Yerel >> Güneydoğu Güncel Haber


GÜLER'; ''Dezenformasyona Kapanıyoruz..''


Link [2022-05-30 16:21:51]



Siber Güvenlik Uzmanı Yasin GÜLER;

 

''TBMM'ye sunulan, ülkemizde kullanıcıların kullandığı dijital platformlardaki paylaşımları başta olmak üzere basın yayın organlarının yapacağı içerik üreticiliğini düzenleyen yasanın 4. maddesine getirilen düzenlemeye göre “halk arasında endişe, korku ve panik yaratacak şekilde haber yapmak, “ülkenin iç ve dış güvenliği ile kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı beyanları sunmak” ''ceza'' kapsamına alınıyor. Buna göre dezenformasyona mahal verecek yalan haber yaptığı ispatlanan kişi veya kuruluşlara ve bu haberi yayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek.''

 

''Casusluk''ta bu kapsama alınıp cezazları ağırlaştırıldı''

 

TMBB'ye sunulan yasanın içeriğinde ayrıca anayasal düzene karşı işlenen suçlarda ve “casusluk” suçlarında ise TCK’nin, “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını” da içinde barındıran, 309, 311, 312, 313, 314. maddeleride devreye girecek..

Suçlu olduğu anlaşılan fakat gercek bilgilerin gizlendiği taktırde mevcut dijital platformdan bilgi talebinde bulunulacak.

Mevcut anayasal suçlara tabi internet içeriğini oluşturan ve yayan kişilere ulaşmak için cumhuriyet savcısı, mahkemenin talep etmesi üzerine bahsi konu dijital platformdan gerekli olan bilgileri isteyebilecek.

 

''Bilgiler paylaşılmazsa yaptırım uygulanacak''

 

Savcılığın kaavuşturma asaöasında mahkemeninde onayı ile birlikte failin suçu işlediği platformdan istenilen bilgiler verilmezse bant genişliği %90 azaltılabilecek. önemli olan ise sosyal platformların ayakta durabilmesinde önemli bir yere sahıp olan reklam yasağı da uygulanabilecek. Şirketler hedef kitlelerine bahsı konulu platformdan ulaşamayacağından buda bölgede ve ülkede o platforma reklam verilmesini önleyecek. Buda serverleri ülkemizde olmayan bazı dijital platformlara yaptırım uygulanmış olacak.

 

''Sunulan teklifte kamu yararına çalışanlara basın kartı''

 

TMBB'ye sunulan yasa teklifinde bence en önemli olan ''Kamu Yararına çalıştığı tespit edilen vakıf derneklerin yöneticilerine basın kartı verileceği olması olduğunu ifade eden GÜLER ; Bu durmda dernek yetkililerinin özellikle haber alma ve haber yapma yetkisininde verilemsine bu durumunda eleştiriden daha çok etkili bir durum olacağını bununda derneklerin gönüllü hizmet verdiği alanlarda daha verimli ve gercek verilere ulaşarak çalışmalar yapabileceklerdir'' dedi. ''Basın kartı olan bir gazetecinin, basın kartı iptal olması durumunda, iptal kararı kalksa dahi iptal tarihinden itibaren 1 yıl, daha ağır bir koşul varsa da 5 yıl yeni basın kartı verilmeyecek'' diyerek uyarıda da bulundu..

 

Son olarak Sosyal Medya Yasasının, yalan içerikler oluşturarak dezenformasyona sebebiyet vereceklerin yine bu yasaya aldırış etmeden bu yasa hakkında bazı efsaneler dile getireceklerinden de geri durmayacaklarını söyleyen GÜLER

 

''Algının merkla birleşmesinden olusan tıklama coğunluğu, dijital platformlarda parasal bir karşılığı olduğundan sosyal medya yasa, bu işten nemalanan bir cok kişinin hoşuna gitmeyecektir. Fakat önemli olan, ekonomik sıkıntılara sebep olması başta olmak üzere fırsatcıların dahi kendi manipule ekibini kurduğunuda hatırlarsak sosyal medya da ki başıbozukluğu bir nebzede olsa frenlıyecek bir yasanın hazırlanması ve ilerde daha cok gelişletileceğine inandığım mevcut durumdaki halinin bile bir çok dezenformasonu önleyecek seviyede olduğunu ifade derek yasayı desteklediğini ifade etti.

 



Çok Okunanlar

2024-10-22 04:40:18