Yerel >> Güneydoğu Güncel Haber


Müftü Tolan: “Tebliğ’de esas olan lisani hal ile insanlara örnek olabilmektir”


Link [2022-02-01 02:32:12]



Şanlıurfa Müftüsü Ramazan Tolan ile yapılan röportajın detayı şöyle;

Muhterem hocan kendinizi tanıtır mısınız?

“Adım Ramazan tolan Elazığ Madenliyim, şu anda Şanlıurfa il müftüsü olarak görev yapıyorum.

1985 yılında Antalya’da Vaiz-Müftü adayı İmam-Hatip olarak göreve başladım. Üç aylık kurstan sonra Bitlis’in Adilcevaz ilçesine vaiz olarak yer değiştirdim.  Mutki ilçesinde alim, amil insanlar vardı, onlardan çok faydalandım. Bu ara askerlik görevi yaptım, daha sonra Bitlis Mutkiye Müftü olarak atandım. Orayı da sevdim, oradaki alim ulemadan edep ahlak aldık, çok muteber insanlardı. Mutki’de 1989-91 e kadar vazife yaptım. Daha sonra Elazığ’ın Alaca ilçesine gittim. 5 yıl da burada çalıştım, daha sonra Elazığ Karakoçan’da azami çalışma süresi olan on yıl çalıştım. Oradan da 2005 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine gittim, 2011 yılına kadar burada vazife yaptım.

İYİ İNSANLAR ARKASINDA UNUTULMAZ HATIRALAR BIRAKIR

İnsanın memleketlisinin iyi insanlarının daha sonra da insana faydası oluyor. Diyarbakırlı Ahmet Bilici adında bir müftü burada çalışmış çok güzel anılar bırakmıştı, beni de ondan dolayı çok sevdiler. Güzel hizmetler yaptık, Allah o insanlardan razı olsun.

İŞİNİZİ ALLAH’A BIRAKIRSANIZ O EN İYİSİNİ YAPAR

2011 yılı Diyarbakır Sur ilçesine atandım burada güzel hizmetlerimiz oldu, 2017 yılına kadar, oradan da Şırnak il müftülüğüne atandım. Normal kalma süresi 3 yıl olmasına rağmen 4.5 yıl Şırnak’ta kaldım. Urfa’ya gelmekten de haberim olmadan tayınım yapıldı. İnsan işini Allah’a bırakırsa o en iyisini yapar. Hani bir ayet var; üfevvidu emri ilellah(Ben işlerimi Allah’a bıraktım) ferman ediyor.

Hz. Nuh’un Cizre’de olduğuna dair Cudi dağı kadar bir alameti var

Diyarbakır Sahabeler-Peygamberler şehri Cizre de Nuh peygamberin diyarı. Oradan da tekrar peygamberler şehrine geldik, burada Viranşehir’de Eyüp aleyhi selamım kabri var, çoğu kimse bilmiyor, ben dahi buraya geldikten sonra öğrendim.

Bir Din Görevlisinin rutin vazifesi dışında bir Müslüman olarak toplumda nasıl bir çalışma içinde olmalıdır, irşat ve tebliğ açısından?

Kendimi de o gruba katarak söylüyorum, bizim Kur’an’ı, Sünneti, İslam tarihini iyi bilmemiz lazım, bir şeyler bilmezsek insanlara yararlı olmamız çok zor. Bazen toplantılarda da hoca arkadaşlara hatırlatıyorum. ”Âlimler peygamberlerin varisleridir” Peygamberler arkasında mal mülk bırakmamışlar ilim ve ahlak bırakmışlar. Sadece öğrenmekle ilim tahsil etmekle peygamber varisi olamaz, ahlak ve yaşantı da bırakmış.

PEYGAMBERİMİZİN TEBLİĞ METODUNDAN FAYDALANMAK LAZIM

Peygamberimizin tebliğ metodundan faydalanmak lazım. Birisi yanına geldiği zaman durumuna göre onunla uğraşman lazım. Hikmetle ve güzel vaazlarla insanlara hakikati anlatmak lazım. Uzun uzun fikri tartışmalardan uzak durmak gerekir.

Tebliğ için şu üç şeyden faydalanmak lazım

İlki Kurandan faydalanacağız Kur’an çok okunan demektir.

İlim şarttır.

Kitabımızın ilk emri “oku” ile başlıyor, oku da neyi okuyorsan oku anlamına gelmiyor, Allah’ın hoşnut olduğu şeyleri oku. Çünkü seni yaratan Allah’ın adıyla oku buyurmaktadır. Siz yanlış şeyleri besmele ile okuyabilir misiniz? Bir alim ben varisim, peygamberin yolundayım diyorsa okuması şarttır.

NEFİS TERBİYESİ LAZIM

İkincisi kendisini terbiye temsi lazım “müzemmil” surasini okumalarını ve ona göre ruh terbiyesine sahip çıkması lazım. Kendin manen güçlü olmaları lazım.  Tebliğ ikili bir alımdır, iki tarafın da antenlerinin açık olması lazım. Zaten yapmadığınız bir şeyi başkasına tavsiye etseniz de faydası olmaz.

Haşir suresinde “yapmadığınız bir şeyi başkasına telkin etmek Allah katında günahtır” buyuruyor.

TEBLİĞ BİR VAZİFEDİR.

Üçüncüsü “Müddesir” suresini okusunlar. Ey örtünen adam kalk Rabbını tekbir et, elbiseni temiz tut.

Temizlik imandan bir parçadır. Ama bunun için asıl olan ruh temizliğidir tabi. Maden İmamlar peygamberin varisleridir. O zaman onun toplum ile münasebetlerine de bakmamız lazım. Bir sahabe cemaate gelemediyse onu sorardı. Bekar biri varsa evlenmesi için yardımcı oluyordu. Yetimleri varsa hallerini soruyordu. Hasyatsa ziyaretine giderdi, taziyesi varsa gidip sabır dilerdi.

Bir camide cemaat dışarı imam da kendi odasına giderse bu din görevlisi arkadaş imam değil vazifeli bir memurdur. İmamlık diğer memuriyetlere benzemiyor. Cemaati olsun olmasın herkesle ilgilenmesi lazım. İnsanlarla uğraşırken feraset sahibi olmak gerekir, kimi insan var ona yemek yedirirseniz mutlu olur, kimisi de onun yemeğini yerseniz mutlu olur.

Ben Müslümanın diyen bir insanın toplum içinde nasıl yaşaması lazım, bu konuda bizi aydınlatır mısınız?

Müslüman kendi ibadetini yapacak, helal haramı ayırt edecek kadar bilgi sahip olmalıdır. Evliyse ailesini idare edecek kadar bilgi sahibi olmalı. Bu bizim üzerinde fazdır.  İbadetini yapması lazım, haramlardan kendini koruması lazım. Ondan sonra Peygamberin ahlakıyla ahlaklanması lazım. Aslında “Peygamber ahlakı” içinde birçok şey saklıdır. Tevazu, Muhabbet, İkram, Dedikodu yapmamak, Başkasına zarar vermemek peygamberin ahlakındandır. Ahlakımızla insanlara örnek olmalıyız.

Moğollar derviş ahlaklı bir Müslüman’dan etkilenerek iman ettiler. Malum Moğollar saldırgan bir topludu ama Hulago’nun torunu bir Dervişin yaşantısında etkilenerek iman etmiş. Endonezya Müslüman tüccarların muamelelerinden etkilenerek iman etiler. Ayrıca fetih ile İslam topraklarına ilhak edilmiş yerlerde de kimse zorla imana davet edilmez. Yani lisani kalden fazla lisani hal önemlidir. Yani çok anlatmaktansa İslam’ı yaşamak önemlidir. Bin yıldan beri buralarda Müslüman olarak yaşamamıza vesile olan insanlardan Allah razı olsun

Eyüphan KAYA’nın Özel Röportajı



Çok Okunanlar

2024-10-23 21:04:31