Son Dakika >> Haber >> Independent Türkçe


Nebati: 2053 sonrasına dair vizyonumuz var, 2023 kapının açıldığı bir tarihtir


Link [2022-06-11 23:01:16]



Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Gaziantep'teki bir otelde düzenlenen A Para Sohbetleri Programı'ndaki konuşmasında, son 20 yılda Türkiye'de yakalanan güçlü ve istikrarlı büyümeyle birlikte birçok ilin mevcut potansiyelini geliştirerek atılım yapma fırsatı yakaladığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İhracatı 17 kat artırdık"

Nebati, Gaziantep'in 2002 yılındaki 619,5 milyon dolarlık ihracatını tam 17 kat artırarak 2022 yılı nisan ayında yıllıklandırılmış olarak 10,8 milyar dolara yükselttiğini bildirdi.

Gaziantep'in neredeyse ayda 1 milyar dolar ihracat yapan bir şehir haline geldiğine dikkati çeken Nebati, şöyle devam etti:

Bu performansıyla ilimiz, 2021 yılında Türkiye genelinde en çok ihracat yapan 5’inci il olma başarısını göstererek, bir kez daha bölgesinin lokomotif ili olduğunu kanıtladı. Gaziantep, İzmir ve Bursa’nın ardından en yüksek dış ticaret fazlası veren 3’üncü ilimiz oldu. Gaziantep’in kalkınmasına katkı sağlamak için devlet olarak işletmeleri birçok mekanizmayla destekliyoruz

"İlave istihdam 5 milyon kişiyi aştı"

Bakan Nebati, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yıllık bazda reel olarak yüzde 7,3 büyüyerek güçlü performansını devam ettirdiğini söyledi.

Bu dönemde iç talebin büyümeye katkısının 3,9 puan ve net dış talebin katkısının 3,5 puan olduğunu söyleyen Nebati, "Tam bir dengede gidiyoruz. Böylece, 2021 yılı ilk çeyreğinden itibaren elde ettiğimiz dengeli büyüme kompozisyonunu, 2022 yılının ilk çeyreğinde de devam ettirdik. İhracat Ana Planında 2023 yılı için belirlenen hedefi çok şükür şimdiden yakaladık" diye konuştu.

Nebati, Türkiye ekonomisinde kat edilen mesafelerin iş gücü piyasasına da olumlu yansıyarak hem istihdamın hem de iş gücü verimliliğinin artmasını sağladığını ve böylece toplam istihdamın nisan ayı itibarıyla 30,4 milyon kişiye ulaştığını ifade ederek, "Pandeminin derinden hissedildiği 2020 yılı nisan ayına göre oluşturduğumuz ilave istihdam 5 milyon kişiyi aşmış durumda" dedi.

 "Uyguladığımız makro politika seti etkili oldu"

"Tablo net ve ortada: Türkiye üretiyor, ihraç ediyor ve en önemlisi istihdam oluşturuyor" diyen Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü.

Küresel ekonomideki zorlukların önemli ölçüde arttığı bu dönemde elde ettiğimiz başarılarda kuşkusuz kamu maliyesi ve bankacılık sektörümüzdeki güçlü görünüm, ülkemizin düşük borçluluk seviyeleri ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde uyguladığımız makro politika seti etkili oldu

"Karamsar senaryolar üretmekte ısrar ediyorlar"

Mali disiplin konusunu kararlı bir şekilde sürdürdüklerini ve Hazine nakit dengesi geçtiğimiz mayıs ayında 149,2 milyar lira fazla verdiğini belirten Bakan Nebati, önümüzdeki süreçte de kamu maliyesindeki duruşlarını kararlılıkla sürdüreceklerini belirterek, "Sosyal medyada 'kamu maliyesi bozulmuştur' şeklinde yazanları telin etmekten yorulduk. Küresel ölçekte yaşanan çalkalanmalara rağmen, ekonomimizdeki tüm bu başarı ve kazanımlar ortadayken, bir kısım çevreler ne yazık ki ülkemiz özelinde karamsar senaryolar üretmekte ısrar ediyorlar. Satın alma gücü paritesine göre 18. sıradan 11. sıraya yükselttiğimiz Türkiye ekonomisinin başarısını konjonktürel birkaç veriyi kullanarak gölgelemeye çalışıyorlar. Hatta kalkıp Türkiye ekonomisinin bir serbest piyasa ekonomisi olduğunu sorgulatmak için çeşitli mecralarda olmadık spekülasyonlara girişiyorlar. Türkiye liberal bir ekonomi olup, serbest piyasa koşulları altında istikrarlı ve dengeli bir şekilde büyümeye devam etmektedir" şeklinde konuştu.

"TL tasarruf sahiplerine cazip getiriler sunduk"

Nebati, şimdiye kadar hayata geçirdikleri vergi indirimleri, teşvikler, sübvansiyonlar ve diğer tedbirlere ek olarak bazı ilave adımları da uygulamaya aldıklarını belirtti.

Bu adımlarla hem TL tasarruf sahiplerine cazip getiriler sunduklarını hem de tüketici kredilerinin aşırı artıp istenmeyen alanlarda kullanılmasını engellediklerini ifade eden Nebati, Gelire Endeksli Senetler (GES) hakkında şunları kaydetti:

Gelire endeksli senetler bireysel yatırımcılara yönelik olacak olup, bankalarımız aracılıyla 15 Haziran’dan itibaren talep toplanmaya başlanacak. Haziran ayında yapılacak ihraçta yıllık bileşik getiri yüzde 23,04 olacaktır. Üç ayda bir ödenecek kupon getirileri için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşlarımızın gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olacaktır. Bununla birlikte, GES'lere konu kamu iktisadi teşebbüslerinden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılarına ilave getiri de sunabilecektir

Nebati, Emtia Borsası ve SPK tarafından şirketlere sağlanan kolaylık ve indirimlere de değindi.

"239 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz"

Enflasyonla mücadele sürecinde, bugüne kadar attıkları çeşitli adımları anlatan Nebati, "2021 yılında salgının etkilerini sınırlandırmak ve enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla 154,2 milyar liralık vergi gelirinden vazgeçtik. 2022 yılında da enflasyonla mücadele kapsamında 239 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz. Buna rağmen güçlü kamu maliyesi düsturundan asla vazgeçmiyoruz" dedi.

Vergi kanunlarında yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı teşvik edecek pek çok düzenleme yaptıklarını anlatan Nebati, 6 aylık süreçte pek çok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi.

"'Geçmişteki gibi hantal bürokrasilerle vakit kaybeden ve küçük düşünen bir Türkiye değiliz''

 "Bugün biz, geçmişteki gibi hantal, bürokratik engellerle vakit kaybeden ve küçük düşünen bir Türkiye değiliz" diyen Nebati, şunları kaydetti:

Küçükler debelenmeye devam etsin, büyükler vizyon sahibidir, büyük karar büyük kararlar alır. Türkiye büyük ülkedir. Tam tersine 2053 sonrasına dair vizyonumuz var. 2023 kapının açıldığı bir tarihtir. Attığı stratejik adımlarla Avrasya’daki liderliğini her geçen gün perçinleyen, elektrikli yeni nesil araçlar üretip uzay projeleri yürüten özgüvenli bir Türkiye’miz var. Ülkemizi kalkındırma, insanımızın refah seviyesini yükseltme yolunda bizler, hükümet olarak son 20 yılda nasıl ki her koşulda sizlerin yanında olmuş, önünüzü açmışsak yine aynı kararlılıkla sizleri her bakımdan desteklemeye devam edeceğiz. Beraber yürüyeceğiz. Kısa vadeli menfaatleri için, ekonomimizin tarihte görülmemiş başarılarını yok sayarak, bazı dönemsel verileri abartıp karamsar senaryolar yaymaya çalışanlara da sakın ha prim vermeyin. Bizler, birliğimiz ve azmimizle, bütün karamsar senaryoları dün olduğu gibi bugün de boşa çıkartarak yepyeni başarılara doğru beraberce yol almaya devam edeceğiz. Bizim birinci önceliğimiz milletimizin refahı ve evlatlarımızın güzel yarınlarıdır. Bu anlayışla yılmadan yorulmadan, istikametimizden asla sapmadan çalışmaya, ter dökmeye devam edeceğiz. İyimserlik rahmani, karamsarlık şeytani. Bu topluluk iyimserler topluluğu

 

AA, Independent Türkçe

NUREDDİN NEBATİGelire Endeksli Senetler2023 HEDEFLERİBakan Nebati, "Bugün biz, geçmişteki gibi hantal, bürokratik engellerle vakit kaybeden ve küçük düşünen bir Türkiye değiliz" diye konuştuCumartesi, Haziran 11, 2022 - 18:00Main image: 

<p>Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin&nbsp;Nebati, Gaziantep'te bir otelde "A Para Sohbetleri Programı"na katılarak konuşma yaptı / Fotoğraf: AA&nbsp;</p>

Ekonomi̇jw id: NluwFuCRrelated nodes: GES de KKM gibi eski çıktı... "Arşiv taramasıyla bulunan yöntemler çare olmaz"Hazine Bakanlığı, BDDK ve SPK'dan açıklamalar: GES talep toplama işlemleri 15 Haziran’dan itibaren gerçekleşecekDavutoğlu'ndan Bakan Nebati'ye: Ekonomiyi yönetmek için beyne ihtiyaç var, o beyin de sende yokType: newsSEO Title: Nebati: 2053 sonrasına dair vizyonumuz var, 2023 kapının açıldığı bir tarihtir copyright Independentturkish: 

Çok Okunanlar

2024-09-18 08:18:07