Hazine ve Maliye Bakanlığı, fahiş fiyat ve stokçulukla mücadele, KDV indirimlerinin etiketlere yansıyıp yansımadığını kontrol etmek ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele amacıyla saha çalışmalarını hızlandırarak, yaklaşık 30 sektörde fiyat denetimi gerçekleştirdi.
fazla okuBu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, piyasadaki fiyatları mercek altına alan Bakanlık, birçok sektöre ilişkin yaptığı detaylı risk analizleri çerçevesinde ülke geneline yönelik denetim planları hazırladı.
Denetim planları doğrultusunda faaliyet alanlarıyla ciro büyüklükleri dikkate alınarak Bakanlık risk analiz sistemleri sonuçlarına göre belirlenen gıda, otomotiv, yağ, gübre, şeker, inşaat malzemeleri, alkollü içecek, tütün ürünleri, sıvı yakıt, demir-çelik, tahıl, kahve ve canlı kümes hayvanları toptan ticareti gibi 30'a yakın sektörde faaliyet gösteren mükelleflerin adreslerinde saha denetimi çalışması icra edildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin talimatıyla temel ihtiyaç ürünlerinde KDV indirimleri başta olmak üzere vatandaşların alım güçlerini artırmak adına alınan kararların etkinliğini azaltacak yönde uygulamalar yapan firmalar tespit edilerek, vergi kayıp kaçağının önüne geçmek amacıyla denetimler artırıldı.
Gıda sektörüne yönelik denetimlerde, tedarik zincirleri dikkate alınarak ürünlerde üretim yerinden nihai tüketicilere ulaşma aşamasına kadar arz–talep dengesiyle uyuşmayacak spekülatif fiyat artışının olup olmadığı hususuna özellikle bakıldı.
KDV oranı ve stok denetimi yapıldı
KDV oranlarının doğru uygulanıp uygulanmadığı başta olmak üzere özellikle belge düzenine uyum konusuna azami dikkat edilen denetimlerde, fiili stok sayımları yapılarak işletmelerdeki ana girdiler sonucunda ne kadar ürün üretildiği kontrol edildi. Bu kapsamda ekonomik faaliyetlerin yoğun olduğu yerlerde sevk irsaliyesiz mal sevkiyatlarının yapıldığı tespit edilen işletmelere gerekli cezalar kesildi.
İş yerlerinde sigortasız ve kayıt dışı çalışanlara ilişkin gerekli tespitler yapılarak cezai işlemler uygulandı.
Bakan Nebati'nin şubatta oluşturulacağını duyurduğu Enflasyonla Mücadele Timi, fahiş fiyat artışlarına karşı denetimlerini sürdürüyor. Fahiş fiyat artışlarına karşı mücadele ve denetimler ilerleyen günlerde de devam edecek.
2 bin 800 kişilik ekip
Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre piyasada Fahiş Fiyat ve stokçulukla mücadele, KDV indirimlerinin etiketlere yansıyıp yansımadığını kontrol etmek amacıyla oluşturulan enflasyon timleri 2 bin 800 kişilik kadrodan oluşuyor.
Denetimler gün içi, hafta sonu ya da gece olabiliyor. Denetim ekiplerinin hallerde sabaha karşı denetim yaptığı belirtiliyor. Hazine Ve Maliye Bakanlığı’nda kurulan enflasyon timi 2 vergi müfettişi, 2 gelir uzmanından oluşuyor.
Ekip içinde 1.400 vergi müfettişi, 1.400 de gelir uzmanı bulunuyor. 81 ildeki ekipler denetimin durumuna göre bazen bin kişi olurken bazen de 3 bine çıkıyor. Denetim yapılan yerin durumuna göre ne kadar mükellefe gidilebilirse gidiliyor. İhbarlar da değerlendiriliyor. Ticaret Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MASAK ekiplerinin katıldığı denetimler de yapılabiliyor.
AA, Hürriyet, Independent Türkçe
hazine ve maliye bakanlığıenflasyon timiKDV İNDİRİMİstokçulukKDV indirimlerinin etiketlere yansıyıp yansımadığını kontrol eden ekipler, 30'a yakın sektörde saha denetimi yaptıSalı, Nisan 19, 2022 - 11:15Main image:<p>Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı "enflasyon timleri" 30'a yakın sektörde fiyat denetimi yaptı / Fotoğraf: AA (Arşiv)</p>
Ekonomi̇related nodes: TÜSİAD Başkanı Turhan: Enflasyonla yeterince mücadele edilmiyorArınç: Enflasyon yüzde 60'ı bulmuşsa milleti hitabet ile coşturamaz, konuşmayla aldatamazsınız"Temmuzdan sonra şahlanacak", "Ağustostan sonra düşecek", "Nisan marttan iyi olacak"... Son 4 yılda enflasyon için kaç kez "düşecek" denildi?Type: newsSEO Title: Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı 2 bin 800 kişilik enflasyon timi saha denetimlerine başladıcopyright Independentturkish:2024-11-11 03:04:04