Son Dakika >> Haber >> Independent Türkçe


İnternetteki tahmin platformu, Rusya - Ukrayna savaşını yüzde 96 ihtimalle öngördü: Peki, savaşın gidişatı da tahmin edilebilir mi?


Link [2022-03-29 17:33:58]



Rusya - Ukrayna savaşının 34. gününde çatışmalar sürerken, internetteki tahmin platformlarına da ilgi artıyor.

ABD merkezli Metaculus sitesinde 12 Aralık 2021'de açılan ve Rusya'nın Ukrayna'yı 2023'ten önce istila edip etmeyeceğine dair tahminlerin yer aldığı başlıkta, kullanıcılar aralıkta yüzde 40 istila ihtimali olduğunu söylerken, 13 şubatta bu oran yüzde 60'a çıkmıştı.

Bunun üzerine Metaculus'tan "availablegreen" adlı bir kullanıcı, savaş başladıktan bir gün sonra 25 Şubat'ta sitede bir paylaşım yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kullanıcı, sitedeki tahmin oranlarına bakarak 13 Şubat'ta başkent Kiev'den Lviv'e taşındığını ve çatışmalar başlamadan yer değiştirdiği için kendisine kalabilecek bir apartman bulduğunu yazdı. Metaculus topluluğu, 23 Şubat'ta savaşın çıkacağına yüzde 96 ihtimal vererek isabetli bir öngörüde bulunmuştu.

Polymarket, Good Judgment ve Insight gibi tahmin platformları savaşın da etkisiyle son dönemde büyük bir patlama yaşıyor.

Haber ve yorum sitesi Comment is Freed'den Sam Freedman, tahmin platformlarında çalışan kişilerin bilimsel makaleler, basın bültenleri ve kamu verilerine kadar internette yer alan açık kaynaklardan faydalandığını söyledi.  

Metaculus'tan Nuño Sempere ise "Metaculus, tahminler yürütülebilecek bir dünya modelinin önemli olduğunu düşünen bir gruptan oluşuyor. Wikipedia veya Reddit gibi bir topluluk düşünün. Buradakiler, ilgi çekici içerikleri seçmek ya da makale yazmak yerine araştırmalar yapıp bunları özetleyen ihtimalleri ortaya çıkarıyor" dedi.

Platformda Kiev'in 1 Haziran 2022'ye kadar Rusların kontrolüne geçip geçmeyeceği sorusu da yer alıyor. 4 Mart'ta buna yüzde 90 ihtimal verilirken, şu anda bu oran yüzde 3 seviyesinde.

Metaculus, pandemideki tahminleriyle de gündem olmuştu. 2 Aralık'ta platformda yayımlanan tahminlerde Omicron'un hızla yayılarak Delta varyantını geride bırakacağı, daha bulaşıcı bir virüs şeklinde gözlemleneceği ve aşıların korumasını etkisiz kılacağı öngörülmüştü.

Independent Türkçe, EL Pais, Comment is Freed

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

çeviriAvrupaRusya ukrayna savaşıPlatformdaki bilgilere göre hareket eden bir kişi, savaş çıkmadan Kiev'den ayrıldığını söylediSalı, Mart 29, 2022 - 17:00Main image: 

<p>Henüz barış anlaşmasının ya da ateşkesin sağlanamadığı savaşta Rus istilacılar Ukrayna'daki şehirleri bombalamaya devam ediyor (Reuters)</p>

Dünyarelated nodes: İstanbul'daki "müzakere" toplantısı sona erdi: Bakan Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı heyetlerden açıklamaLabel: ÇEVİRİType: newsSEO Title: İnternetteki tahmin platformu, Rusya - Ukrayna savaşını yüzde 96 ihtimalle öngördü: Peki, savaşın gidişatı da tahmin edilebilir mi?copyright Independentturkish: 

Çok Okunanlar

2024-09-23 13:36:50