Yerel >> Güneydoğu Güncel Haber


“KURAKLIK ÇANLARI ÇALIYOR“


Link [2022-04-24 01:13:03]



Soğuk ve sert bir kış, yerini bahara bırakırken mevsim normalleri altında seyreden yağış, çiftçiyi tedirgin ediyor.

Tahıl ve baklagilleri hayati önemde olan nisan ve mayıs ayı yağmurlarının önceki yıllar gibi normalin altında seyretmesi tarım için alarm zillerinin çalınmasına neden oldu. Hem kurak bir iklime sahip olması hem de mevcut tarım alanlarının sadece yüzde 21’inin sulanabilir olduğu Diyarbakır’da çiftçiler tedirgin. Son iki yılda kuraklık nedeniyle beklediği verimi alamayan çiftçinin bu yıl verim alma beklentisi yağışa kalmış durumda.

 

“İHTİYAÇ DUYULAN ZAMANDA YAĞMUR YAĞMADI!“

1 milyon ekili arazinin bulunduğu Sur İlçe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir, Yoğun bir kış mevsimi yaşanılmasına rağmen Nisan ayında yağmur yağmadığını ifade ederek, “Tam zamanında yağışlar kesildi. Yağmur yağmış olsaydı bu sıkıntıları yaşamazdık. Sur’un yarısı, Bağlar, Kayapınar ve Çınar’da Buğday, arpa ve mercimek ekili arazilerin yüzde 50-60’sı yandı. Yağmur yağmazsa ekili arazilerin tümü yanar. Umudumuzu haftaya yağacağı tahmin edilen yağmura bağladık. Yağış olursa bir nebze de olsa bir nefes alırız.

“ÇİFTÇİLERİN ZARARI YÜZDE 50-60 DÜZEYDE“

Çiftçilerimizin zararı şuan itibariyle yüzde 50 zarardadır. 400 kilo ekin alacağını bu sayı 200 kiloya düştü diyebiliriz. Binlerce dönüm arazi tamamen kurudu. Kış yeterli olmadı” diye konuştu.

“İL KURAKLIK KRİZ KOMİSYON TOPLANTISINDA ALINAN KARARLAR OLUMLU AMA YETERSİZ“

Geçen hafta İl Valisi Münir Karaloğlu başkanlığında Diyarbakır İl Kuraklık Kriz toplantısı düzenlendiğini hatırlatan Başkan Demir, şöyle dedi: “Toplantıda Kralkızı Barajından Devegeçidi Barajına Su Aktarımı ve Acil Deve Geçidi P2 ve P5 Ana Kanallardan Buğday tarlalarına su verilmesi yönünde önemli kararlar alındı. Bu kararlar olumlu ama yetersiz kalıyor. Siz 1 milyon dönümlük arazinin ancak 200 bin dönümünü kurtarabilirsiniz. Diyarbakır’da kuru arazi çok fazla. Özellikle Sur bölgesinde 800 bin araziden 600 bin dönümü kuru arazidir. Sulu arazilerimiz çok azdır. Geçen yıl para kazandırdığı için herkes pamuğa dönerken, buğday çok ekilmedi.

“KURAKLIK ÇANLARI ÇALIYOR“

Kuraklık çanları çalıyor. Önümüzdeki hafta yağış olmazsa tüm ürünler kuruyacak. Yani yağmur olursa en azından bundan sonraki ekili araziler kurtarılır.

“TEM UMUDUMUZ HAFTAYA YAĞACAĞI TAHMİN EDİLEN YAĞMUR YAĞIŞI”

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede, önümüzdeki hafta içi yağmur olduğu yönünde bilgi aldık. Bir hafta boyunca yüzde 60-80 arasında yağış olacak. Umudumuz var. Bu 5 günlük yağış ekili araziler için yeterli olur. En azından ekinler başağını doldur. Ve kuraklık tehlikesinden kurtuluruz”



Çok Okunanlar

2024-10-22 11:28:19