Son Dakika >> Haber >> Independent Türkçe


Ukrayna, Rus esirlerin vurulduğu görüntülerle ilgili soruşturma başlatılacağını açıkladı


Link [2022-03-29 13:33:06]



Ukrayna, esir alınan Rus askerleri olduğu iddia edilen kişilerin vurulduğunu gösteren videoyla ilgili soruşturma açılacağını bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç iki gün önce yaptığı açıklamada, görüntüleri çok ciddiye aldıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

27 Mart'ta sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Ukrayna ordusuna bağlı askerler, Rus askerleri bacaklarından vuruyor.

Videodaki askerlerin giydiği üniformalarda bayraklar ve amblemler net değil. Ancak silahlı birliklerin çoğu, Ukraynalıların kullandığı mavi bantı takıyor. Yaralı esirlerdeyse Rusların taktığı beyaz bant var.

Vurulan askerlerden biri Azerbaycan'dan geldiğini söylüyor. "Neden buraya geldin?" sorusuna "Emir böyleydi" cevabını veriyor.

Bununla birlikte görüntülerdeki herkes Rusça konuşuyor. Çevirmenler, silahlı kişilerden birinin ağzından çıkan "Harkov" ifadesinin, Ukraynaca söylendiğini kaydetti.

Washington Post, videonun Harkov'daki Malaya Rohan köyünün yakınlarında çekildiğini yazdı. Ukrayna ordusu, bu bölgenin tekrar ele geçirildiğini ve Rus askerlerin esir alındığını 25 Mart'ta duyurmuştu.

Öte yandan görüntülerin gerçekliği henüz bağımsız bir kurum tarafından doğrulanmadı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı videoyu yalanladı

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valerii Zaluzhnyi, videonun yayımlandığı gün yaptığı açıklamada bunun Rus propagandası olduğunu öne sürdü. Ukraynalı askerlerin uluslararası hukuka "sıkı sıkıya bağlı" olduğunu savunan Zaluzhnyi, Rusya'nın kendilerini itibarsızlaştırmak için videoyu çektiğini iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e doğrudan rapor veren ve büyük soruşturmaları ele alan Federal Soruşturma Bürosu'nun başkanı Aleksandr Bastrykin ise "Ukraynalı milliyetçilerin esirlere son derece zalimce davrandığı görüntüler internette yayımlandı" diye konuştu.

Zelenski'nin danışmanı Arestoviç, konuyla ilgili YouTube'da paylaştığı videoda konuştu. "Biz bir Avrupa ordusuyuz. Aldığımız esirlerle alay etmeyiz" diyen Arestoviç, soruşturma başlatılacağını açıkladı:

Bütün askeri, sivil ve savunma güçlerimize bir kez daha hatırlatmak isterim ki esirlerin istismarı, askeri hukukta affı ve zamanaşımı olmayan bir savaş suçudur.

 

Independent Türkçe, Washington Post, New York Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

çeviriAvrupaRusyaUKRAYNARusya ukrayna savaşı"Biz bir Avrupa ordusuyuz"Salı, Mart 29, 2022 - 12:30Main image: Dünyajw id: UR9KGIBMrelated nodes: Ukrayna ordusu, Rus tankının patlatıldığı görüntüyü paylaştı"Rus esirleri hadım edeceğiz" diyen Ukraynalı doktor tepkiler üzerine geri adım attıLabel: ÇEVİRİType: videoSEO Title: VİDEO | Ukrayna, Rus esirlerin vurulduğu görüntülerle ilgili soruşturma başlatılacağını açıkladıcopyright Independentturkish: 

Çok Okunanlar

2024-09-23 13:36:03