Yerel >> Güneydoğu Güncel Haber


SES’ten ASP İl Müdürlüğüne taciz suçlaması


Link [2022-02-26 11:00:58]



Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanları Yıldız Ok Orak ve Şiyar Güldekin, sendika üyeleriyle birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Diyarbakır İl Müdürü Muzaffer Akçam’ın kendilerine randevu vermediği iddiasıyla basın açıklaması yaptı. Müdürlük önünde açıklama yapan Güldiken 10-15 yıldır kurumda 5-10 kişinin taht kavgasının yaşandığını söyleyerek, “Burada çalışılan kadınlara yönelik taciz var. Birçok soruşturma talebi var, ancak bunların hiçbirine soruşturma açılmamış, açılan soruşturmaların da üstü kapatılmıştır. Halen o kişiler görevlerine devam ediyorlar, ancak biz, bu saatten sonra bizim huzurumuzu kaçıranlara biz de huzur vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Elinde belge ve bilgi olan kurum çalışanlarının bunları kendilerine iletmesini isteyen Güldiken, muhatap alınmamaları durumunda her gün Aile ve Sosyal Politikalar Diyarbakır İl Müdürlüğünün önünde olacaklarını aktardı.

‘TACİZ, MAHREMİYETİ HİÇE SAYMA, USULSÜZLÜK…’

Açıklamada konuşan SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Orak Ok, yaşanan usulsüzlük, mobbing, hukuksuz yer değiştirme, kadınlara yönelik, taciz, bakım altındaki çocukların mahremiyetini hiçe sayma gibi uygulamalar ile diğer sorunların çözümü için randevu talebinde bulunduklarını ancak Sosyal Politikalar Diyarbakır İl Müdürü Muzaffer Akçam’ın kendilerine randevu vermediğini söyledi. İki gün önce Akçam’la arkadaşlarının görüşmeye çalıştıklarını ifade eden Ok, İl Müdürü Akçam’ın bu tutumunun, kurumdaki kadınlara yönelik taciz, yolsuzluklar ve hırsızlıkların üzerini örtme çabası olarak değerlendirilmekle birlikte mobing ve yer değiştirmelere devam etme niyetinde olduğu gösterdiğini kaydetti.

‘TACİZE UĞRAYAN KADINLARA ŞİKAYETÇİ OLMA BASKISI’

Kurumdaki kadınlara yönelik taciz ve ahlaksız söylem iddialarına yönelik bazı soruşturmaların sümen altı edildiğini, tacizle suçlananların bir kısmının yandaş olması nedeniyle hala koltukları işgal etmeye devam ettiklerini dile getiren Ok, “Tacize uğrayan kadınların yerleri değiştirilmekte, şikâyetini geri alması yönünde baskı uygulanmaktadır. Hakkında bu iddialar ve soruşturma olanlar, idarecilik yapabilmekte ancak onuruyla çalışanlar, sürekli yer değiştirme ve mobbinge maruz kalmaktadır. Kurumda yıllardır devam eden beş-on kişinin taht kavgaları yüzünden, çalışanlar arasında iş barışı bozulmuştur. Her yeni gelen idareci, birçok çalışanın yerini adeta intikam alırcasına değiştirmekte ve yandaş olanın hırsızlık, yolsuzluk, taciz olaylarının üstünü örtmektedir. Kuruluşlarda 3 günlük vekâlet görevlendirmeleri için bile yandaş sendikalı olma şartı aranmakta, açık bir ayrımcılık suçu işlenmektedir” diye konuştu.

Çalışanların rızası dışında çevre ilçelere görevlendirmeler yapıldığını bunun aracılığıyla çalışanlar üzerinde baskı, tehdit ve mobbing uygulandığını vurgulayan Ok, rıza olmadan yapılan yer değiştirmelerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan aile bütünlüğünün korunması ilkesine aykırılık oluşturduğu yorumunu yaptı.

‘KIZ ÇOCUKLARININ DOLAPLARINI KARIŞTIRIYOR’

Ok, koruma altında olan kız çocuklarının dolaplarının il müdürü tarafından izinsiz bir şekilde kontrol edilerek mahremiyetinin ihlal etme suçunun işlediğine işaret eden Ok, kurumda çalışan kadınların da çocukların gözleri önünde azarlanarak, rencide edildiğini ifade etti.

‘TÜGVA’YLA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ’

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının, Avrupa Birliği’nden alınan fonların çocuklara harcanma bahanesiyle yerel vakıf, dernekle işbirliği yapılmaması talimatına rağmen İl Müdürlüğü’nün TÜGVA Diyarbakır İl Temsilciliği ile protokol imzaladığı ve çocukların yaşam alanlarının amatör kişilere açıldığını söyledi.

‘İDDİALARLA İLGİLİ SORUŞTURMALAR AÇILACAK MI?’

Sorunları dile getirmesinin ardından İl Müdürlüğüne şu soruları yöneltti: “Kurum çalışanı kadınlara yönelik taciz ve ahlaksız söylemlerde bulunanlara yönelik yapılan iş ve işlemlerin akıbeti nedir? Yapılan yer değişiklikleri ve vekâleten görevlendirmeler, hangi kriterlere göre yapılmaktadır? Defalarca yazılı ve sözlü olarak yer değişikliği talepleri olmasına rağmen bu taleplerin karşılanmaması, aksine rızası dışında yapılan görevlendirmelerin kriterleri nelerdir? Yasalar ve Bakanlık mevzuatı görmezden gelinerek yapılan iş ve işlemler hakkında her hangi bir soruşturma açılacak mıdır?”

Yaşanan sorunların çözülmesini talep eden Ok, bunların takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

Salih YEŞİL



Çok Okunanlar

2024-10-23 12:29:43