Son Dakika >> Haber >> Independent Türkçe


Putin'in köpeği Prada giyer: Çeçen lider Kadirov, TikTok'ta poz veriyor


Link [2022-04-14 09:19:56]



Yaman şöhreti, atalarının istilacı ve işgalci dalgalarına karşı yüzyıllardır sürdürerek dağlık yurtlarını fethetmeye çalışanlara darbe üstüne darbe indirdiği şiddetli mücadelelerden geliyor.

Ama Çeçen lider Ramazan Kadirov'un postalları ise Prada'nın 2019 koleksiyonundan geliyor ve perakende fiyatı yaklaşık 1580 dolar. Hayvanlara zarar verme ve yancılarını yurtları için savaşmak yerine geyleri, muhalifleri ve gazetecileri kaçırıp öldürmeye yollama eğilimi gibi grotesk hassasiyetleri var.

Vladimir Putin'in Ukrayna istilasında Kadirov'un rolü, hasret kaldığı sahne ışıklarını onun üzerine çekti. Ne var ki bu, moda tercihlerinden ziyade hem Kiev banliyölerindeki hem de kuşatılan liman kenti Mariupol'deki vahim savaş suçları ve insan hakları ihlalleri suçlamalarıyla oldu.  

Prada postallarını kuşanan Ramazan Kadirov, 25 Şubat 2022'de Grozni'deki konutunda Çeçenistan Cumhuriyeti asker ve askeri donanımının teftişine katıldı (Reuters)​​​​​​​

Kusay'dan çok Uday'a (ya da Game of Thrones hayranları için Tommen'den çok Joffrey'e) benzeyen 45 yaşındaki Kadirov, Rusya'dayken Ukrayna'daymış gibi davrandığı sosyal medya gönderileri nedeniyle "TikTok savaşçısı" olarak da tiye alınmıştı. Ayrıca silahlı adamları da kendilerini haşin göstermek için düzmece videolar hazırlayıp boş binalara ateş etmekle suçlandı.

Bu kana bulanmış imajın tümü, onlarca yıl boyunca Çeçenistan için silahlanan dini bütün Müslüman çobanlardan, çiftçilerden ve memurlardan fersah fersah uzak.

Ulusal güvenlik avukatı ve Rusya'yla Kafkasya üzerine uzmanlaşan Christopher Swift, "Kadirovcuların Çeçen değerleriyle pek alakası yok" diyor.

Onlar Ortadoğu'dan gelen çok muhafazakar İslami fikirlerle Putin rejimine kölevari bağlılığın tuhaf bir karışımı.

Uzmanlar, Kadirov'un yükselişinin ve şaşaalı davranışlarının çarpık değerlerin, sadist dünya görüşlerinin ve Rusya'nın siyasi elitleri içinde yer edinmeye yönelik korkakça itiş kakışın hem sembolü hem de semptomu olduğunu söylüyor.

Gürcistan Savunma Bakanlığı'nın eski BM elçisi Miro Popkhadze, "Kadirov kendisini Putin'in piyade eri olarak görüp yalnızca Putin'e ve Kremlin'e hizmet ediyor, başka kimseye değil" diyor.

Foreign Policy Research Institute'de araştırmacı olan Popkhadze, "Ama seçkinler, yani oligarklar ve güvenlik hizmetleri de ondan hoşlanmıyor" diye ekliyor.

Aralarında, kimseye fark ettirmeden verdikleri devamlı bir hak ve imtiyazlar mücadelesi var. Kadirov sosyal medyayı da bu yüzden kullanıyor: Putin'in yanında olduğu mesajını vermek ve fark yaratmak için. Bu kadar çok ses çıkarmasının sebebi bu.  

2019'da Kadirov, Moskova dışındaki Novo-Ogaryovo devlet konutunda Vladimir Putin'le görüşmüştü (AFP)

Kadirov'la Putin arasındaki ilişki onlarca yıl geriye, Rusya'nın 1990'lar sonundaki II. Çeçen Savaşı zamanına kadar uzanıyor. Boris Yelstin'in iktidarı güç kaybediyor, Kremlin'in içindeki isimler ise o zamanlar pek de bilinmeyen eski KGB elemanı Putin'i onun halefi olarak yükseltmek istiyordu.

Kadirov'un babası Ahmet Kadirov da burada devreye girmişti. I. Çeçen Savaşı'nda Rusya'nın aşağılayıcı bir mağlubiyet almasına katkı sağlayan bu savaş ağası ve alim, 1999'un sonlarında birdenbire taraf değiştirerek Kremlin'e hem Çeçenlerin taleplerini ezip geçmesi hem de Putin'in yetkin ve sert bir adam imajını sağlamlaştırması için yardım etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB'nin Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nün kıdemli üyesi ve Fransa'daki Sciences Po'da akademisyen Thornike Gordadze, "Kadirovlar çok önemli ve vazgeçilmez hale geldi" diyor.

Aynı zamanda eski bir Gürcistan hükümeti yetkilisi olan Gordadze, "Çeçenistan'ın Rusya'nın parçası olduğu gerçeği Kadirov sayesindeydi. Rus birlikleri bunda ikincil bir rol oynuyor" diye ekliyor.

Ama daha en başından Kadirovcular, suiistimal ve dehşet verici şiddetleriyle, disiplinli bir silahlı kuvvetten ziyade yağmacı haydutlar olmakla nam salmıştı.

2000'lerin başında Çeçenistan'da yardım görevlisi olarak çalışan Hollandalı akademisyen Matthias van Lohuizen, "Ev ev dolaşıp halkın mallarına el koymak ve birilerini kaçırmakla kalmaz, aynı zamanda paralarını alır ve cinsel şiddet de uygularlardı" diyor.

Ahmet Kadirov, 2003'te Rusya'nın kısa süre önce yeniden fethedilen Çeçen Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı seçilmiş fakat bir yıl sonra eski yoldaşlarının düzenlediği bombalı saldırıda ölmüştü.  

29 Mart 2022'de Grozni'de askerlere hitap eden Ramazan Kadirov'u dinleyen asker, Ahmet Kadirov bayrağının önünde duruyor (AP)​​​​​​​

Milis kuvvetlerinin lideri genç Kadirov da derhal Putin'i bir tür baba figürü olarak benimsemiş ve 2007'de 30 yaşına girer girmez cumhurbaşkanlığını devralmıştı.

Basmakalıp yönetim becerilerine sahipti ama silahsız sivilleri öldürme ve dehşete düşürmede uzmanlaşan milisleri (Kadirovtsi) onun hukuk dışı koruma muhafızları olarak işlev görüyor.

Moskova'dan aldığı, kendisinin yıllık 3,8 milyar dolar olduğu tahminini yürüttüğü yardımla Çeçenistan üzerindeki hakimiyetini demir bir yumrukla sürdürüyor.

Kadirov, aralarında uzun süre Rusya'da muhalefet eden Boris Nemtsov'unkinin de bulunduğu birçok suikastla suçlanıyor, ki Kremlin'in kapısının eşiğindeki bu cinayet Putin'in diğer infazcılarını dahi öfkelendirmişti.

Los Angeles Times'la 2008'deki röportajında Kadirov, evcil kaplanını kullanarak egzotik kuş koleksiyonunu korkutmaktan zevk alıyor gibi görünüyordu.

"Onlara çığlık attıracağım" dediği alıntılanmıştı.

Kafkasya bölgesine odaklanan gazeteci ve araştırmacı Alex Raufoğlu, Kadirov'un "neredeyse her istediğini yaptığını" söylüyor.

The Independent'a konuşan Raufoğlu, "Dört bir yanı sadece ondan emir alan şakşakçılarla sarılı" diyor.  

28 Mart 2022'de Kadirov, Ukrayna'nın Mariupol kentindeki operasyon merkezinde Rusya'nın Güney Askeri Bölgesi'ne bağlı 8. birlik ordusunun komutanları ve özel kuvvetler askerleriyle toplantıya katılmıştı (Reuters)​​​​​​​

Kadirov ve binlerce kişilik milis kuvveti, Sovyet sonrası Rusya'sının aralarında 2008'de Gürcistan'daki, 2014'te Ukrayna'daki ve 2015'te başlayarak uzun süredir hâlâ devam eden Suriye'deki müdahalesinin de yer aldığı emperyal savaşlarının birçoğunun parçası oldu.

Ne var ki tüm bu angajmanlarda Rus birlikleriyle yan yanalardı ve kendilerinden çok daha zayıf düşmanlarla karşılaşıyorlardı. Kadirov'un adamlarının azimli ve savaşla sınanmış bir düşmanla verilen sıcak savaşta ne kadar iyi mücadele edeceği belirsizliğini koruyordu.

Tıpkı geçmiş kuşakların Çeçenleri gibi Ukrayna silahlı kuvvetleri de onlara boyun eğdirmeyi kafasına takmış acımasız bir istilacıya karşı yurtlarını korumak için savaşım veriyor.

Ukraynalı yetkililer, istilanın ilk günlerinde Kadirov'un adamlarının fazlaca zayiat verdiğini ve kötü savaştığını söylemişti. Çeçen varlığının ne kadarının propaganda hamlesi olduğu ise hâlâ belirsiz.

Bu esnada Kadirov, sosyal medya mecralarında kendisinin ve adamlarının şaibeli görüntülerini paylaşmıştı. Fotoğraflardan biri, onu Ukrayna'daymış gibi görünen bir Rosneft benzin istasyonunda namaz kılarken gösteriyordu. Sosyal medyadaki pek çok kişinin de belirttiği üzere buradaki sorun, Ukrayna'da Rosneft benzin istasyonlarının olmamasıydı.

Diğer görüntülerde adamlarının boş binalara çılgınca ateş ettiği görülüyordu.

Epey alay konusu olan bir başka video, adamlarının Mariupol'da yardım malzemeleri dağıttığını gösteriyordu. Daha yakından bakıldığındaysa, dağıtılanların Kadirovcuların yağmaladığı Ukrayna menşeli ürünler gibi göründüğü ortaya çıktı.

Gordadze, "Kendini göstermeyi de acımasız bir savaşçı ve gerçek bir güç olarak gösterilmeyi de seviyor" diyor.

Fakat Kremlin, Çeçenlerin acımasız savaşçılar olduğuna yönelik bu küresel imajdan faydalanıyor. Rus medyası, yalnızca korku salmak için onun varlığının reklamını yapıyor. Kadirov tamamen iletişim ve halkla ilişkilerden ibaret, aslına bakılırsa asla hayatını gerçekten riske atmayacak.  

29 Mart 2022'de Kadirov, Grozni'de yaklaşık 10 bin askere hitap ederken ellerini açıyor (AP)​​​​​​​

5 Mart sabahı, 48 yaşındaki Abramova Irina Vladimirovna, Kiev banliyösü Buça'daki evinde eşi Oleg'le birlikte otururken bir patlama sesi, ardından da evlerine hasar veren silah sesleri duymuş. Adamlar dışarı çıkmalarını emretmiş.

Vladimirovna'ya anlattığına göre eşi Oleg, "Ateş etmeyin" demiş.

Burada siviller yaşıyor.

Adamlar ona ellerini havaya kaldırmasını emretmiş ve neden askerlerden saklandıklarını sormuş. Kadirovcular onlara, "Biz kurtarıcılarız" demiş.

Sizi kurtarmaya geldik.

Hikayeyi Ukraynalı bir gazeteciye anlatan eşine göre Oleg'i uzaklaştırıp gömleğini çıkarmışlar, diz çökmeye zorlamış ve şakağından vurarak öldürmüşler.

Sonra evlerinin yanıp kül olmasına müsaade etmiş ve kadına da defolup gitmesini emretmişler.

Ukraynalı müfettişlerin ve gazetecilerin topladığı tanık ifadelerine göre siyah ve yeşil üniformalar giyen Kadirovcular, Buça gibi kasabalardaki, çocukları hedef alanlar da dahil bazı en korkunç zulümlerin ve insan hakları ihlallerinin arkasındaydı.

Swift onları disiplinli bir silahlı kuvvetten ziyade toplumun dokusunu mahvetmeye çalışan bir ölüm mangası olarak tanımlıyor.

Ulusal güvenlik avukatı, "Kadirovcuların farkı, kimsenin yapmayacağı şeyleri yapmaya istekli olmaları. Vahşet onlar için bir stratejiydi" diyor.

Mutlak surette acımasız bir konvansiyonel savaşın sonunda gelip ortalığı temizliyorlar. Ama Rusların tamamen unutulana kadar bombalamasının ardından kendi halkınıza vahşet uygulamak ve onları dehşete düşürmek ile başka bir ülkeyi istila etmeye çalışmak için gereken kabiliyetler arasında çok fark var.

Uzmanlar, kullanılan yöntemlerin, 20 yıldan uzun süredir Kadirov'a karşı çıkan Çeçenleri ve Putin'e karşı çıkan Rusları ezmek için kullanılan yöntemlerle aynı olduğunu söylüyor.  

ShapeCreated with Sketch. Fotoğraflarla dünyadan haberler Hepsini göster 30 Fotoğraflarla dünyadan haberler 1/30 13 Nisan 2022 - Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'nın merkezinde, Başbakanlık Konutu ve Ofisi'nin yer aldığı Downing Sokağı 10 Numara'nın önünde Başbakan Boris Johnson'ın istifasının talep edildiği bir protesto düzenlendi. "Partygate" skandalında Kovid-19 tecrit kurallarını ihlal ettiği için para cezası alan Johnson, bugün özrünü sundu fakat istifa çağrılarını reddediyor gibi göründü. Zor durumdaki Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Johnson'ın eşi Carrie Johnson da para cezasına çarptırılacak. Tecrit sürerken Başbakanlık Konutu'nda ve yakınlarında bir dizi parti gerçekleştirildiğinin açığa çıkmasını takip eden siyasi fırtına Boris Johnson'ı bir kez daha güç duruma soktu (Tolga Akmen / AFP) 2/30 12 Nisan 2022 - Küba sokakları denize göç eden yengeçlerin istilasına uğradı. Her yıl olduğu gibi bu baharda da milyonlarca kırmızı ve siyah yengeç, yağmurların ardından üremek üzere Domuzlar Körfezi'ne doğru yollara düştü. Yerel sakinler, birçok yengecin yolda ezilerek öldüğünü söylerken, iki yıldır Kovid kısıtlamaları sebebiyle rahatça hareket eden yengeçlerin sayısının bu yıl iyice arttığını söylüyor (Ramón Espinosa / AP) 3/30 11 Nisan 2022 - Endonezya'nın başkenti Cakarta'da binlerce kişi seçimlerin erteleneceği söylentileri üzerine sokaklara çıktı. Mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo'nun iki dönemlik yasal sınırı dolarken, Widodo'nun iktidarını devam ettirmenin yollarını aradığı iddia ediliyor. Çoğunluğu öğrencilerden oluşan kalabalık Başkanlık Sarayı ve Parlamento binasına yürümeye çalışınca polis başkentteki pek çok yolu kapattı. Protestocular, demokrasiyi savunan sloganların yanı sıra artan akaryakıt ve gıda fiyatlarını eleştiren sloganlar da attı (Chaideer Mahyuddin / AFP) 4/30 10 Nisan 2022 - Güney Afrika'da Dudula Operasyonu adlı grubun gösterileri devam ederken ülkedeki göçmen ve mülteciler bir kez daha güvenliklerinden endişe duymaya başladı. Zulu dilinde "zorla dışarı atmak" anlamındaki Dudula kelimesini kullanan göstericiler, yasadışı göçmenlerin kamusal hizmetlerden ve iş fırsatlarından faydalanmasını protesto ediyor. Aylardır devam eden protestoların bugünkü eyleminde protestocular, "İlk önce Güney Afrikalılar" yazan pankartlar taşıyor. Geçen gün yaptığı açıklamada Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ise göstericileri "yasalar çerçevesinde hareket etmeye" davet etmişti (Rajesh Jantilal / AFP) 5/30 9 Nisan 2022 - Destekçilerini şiddet içermeyen sivil itaatsizlik yoluyla aksaklık yaratmaya teşvik eden çevreci protesto grubu Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion), binlerce kişiyle Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'nın merkezine yürüdü. Grup, Londra sokaklarında şimdiye kadar yaptıkları "en fazla aksaklık yaratan protestolarını" bugün gerçekleştireceğini açıklamıştı. Londra Polisi, trafiği engelleyen protestocular ceza gerektiren suçlar işlediği takdirde polis gücünü kullanacaklarını belirtti. Yokoluş İsyanı, Birleşik Krallık hükümeti yeni fosil yakıt yatırımlarının hepsini durdurana kadar her gün sokaklara çıkacağını duyurmuştu (Henry Nicholls / Reuters) 6/30 8 Nisan 2022 - Sri Lanka'nın başkenti ve en büyük şehri Kolombo'da emekli bir asker, parlamento binasının yakınlarında ekonomik krizin protesto edildiği gösterilerde, polis barikatının önünde sırtında Sri Lanka bayrağıyla duruyor. Polis, ekonomik krizi protesto eden yüzlerce öğrenciye göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Öte yandan ülkenin nakit sıkıntısı çeken merkez bankası, bugün yeni bir rekorla faizi 700 baz puan yükseltti. Ülkenin ana muhalefet partisinin başkanı, ekonomik krize müdahale etmezse hükümete karşı güvenoyu önergesi vereceklerini açıkladı (AFP) 7/30 7 Nisan 2022 - Brezilya'nın başkenti Brasilia'nın Terra Livre Yerliler Kampı'nda Truka kabilesinden bir kadın aynada kendine bakıyor. Latin Amerika ülkesinde her yıl düzenlenen 10 günlük protestolar sırasında Brezilya'nın dört bir yanından gelen yerliler kendi toprakları ve haklarının daha iyi korunmasını talep ediyor (Carl De Souza / AFP) 8/30 6 Nisan 2022 - Sudan'ın başkenti Hartum'da protestocular önceki popüler isyanlarından yıldönümünde askeri yönetime karşı yürüyüşe katıldı. 6 Nisan hem 1985'te Cafer Numeyri'nin çıkan isyan sonucu iktidarı kaybettiği, hem de 2019'da 30 yıldır Sudan Devlet Başkanı olan Ömer El Beşir'e karşı aylarca süren protestoların ardından oturma eyleminin başladığı tarih. Bugün de demokrasi yanlısı gruplar, geçen ekimde gerçekleşen ve ülke ekonomisini çöküşe sürükleyip sivil demokrasiye geçişi sekteye uğratan askeri darbeyi protesto etmek için sokaklara döküldü (AFP) 9/30 5 Nisan 2022 - Ukrayna'nın Kiev Oblastı'ndaki Borodianka kentinde bir adam, Ukrayna ile Rusya güçleri arasındaki çatışmalar sırasında yıkılan bir apartmanda eşyalarını arıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus askerlerinin Ukrayna'da dehşet verici gaddarlıklar yapmakla suçladı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sorumluların, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Nürnberg'de kurulan mahkemelere benzer bir yargı organı karşısına çıkarılıp bir an önce savaş suçlarından yargılanması gerektiğini söyledi (Vadim Ghirda / AP) 10/30 4 Nisan 2022 - NASA'nın paylaştığı fotoğrafta Ay görevi Artemis I için tasarlanan megaroketi ilk kez fırlatma rampasında görülüyor. Roket, TSİ 14.00 sularında bugün uzaya fırlatıldı. Uzay ajansı, 2026'da bu görevle insanlı Ay uçuşlarını yeniden başlatmayı planlıyor. İnsanlar en son NASA'nın 1972'deki Apollo göreviyle Ay'a gitmişti. Üç aşamalı Artemis görevinin bu ilk yolculuğu insansız olacak. İkinci aşamanın 2024'te başlaması planlanıyor. NASA, nihayetinde 2020'lerin sonunda Ay yüzeyinde ve çevresinde insanların barınacağı, sürdürülebilir bir üs kurmayı amaçlıyor (Joel Kowsky / AFP) 11/30 3 Nisan 2022 - Sri Lanka'da ekonomik kriz nedeniyle 31 Mart'ta başlayan protestolar sürüyor. Bugün başkent Kolombo'daki gösterilerde halk ellerinde mutfak eşyalarıyla fiyat artışına ve temel ihtiyaç malzemelerindeki kıtlığa karşı yürüdü. Sri Lanka yönetimi ise eylemlere karşı sert önlemler uyguluyor. Devlet Başkanı Rajapaksa 1 Nisan'da OHAL, dün de sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Protestocular bugün yasağı yok sayarak eylemlerini sürdürdü (Ishara S. Kodikara / AFP) 12/30 2 Nisan 2022 - Ukraynalı askerler Kiev'in yakınlarındaki İrpin'de futbol oynuyor. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç, Ukrayna ordusunun Kiev çevresinde 30'dan fazla köy ve kasabayı geri aldığını açıkladı. Devlet televizyonunda konuşan Arestoviç, ülkenin güneyinde, doğusunda ve Mariupol'da ağır çatışmalar gerçekleşmesini beklediklerini söyledi (Rodrigo Abd / AP) 13/30 1 Nisan 2022 - Hint Okyanusu'ndaki ada ülkesi Sri Lanka'da yaşanan ekonomik krizden bunalan halk, devlet başkanının evinin etrafında toplanıp uzun süreli elektrik kesintileri ve temel ihtiyaçlarda yaşanan kıtlıkları protesto eden sloganlar attı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. En az 45 kişi gözaltına alındı ve başkent Kolombo'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi (Eranga Jayawardena / AP) 14/30 31 Mart 2022 - ABD Deniz Piyadeleri, Filipinler ve ABD ortaklığında gerçekleştirilen Balikatan (Omuz Omuza) adlı yıllık askeri tatbikat sırasında mevzi alıyor. Filipinler'in Luzon Adası'nda düzenlenen tatbikata ABD'den 5 bin 100, Filipinler'den 3 bin 800 askeri personel katılıyor. İki taraftan yetkililer de bunun şimdiye kadar yapılan en büyük Balikatan olduğunu belirtti. İki ülkenin askeri unsurlarının müşterek hareket kabiliyetini güçlendirmeyi amaçlayan tatbikat 8 Nisan'a kadar sürecek. Tatbikat kapsamında canlı atış, hava saldırıları, meskun bölgede askeri harekat ve sahil çıkarması yer alıyor. Güneydoğu Asya ülkesindeki askeri faaliyet, Çin ile Tayvan arasındaki gerginlik sürerken gerçekleştiriliyor. ABD Savunma Bakanlığı, daha önce Tayvan'ın kendini savunmasına yardım edeceklerini açıklamıştı (Aaron Favila / AP) 15/30 30 Mart 2022 - Ukrayna'nın başkenti Kiev'in dış kesimlerindeki Yasnohorodka köyünde askerler ve gönüllüler ağır hasar almış bir hayvanat bahçesindeki hayvanları tahliye etmeye çalıştı. Aç kalmış hayvanlardan bazıları yaralanmış, bazıları ölmüştü. Rus ve Ukraynalı güçler arasındaki bombalama sürdüğü için tahliye çabaları yarıda bırakıldı. Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Oleksandr Motuzyanyk, Rus güçlerinin toparlanıp yeniden taarruza geçmeye hazırlandığını iddia etti (Vadim Ghirda / AP) 16/30 29 Mart 2022 – Çin'in Şanghay kentinin Jing'an semtinde koruyucu giysi giymiş bir görevli, Kovid-19'un yayılmasını önlemek amacıyla karantinaya alınmış bir mahallenin girişinde nöbet tutuyor. 26 milyon nüfuslu şehir için pazartesi günü açıklanan iki aşamalı karantina kapsamında köprülerle tüneller kapatıldı ve otobanları kullanmak yasaklandı. Yapılan açıklamaya göre 28 Mart-1 Nisan’da Huangpu Nehri'nin doğu ve güney kısmında, 1-5 Nisan’da ise nehrin batı kısmındaki bölgelerde karantina uygulanacak (Hector Retamal / AFP) 17/30 28 Mart 2022 - Hindistan'da milyonlarca kişi daha iyi ücret ve işçi hakları için iki günlük bir genel grev başlattı. Protestocular, merkezi hükümetin politikalarına karşı ülkenin dört bir yanında düzenlenen gösterilere katıldı. Fotoğraftaysa Ahmedabad kentindeki kadın protestocular slogan atarken görülüyor. Grev çağrısı yapan 10'a yakın sendika, hükümetin sosyal güvenlik kapsamını genişletmesinin yanı sıra devlete ait varlıkların özelleştirilmesinin durdurulmasını talep ediyor (Sam Panthaky / AFP) 18/30 27 Mart 2022 - Belçika’daki Strépy-Bracquegnies Karnavalı için toplanan kalabalığın arasına geçen hafta bir arabanın hızla dalması sonucu hayatını kaybeden kişiler bugün La Louviere şehrinde anıldı. 1800'lerden beri her yıl düzenlenen karnaval Kovid kısıtlamaları sebebiyle iki yıldır yapılamıyordu. Yaklaşık 200 kişilik grup, karnavala katılmak için erken saatlerde Strépy-Bracquegnies kasabasında bir araya gelmişti. Saldırıda en az 6 kişi ölürken, 70 kişi de yaralandı. Yerel yetkililer arabayı süren iki gencin alkollü olduğunu, olayın terör bağlantısı olmadığını açıkladı (Aris Oikonomou / AFP) 19/30 26 Mart 2022 - Birleşik Krallık'ın başkentinde göstericiler "Londra, Ukrayna'nın yanında" yürüyüşü için bir araya gelip Ukrayna bayrakları salladı. Rusya'nın bir aydır süren istilası sonucu 10 milyon Ukraynalı evlerinden ve yaşadıkları şehirlerden kaçmak zorunda kaldı. UNICEF, Ukrayna'nın 7,5 milyonluk çocuk nüfusunun yarısından fazlasının, 4,3 milyon çocuğun yerinden olduğunu açıkladı. UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, bu durumun "kalıcı sonuçlar doğurabilecek korkunç bir dönüm noktası" olduğunu söyledi (Justin Tallis / AFP) 20/30 25 Mart 2022 - Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı istilanın 30. gününde, ülkenin kuzeydoğusundaki Harkov kentinde topçu ateşinin isabet ettiği bir bina ve önündeki araç yanarken eşyalarını toplamış bir adam şehri terk etmek için yola çıkıyor. Ukraynalı yetkililer Rusların Harkov şehrindeki bir tıbbi tesisi vurduğunu, en az 4 sivilin hayatını kaybettiğini ve yararlıların da olduğunu açıkladı. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, 2 Mart'tan bu yana ilk kez zayiat raporu açıklayarak Ukrayna'da 1,351 Rus askeri personelin öldüğünü, 3 bin 825 de yaralı olduğunu duyurdu (Aris Messinis / AFP) 21/30 24 Mart 2022 - NATO ülkelerinin liderlerinin katıldığı olağanüstü zirve, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirildi. Gündemdeyse Rusya'nın Ukrayna'ya bir ay önce başlattığı saldırı vardı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya siber güvenlik ve ekipman yardımı yapılacağını, ayrıca Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da 4 yeni NATO savaş grubunun konuşlandırılacağını açıkladı (Brendan Smialowski / AFP) 22/30 23 Mart 2022 - Nijerya'nın Lagos kentindeki Apongbon pazarında dükkan sahipleri yangından geriye kalanları topluyor. Sabah çıkan yangın Nijerya'nın ticari başkentindeki ana köprülerden birinde ağır hasara sebep oldu ve düzinelerce dükkanı tahrip etti. Alevler ülke genelinde bir elektrik kesintisi uygulanırken yükseldi. Yakıt fiyatlarında küresel çapta görülen fırlama, Afrika'nın en büyük ekonomisindeki haneleri ve işletmeleri de vurdu. (Benson Ibeabuchi / AFP) 23/30 22 Mart 2022 - Senegal'de Dakar'ın güneyindeki Toubab Dialaw köyünün sakinleri yaklaşık 4 hafta susuz kaldıktan sonra yerleşim bölgelerine gelen kamyondan su alıyor. 1993'ten beri her yıl 22 Mart tarihinde artan su krizine dikkat çekmek için Dünya Su Günü kutlanıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 2,2 milyar kişinin güvenilir suya erişimi yok (John Wessels / AFP) 24/30 21 Mart 2022 - Bangladeş'in başkenti Dakka'daki nehirde dün meydana gelen kazada bir feribot alabora olmuştu. AFP'nin objektifine takılan bir grup kadın bugün de devam eden arama kurtarma çalışmalarını izliyor. Bir kargo gemisinin onlarca kişiyi taşıyan feribota çarpması sonucu şu ana kadar en az 6 kişi hayatını kaybetti. Yerel medya ajansları feribotta 30 ila 50 kişi olduğunu ve yaklaşık 20 kişinin yüzerek kıyıya ulaşabildiğini söylese de tam yolcu sayısı bilinmediği için kesin bir kayıp sayısı verilemiyor. Kazanın ardından Bangladeş hükümetiyse yük gemisine el koydu (Munir Uz Zaman / AFP) 25/30 20 Mart 2022 - Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir aydan az kaldı. İki turlu seçimlerin ilk ayağı 10 Nisan'da düzenlenecek. Ülkenin mevcut cumhurbaşkanı Emmanuel Macron adaylığını açıklamaya son ana bırakmış, daha sonra da diğer adaylarla canlı yayında tartışmaya çıkmayacağını ilan etmişti. Macron'un dişli rakipleri arasında yer alan solcu aday Jean-Luc Melenchon'un liderliğindeki bugünkü yürüyüşte de Macron'un kuklası havaya fırlatıldı. Melenchon anketlerde yükselmeye devam ediyor (Thomas Padilla / AP) 26/30 19 Mart 2022 - Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentindeki bir insani yardım merkezinin gönüllüleri tahliye edilenler için bağışlanan giysiler arasında dinleniyor. Rusya bugün Ukrayna'ya yönelik saldırısını şiddetlendirerek ilk kez hipersonik füzeler kullandığını duyurdu. Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Moskova'nın barış için ciddi şekilde "masaya oturmayı" kabul etmesinin zamanının geldiğini söyledi (Yuriy Dyachyshyn / AFP) 27/30 18 Mart 2022 - Polonya'nın güneydoğusundaki Przemysl şehrindeki Ukrayna Evi tiyatrosu Ukraynalı mülteciler için bir sığınak haline getirildi. Birleşmiş Milletler, Rus istilası başladığından beri Ukrayna'dan kaçan kişi sayısının 3 milyon 250 bini aştığını, Polonya'ya gelen mültecilerin 2 milyondan fazla olduğunu açıkladı. Ukrayna hükümeti Rus saldırılarıyla harap olan kasaba ve şehirlerdeki sivillerin tahliye edilmesi için 9 koridor oluşturulduğunu duyurdu (Wojtek Radwanski / AFP) 28/30 17 Mart 2022 - Ukrayna'nın başkenti Kiev'de itfaiye görevlileri havada imha edilen bir Rus füzesinin parçasının isabet ettiği konutta çalışıyor. Acil servis yetkilileri yerel saatle sabah 5.02'de isabet alan 16 katlı apartmanda bir kişinin hayatını kaybettiğini ve üç kişinin yaralandığını, 30 kişininse binadan tahliye edildiğini açıkladı. Üç haftayı aşkın süredir devam eden savaşta, Kiev'i kuşatmaya çalışan Rus birlikleri kente birkaç gündür sabahın erken saatlerinde saldırı düzenliyor (Fadel Senna / AFP) 29/30 16 Mart 2022 - Japonya'nın doğusunda meydana gelen 7,3 şiddetindeki deprem milyonlarca evin elektriğinin kesilmesine yol açtı. 2011'deki nükleer felaketin yaşandığı Fukuşima prefaktörlüğü için tsunami uyarısı yapıldı. Japonya Başbakanı Fumio Kishida ülkenin nükleer santrallerinde herhangi bir anormalliğin tespit edilmediğini, Fukuşima'da bir hızlı trenin raylardan çıktığını fakat kimsenin yaralanmadığını açıkladı. 60 kilometre derinlikte gerçekleşen depremden sonra yetkililer halka gelecek günlerdeki artçılara hazırlıklı olmaları çağrısı yaptı (Philip Fong / AFP) 30/30 15 Mart 2022 - Çin'in İç Moğolistan bölgesinin Manzhouli kentinde kişisel koruyucu ekipman giymiş bir polis memuru, Kovid-19'un yayılmasını önlemek amacıyla kurulmuş yerleşimdeki sakinlere dağıtılacak gıda ve günlük ihtiyaçları götürüyor. Kovid-19 enfeksiyonlarının bir gün öncesine göre iki katına çıkarak son iki yılın zirvesini gördüğü Çin'de, hastalığın yayılmasına karşı sert önlemlerin ekonomik sonuçlarına ilişkin endişeler de artıyor. Şanghay'daysa sinemalar, tiyatrolar ve müzeler kapatılırken okulların da uzaktan eğitime geçeceği açıklandı (AFP)

Nitekim, Nemtsov'un katledilmesiyle suçlanan Ruslan Geremeev adlı Çeçen tetikçi, Kadirov'un Telegram kanalında paylaştığı görüntülerle Mariupol'da yeniden gün yüzüne çıktı. Savaş alanındaki şansları yaver gitmemiş olsa da silahsız sivillere karşı kendilerini pek tutmuyor gibi görünüyorlar.

Ukraynalı bir haber sitesi, akrabalarına bakan ve Kievli bir şarap garsonu olan görgü tanığının, "Geçen hafta boyunca sabahleyin yerleşim bölgelerine gelip gördükleri herkesi vurdular, her gün birinin gömülmesi gerekiyordu" dediğini alıntıladı.

Mart sonunda Strelets adlı emekli komşumuzu öldürdüler. Sadece bir bankta oturuyordu, hayatında hiç kötülük yapmamıştı.

Kremlin'deki bazı kişilerin şüphelerine rağmen Putin, Kadirov'a tahammül edip onu cesaretlendiriyor çünkü o, Müslüman alemiyle köprü kurma işlevinin yanı sıra imparatorluğunun huzursuz bir bölgesi üzerindeki kontrolünü sürdürme işlevini de görüyor.

Gordadze, Kadirov'u 19. yüzyılda imparatorluk adına hareket eden sömürge valilerine benzetiyor.

Eldeki tüm bu verilere bakılırsa, Kadirov tam da göründüğü gibi biri. Swift lüksün, modanın, egzotik hayvan koleksiyonunun ve sosyal medyadaki şana yönelik açlığın bile "bu insanların ne kadar bitik olduğunun" belirtileri olduğunu söylüyor.

Rusya ve Kafkaslar uzmanı avukat, "Bu, Putin rejiminin içi boş yüzeyselliğinin parçası" diyor.

Moskova ve Saint Petersburg'daki elit çevrelerde gördüğünüz boş yüzeysellikten çok da farklı değil.  

Arşiv fotoğrafı: 31 Ağustos 2019'da Kadirov, Moskova dışındaki Novo-Ogaryovo devlet konutunda Vladimir Putin'le görüşmesi esnasında gülümserken (AFP)​​​​​​​

Nihayetinde Moskova, Putin'in apaçık bir şekilde sorunlu, şiddet dolu ve acımasız bir kişiyle ve onun hizbiyle ortaklık kurduğu güne pişman olabilir.

Son haftalarda Kadirov, Kremlin'in baş barış müzakerecisi Vladimir Medinski'yi Ukrayna'daki Rus emellerinden taviz verdiği için ve sözcü Dmitri Peskov'u da korgeneralliğe terfisini kutlamadığı için azarladı.

Tıpkı Kadirov'un babasının Çeçen davasına ihanet etmesi gibi Kadirovcular da Kremlin'e ihanet edebilir.

Gordadze, "Üçüncü bir Çeçen savaşçısıyla tanışacağımız gün gelebilir" diyor.

Kadirov'u sevmeyen çok fazla kişi var. Ölürse ya da öldürülüp ortadan kaldırılırsa, Putin'le arasındaki bu kişisel anlaşma da sona erer ve bir gecede Rusya'ya karşı Çeçenistan'ın ordusu haline gelebilirler.  

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

çeviriAvrupaRusya ukrayna savaşıRAMAZAN KADİROVvladimir putinÇeçenya'nın milisleriyle ilişkilendirilen vahşet ve kan gölünün ötesinde Ramazan Kadirov, Vladimir Putin'le arasını iyileştirmek için Rusya'nın savaşını kullanıyor ve sosyal medyada pozlar veriyorBorzou DaragahiPerşembe, Nisan 14, 2022 - 08:00Main image: 

<p>8 Aralık 2018'de Kadirov, Birleşik Rusya Partisi'nin Moskova'daki 18. kongresinde genel kurul toplantısına katılmıştı&nbsp;(AFP)</p>

Yazarlarrelated nodes: Batı, Putin'in Donbas bölgesindeki Rus askeri güçlerini iki veya üç katına çıkarmayı planladığını düşünüyorUkrayna'da hastane bombalamakla suçlanan Mariupol Kasabı kimdir?Mariupol'deki direnişçiler, Rus istilacılara karşı "tünel savaşı" başlattı Label: ÇEVİRİType: newsSEO Title: Putin'in köpeği Prada giyer: Çeçen lider Kadirov, TikTok'ta poz veriyorcopyright Independentturkish: original url: https://www.independent.co.uk/news/world/europe/kadyrov-chechen-putin-ukraine-chechnya-b2052357.html

Çok Okunanlar

2024-09-22 02:11:26