Bir camide sadece namaz kılınır diye bir şey yok, caminin günlük hayatta 24 saat etkin kullanılması mümkün.
Başakşehir Medine Müdafi Fahrettin Paşa Camii imam hatibi Enes Abdurrahman Hibe, bu anlayışla, 8 yıldır görev yaptığı camiyi hem çocuklar hem de yetişkinler için bir yaşam alanına çevirdi. Camide özellikle ramazan ayında binlerce kişi iftarlara katılıyor, akşam teravih gece de tecehhüd namazı kılıyor.
Tüm etkinlikleri ise gönüllü gençlerden oluşan Cami Gençlik Kolları organize ediyor.
İngilizce tefsir dersi verildi
Özellikle ramazan ayında daha yoğun olarak kullanılan camideki etkinliklerden 7'den 77'ye herkes yararlanıyor. Mukabele, teravih, teheccüd, iftar, sahur; çeşitli dersler almak, resim atölyesine katılmak veya bir planetaryum kurarak gözyüzünü izlemek bu camide mümkün.
Ayrıca, Türkiye'de bir ilk olarak camide İngilizce tefsir dersi gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurullah Koltaş'ın her hafta salı günü yaptığı dersler üç yıl boyunca devam etti.
Üst seviyede İngilizce bilen kişilerin katıldığı derslere daha çok yüksek lisans ve doktora öğrencileri devam etti. Her kesimden insanın bir araya geldiği derslere, pandemi sonrası tekrar başlanılması planlanıyor.
Farklı bir dildeki başka bir ders de Arapça verilen Riyazüssalihin dersleri oldu. Bu dersler de 3 yıl boyunca sürdürüldü.
Gök inceleme de var resim de
Enes Abdurrahman Hibe öncülüğünde camide planetaryum kurularak gözyüzü incelemeleri yapıldı. Her defasında 20-30 gencin katıldığı programlarda uzay ve gök cisimleri anlatılarak cami-bilim ilişkisi kurulmaya çalışıldı.
Camide hayata geçirilen başka bir proje de "Camide Hayallerimi Çiziyorum" projesi oldu. Çalışma çerçevesinde 600 ilkokul öğrencisi gelip, camide resim yaptı.
300 kişilik iki grup halinde camiye alınan çocuklardan aynı saftaki 50 kişi, bir tane tuvali kullanarak tek bir resim yaptı. Buradan çıkan eserler de camide sergi olarak gösterime açıldı.
Okulların uğrak yeri
Her tür eğitimin verildiği, bilim, kültür ve sporla ilgili derslerin yapıldığı cami, çocuklar ve gençler için de uğrak mekanlarından biri olmuş.
Geçtiğimiz günlerde gelen bir özel anaokulundan 33 çocuğa camiyi, caminin bölümlerini, minareyi, kıbleyi anlatıp; namaz, oruç gibi ibadetler ile "elhamdülillah", "selam" gibi kavramları tanıtmışlar. Bunların hepsini öğrenip çıkan çocukların bir kısmı gitmek bile istememiş. Camiden çıkmak istemeyen çocukları öğretmenleri zorla götürmüş.
Aynı hafta içinde bölgedeki iki ayrı imam hatip lisesinin öğrencileri de gelip camide din ve eğitim hizmetleri üzerine küçük bir brifing almış. Aralarından bazıları mihrap ve minber uygulamaları yapmış.
"İftarım camide, namazım cemaatle"
Caminin çok yönlü olarak hayatımıza girmesine vesile olan imam hatip Enes Abdurrahman Hibe, "Cami, Efendimiz (sav) zamanında da Osmanlı'da da nikahların kıyıldığı, iftarların yapıldığı bir yerdi. Cami bizim her şeyimiz, her şey camide yapılmalı diye düşünüyoruz" dedi.
Bu amaçla, "İftarım camide, namazım cemaatle" sloganıyla çalıştıklarını ifade eden Hibe, düzenlenen etkinliklerle ilgili şunları söyledi:
Caminin bahçesinde her gün yaklaşık 1000 kişilik iftar sofraları kuruyorlar ayrıca 9 yıldır hatimle teravih ve teheccüd namazları kılınıyor.
Judo, karate gibi Uzakdoğu sporları, okçuluk, siyer yarışmaları, güncele ilişkin kahoot yarışmaları da burada yapılıyor. Camide hafızlık yapan talebeler var. Kur'an tilaveti, sergiler, tiyatro oyunları gençlerin burada kendi hünerlerini sergiledikleri diğer alanlar.
ShapeCreated with Sketch. Bu camide yok yok! Başakşehir Medine Müdafi Fahrettin Paşa Camii imam hatibi Enes Abdurrahman Hibe, camiyi yaşam alanına çevirdi Hepsini göster 13 Bu camide yok yok! Başakşehir Medine Müdafi Fahrettin Paşa Camii imam hatibi Enes Abdurrahman Hibe, camiyi yaşam alanına çevirdi 1/13 Bir camide sadece namaz kılınır diye bir şey yok, caminin günlük hayatta 24 saat etkin kullanılması mümkün. Başakşehir Medine Müdafi Fahrettin Paşa Camii imam hatibi Enes Abdurrahman Hibe, bu anlayışla camiyi bir yaşam merkezine çevirdi. İftarlar, sahurlar, dersler, spor, hepsi burada. Tüm etkinlikleri ise gönüllü gençlerden oluşan Cami Gençlik Kolları organize ediyor 2/13 3/13 4/13 5/13 6/13 7/13 8/13 9/13 10/13 11/13 12/13 13/13
Cami Gençlik Kolları kuruldu
Yapılan organizasyonlar ve etkinliklerin bütçesi ise cami cemaati tarafından karşılanıyor. Enes Abdurrahman Hibe, hem organizasyonları hem de bütçeyi planlamak üzere Cami Gençlik Kolları kurulduğunu söyledi:
Tamamen gönüllü gençlerden oluşan ekipte, üniversite öğrencilerinden tutun da esnafa, lise ve ortaokul öğrencilerine varana kadar pek çok yaştan ve kesimden gönüllüler yer alıyor. Tüm ekip, gönüllüsüyle, çalışanıyla camiyi yaşanabilir bir alan, hayatın merkezi haline getirebilmek amacıyla çalışıyor. Hayatın merkezinde bir cami olabilmek için de iftarlarıyla, sahurlarıyla, teravihleriyle, teheccütleriyle organizasyonlar devam ediyor.
Başakşehir Medine Müdafi Fahrettin Paşa Camii imam hatibi Enes Abdurrahman Hibe, çocuklarla birlikte
"Her ramazan 10 kilo veriyorum"
Caminin 24 saat açık olması ve gün boyu etkinliklerin düzenlenmesi, ciddi bir aktivite de gerektiriyor. Cami imam hatibi Enes Abdurrahman Hibe, özellikle ramazan ayındaki bu çalışmaların kendisi için muazzam bir motivasyon olduğunu belirtti.
Hibe, "Ben her ramazan 10 kilo veriyorum. Evime uğramam mümkün olmuyor o yüzden çocuklarım gelerek camide oruçlarını açıyorlar. Hatimli teravih 2 saat, hatimli teheccüt 1,5 saat sürüyor. Sabah, öğlen ve ikindi namazında hafız delikanlılarımız mukabele okuyor. Her ramazanın sonuna doğru güçten düşüyoruz, cami cemaati 'Hocam git dinlen' diyor" ifadelerini kullandı.
Cami imam hatibi Enes Abdurrahman Hibe, yalnız da değil; teravih, teheccüt namazları ve mukabeleler için doktor, iş adamı ve öğretmen olan gönüllü üç yardımcısı var. Mukabele ve teravihler bu isimler tarafından gerçekleştiriliyor.
Başakşehir Medine Müdafi Fahrettin Paşa Camii imam hatibi Enes Abdurrahman Hibe
Enes Abdurrahman Hibe kimdir?
Enes Abdurrahman Hibe, Ankara'da imam hatip lisesini bitirdikten sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi ve İlahiyat Önlisans Programından mezun oldu.
Mesleğe başladıktan sonra, küçük büyük demeden cemaati camiye çekecek işler yapan Hibe, asıl çalışmalarını ise 2014 yılında atandığı Başakşehir Medine Müdafi Fahrettin Paşa Camii'nde gerçekleştirdi.
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Yönetim Kurulu üyeliği ve Başakşehir İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (BİHADER) başkanlığını sürdüren Hibe, imam hatipli öğrenciler ve öğretmenlerle birlikte bulundukları semti güzelleştirmek için çalışmalar yaptı.
Independent Türkçe
camiEnes Abdurrahman HibeBaşakşehir Medine Müdafi Fahrettin Paşa CamiiBaşakşehir Medine Müdafi Fahrettin Paşa Camii imam hatibi Enes Abdurrahman Hibe, 8 yıldır görev yaptığı camiyi bir yaşam merkezine çevirdi. İftarlar, sahurlar, dersler, spor, hepsi buradaSalı, Nisan 19, 2022 - 16:45Main image: Haberjw id: K9mlsaexType: videoSEO Title: VİDEO | Bu camide yok yok! Camiyi yaşam alanına çevirdicopyright Independentturkish:2024-11-11 01:55:20