne yapıyorsunuz?' diyerek dalga geçtiler. Binalar tamamlandığında ‘Nerede üretim tesisi?' dediler. Tesisler yerine geldiğinde ‘Araç niye inmiyor?' dediler. Araç banttan inerken ‘Nerede seri üretim?' demeye başladılar. Sanki dünyadaki fabrikalar bir anda kurulup üretim yapıyormuş gibi. O yetmedi, aracı görmeye başladıkça, toplum içerisindeki enerjiyi hissettikçe yerlilik oranını sorgulamaya başladılar. Yüzde 51, yüzde 65 olur mu diye sorgulamaya başladılar. Bunları herkes tanıyor, kim olduğunu biliyor. Bunlar köprü yapılırken, ‘yaptırmam', 3. köprüye gelirken ‘asla yaptırmam', şehir hastaneleri yaptırılırken ‘niye bunları yapıyorsunuz', Marmaray, Avrasya Tüneli yapılırken ‘hayır', İstanbul Havalimanı'nı yaptığımızda ‘bu kadar büyük bir havalimanını ne yapacaksınız', Sabiha Gökçen'i yaparken ‘buraya uçak inmiyor, niye yapıyorsunuz' diyenler. Kastamonu'ya, ülkemizin bütün bölgelerinde yapılan havalimanından yaparken ‘niye yapıyorsunuz' diyenler. Bunlar aynı zihniyet. Vatan Caddesi yapılırken, ‘uçak mı indireceksiniz' diyenler. Kim bunlar, koyu muhalefetin de dışına çıkarak ülkenin gerçeklerine ve doğrudan olan ihtiyaçlarına ‘hayır' diyenler. En son TOGG'daki yerlilikle ilgili sorgulamalarında şu soruyu cevaplamayı hak ediyorlar. Sizin yerlilik oranınız ne kadar? Önce bir aynaya bakın, sizin yerlilik oranınızla ters orantılı olduğuna iddiaya girerim. Bizim araçlarımız yerli, biz yerli ve milliyiz.”

“AK PARTİ İKTİDARIYLA 20 YILDIR HER TÜRLÜ

ÖZVERİ İLE GAYRET EDEN BU KADROLARINI TAŞIDI”

 “Bu ülke için çalışıyoruz, eser hizmeti için çalışıyoruz. Elimizden gelen her gayreti ortaya koyuyoruz. Dünya bir krizle karşı karşıya kaldığında bu krizin üstünden gelecek her türü enstrümanı en iyi şekilde kullanmaya gayret ediyoruz. 20 yıldır bu ülkede hiç ama hiç kimse şunu söyleyemez; ‘beni enflasyonun altında ezdirdiler', ‘beni doktorsuz bıraktılar', ‘benim çocuğum kitapsız bıraktılar' diyemez. Türkiye Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde AK Parti iktidarıyla 20 yıldır her türlü özveri ile gayret eden bu kadrolarını taşıdı. Bu kadrolar da ‘efendi olmak için değil, hizmet etmek için geldik' diyen kadrolar.”

“ENFLASYON ARALIK AYINDAN İTİBAREN BAZ ETKİSİYLE DE

OLSA HIZLI BİR ŞEKİLDE DÜŞMEYE BAŞLAYACAK”

“Elhamdülillah, sorunların üzerinden geçe geçe geliyoruz. Kur korumalı mevduatı da 20 Aralık'ta Cumhurbaşkanımız büyük bir manifesto ile milletiyle paylaşırken de aynı şeyi söylemişti. Döviz korunun oynaklığı minimum seviyede. Öngörülebilirliğin arttığı, insanların hesaplarını çok rahat bir şekilde yapabilecekleri bir dönemdeyiz. Enflasyon Aralık ayından itibaren baz etkisiyle de olsa hızlı bir şekilde düşmeye başlayacak. Hedefimiz olan tek rakamlı enflasyonu yakalayacağız. Bunu hiç kimse işini kaybetmeden, aşını kaybetmeden, kepek kapatmadan, atölyelerin kapılarına kilit vurmadan, fabrikaların kapılarına kilit vurmadan gerçekleştireceğimizi tüm dar gelirli, sabit gelirliler başta olmak üzere, toplumun enflasyondan en fazla etkilenen kesimlerinin bizim attığımız adımlarla daha rahat bir hayat sürdüreceklerini, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde 20 yıldır yapmış olduğumuz uygulamalarla devam ettireceğimizi ifade ederim.”



Çok Okunanlar

2024-09-21 18:33:51