Yerel >> Güneydoğu Güncel Haber


Öger: “gençlik umutsuz, eğitim yetersiz ama her şey yolunda!”


Link [2022-05-27 21:03:49]



Toplantıya katılan Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, Pandemi sonrası Gençliğin ciddi manada hayal kırıklıklarını yaşadığını ifade ederek, sorun ve önerilerini şöyle sıraladı: “Umutlarını yitirmiş, gelecekten beklentisiz ya da emeksiz bir şekilde hayata atılıp biran önce para kazanmanın peşine düşmüş, okumakla bir yere gelemeyeceğini dile getiriyor. Antidepresan kullanımı artmış, İntihara meyillilik  veya  toplu intihar vakaları maalesef artış göstermektedir.

“BAĞIMLILIK PANDEMİ SONRASI DİYARBAKIR’DA CİDDİ MANADA ARTIŞ GÖSTERDİ”

Bağımlılık sadece Diyarbakır’da, Türkiye’de değil Dünya'da da ciddi manada pandemi sonrası artmış, madde bağımlılığı, alkol bağımlılığı tütün bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığındaki artış resmi  rakamların çok daha üzerinde seyretmektedir.

“BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE ÖNLEYİCİ EĞİTİM ÇALIŞMALARI BİR ÇOK İL’DE KAĞIT ÜZERİNDE RAPORLANIYOR”

Önleyici eğitim çalışmaları kısıtlı kalmakta, çalışma Yeşilay'ın TBM eğitimini almış Milli Eğitim Rehber öğretmenleri üzerinden yürütülmektedir. Rehber öğretmenlerin iş yoğunluğundan dolayı  bağımlılıkla mücadelede önleyici eğitim çalışmaları bir çok ilde  sadece kağıt üzerinde raporlanmaktadır.

“BAĞIMLILIKLA MÜCADELE MODÜLLERİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Bağımlılıkla mücadele modülleri tekrar gözden geçirilmeli, rehber öğretmenler ile beraber gönüllü eğitim vermek isteyen öğretmenler, STK üyelerine eğitimler verildikten sonra alanda özelikle okullarda  eğitimler verebilme imkânına sahip olmalıdır. Alanda durum tespiti noktasında elimizde net verilerin olabilmesi için TÜİK alanda ivedilikle bir çalışma yapmalı özellikle genç nüfus arasında madde bağımlılığı, alkol bağımlılığı, tütün bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığı verileri masaya yatırılmalıdır.

“TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NOKTASINDA AİLE EĞİTİMLERİNE ÖNEM VERİLMELİDİR”

Teknoloji bağımlılığı noktasında özellikle 0-6 yaş çocuk eğitiminden ziyade aile eğitimlerine önem verilmelidir. 07.12 yaş arası teknoloji kullanımı- cinsel istismar ve sosyal medya okur yazarlığı eğitimleri 18 yaş üstü gençlere de siber suçlar, siber güvenlik, metavers, kiripto para,  sanal ticaret, sanal suçlar ile mücadele eğitimleri verilmelidir.  Son dönemlerde özellikle sosyal medyada ve basın yayında dışlayıcı dilin kullanılması gençler arasında ciddi bir kopukluk ve ötekileştirmeye sebebiyet vermektir. Şiddete meyillilik, sosyal mecralarda olduğu gibi gerçek hayatta da yansımaya başladı. Özellikle genç kızların şiddete maruz kalması ve taciz sonrası öldürülmesi buna örneklik teşkil etmektedir”

 “İMAM HATİP ORTAOKUL VE LİSELERİNİN EĞİTİM KALİTESİ ARTIRILMALI”

Öger, İmam hatip ortaokul ve liselerinin eğitim kalitesi artırılmalı, tabela okulları olmaktan kurtarılması gerektiğini ifade ederek, “Müfredat yenilenmeli, mevcut İmam hatiplerde öğrenci sayısı az olanlar kapatılmalıdır. Diyarbakır'da mevcut İmam Hatip lise ve ortaokulların ortalama öğrenci sayısı 200'dür diğer okullara baktığımızda Bu sayı neredeyse binlere varmaktadır. Mesleki liselerin önü açılmalıdır. Yeni bölümler eklenmeli, meslek liselerinde iş ahlakı, değerler eğitimi  ve dini eğitim dersleri konulmalı bu eğitimlerin pekiştirilmesi noktasında  lise geçiş sınavlarında ve üniversite sınavlarında soru sayısı artırılarak özendirilmelidir. Bilişim, inovasyon, robotik kodlama, yazılım, yazılım mühendisliği, uzay mühendisliği, tarım ve hayvancılık ile ilgili meslek liseler açılmalı ve sayısı artırılmalıdır. Bir ildeki Eğitim platformu sadece belirli bazı STK'lardan müteşekkil olmamalı o ilin eğitimle ilgili ne kadar dinamikleri varsa toplantıya davet edilmeli onların görüş ve önerilerine de saygı gösterilmelidir. Okullardaki çalışma yapan sivil toplum kuruluşları ile protokol imzalanmalı merkezi STK dışında yerel STK'ya bu olanak sağlanmalıdır” diye konuştu.



Çok Okunanlar

2024-10-22 06:30:34