Yerel >> Güneydoğu Güncel Haber


Çarşı-pazarda Ramazan bereketi yaşanıyor


Link [2022-04-08 04:33:03]



Geçtiğimiz cumartesi günü başlayan 11 ayın sultanı, rahmet ve mağfiret ayı olan Ramazan için vatandaşların yüksek zamlara rağmen alışverişe çıkması esnafın yüzünü güldürdü.

Ankara’da Ramazan ayı için alışverişi yapan vatandaşlar, çarşı ve pazarı canlandırdı. Diğer aylara göre alışverişte daha özenli davranan vatandaşlar, özellikle yiyecekler konusuna daha çok ilgi gösteriyor. Bu durumdan memnun olan esnaf ise Ramazan ayının bereketiyle geldiğini söyledi.

Hayat pahalılığına tepki gösteren kimi esnaf olduğu gibi her şeye rağmen Ramazan’ın bereketli bir ay olduğunu ve hayatlarından memnun olduklarını belirten kimi esnaf ise yaşanılan ekonomik krizin normal olduğunu aktardı. Fahiş fiyatlara vatandaş ise tepki göstererek hayat pahalılığından yakındı.

“Ramazan bereket ayıdır”

Ramazan ayının bereketiyle geldiğini esnafın yüzünün güldürdüğünü söyleyen esnaftan Erdal Bayram, “Ramazan bereket ayıdır. İşlerin açılmasını da umuyoruz. Çok şükür işlerimiz de iyidir ve bir sıkıntı yoktur.” dedi.

“Ramazan her zaman bereketiyle geliyor”

Yüksek fiyatlara rağmen Ramazan ayı ile hareketlilik olduğunu ifade eden esnaftan Mehmet Övgü, “Ramazan her zaman bereketiyle geliyor. Ramazan ayında millete bereketi vardır ama şu anda her şey çok pahalı. Hükümet bereket diye bir şey bırakmadı. Allah'ın verdiği bereket bir taraftan geliyor ama hükümet bereket bırakmıyor.” şeklinde tepki gösterdi.

“Ramazan bereketi ile geldi de hayat pahalılığından halk fazla alışveriş yapamıyor”

Ulus pazarında 30 yıldır esnaf olduğunu belirten Kubilay Hakbilen, “Balık işi sezonluk olduğu için, sezonumuz kapanıyor. Normalde Nisan 15'te av yasağı başlıyor. Fakat tatlı su balıkları sezonu başlıyor. 10 gün sonra denizde av yasağı başlıyor. Ramazan bereketi ile geldi de hayat pahalılığından halk fazla alışveriş yapamıyor. Her şey pahalı olmuş, kıvırcık 15 lira, domates ve salatalık 25 lira. Bir kilo et 160-170 lira. Millet boğazından kısıtlıyor, 3-4 kilo alacağına yarım kilo alıyor.” ifadelerini kullandı.

“Bereket kalmadı”

Fahiş fiyatlara tepki gösteren esnaftan Fuat Yardımcı, “Bereket kalmadı. Yanlış siyaset, ekonomi ve Ticaret Bakanlığı’nın yanlış hareketleri bunun sebebi. Önce Ticaret Bakanı kendini düzeltecek. Başka çaresi yok. Oturmuşlar köşküne sıcak koltuğu bırakmıyorlar. Sonunda o koltukla devrilecekler.” diyerek yüksek fiyatlara tepki gösterdi.

“11 ay sultanı bereketli Ramazan ayının ne yazık ki bereket denen hiçbir şey kalmadı”

 

Hayat pahalılığına tepki gösteren esnaftandan Ramazan Haymanalı, şunları aktardı:

“11 ay sultanı bereketli Ramazan ayının ne yazık ki bereket denen hiçbir şey kalmadı. Bir tane kıvırcık 15 lira, bir kilo sivri biber 40 lira. Bu insanlar bunu nasıl alsın. Bereket diye bir şey yok. Ben bunun sebebini kişilere bağlıyorum.”

“Ramazan’dan öncesine göre tabi satışlarımız biraz daha yükselişte”

Esnaftan Ramazan Aytaç, “Bu sene sıkıntılarla karşılaştık. Biliyorsunuz bu sene Türkiye genelinde hava çok soğuk geçti. Havanın soğuk geçmesi doğal olarak bizim sektördeki fiyatları etkiledi. Neden derseniz çünkü bizim sektör kış mevsiminde sadece Antalya'dan besleniyor. Tüm Türkiye'yi hatta yurt dışına da gönderdiğimiz ürünleri de sayarsak dışarıyı Antalya besliyor. Bu sene Antalya'da da soğuk olduğu için toplama uzun sürdüğü için fiyatlar yükseldi. Ramazan’dan öncesine göre tabi satışlarımız biraz daha yükselişte. Mecbur yiyor millet yapacak bir şey yok.” dedi.

“Bizim işimiz genelde Ramazan'da oluyor”

İşlerinin en çok Ramazan ayında olduğunu dile getiren tatlıcı esnafı Mehmet Koç, “Biz tatlıcı olduğumuz için Ramazan bereketi geliyor. Bizim işimiz genelde Ramazan'da oluyor. Şu anda işlerimiz gayet iyi.” ifadelerini kullandı.

“Ramazan her sene bereketiyle geliyor ama bu sene biraz sıkıntılı geçiyor”

Ferdi Çelik, “Ramazan her sene bereketiyle geliyor ama bu sene biraz sıkıntılı geçiyor. Buna da şükretmek lazım. Rabbim 18 bin âlemi yaratmış bunu da insanoğlu için. Bazen sıkıntılar ve zorluklar olacak ama yine de elhamdülillah Rabbim bunları bize gösterdi. İnşallah Allah'ın izniyle biraz daha güzelleşecek.” diye konuştu.

“Akaryakıttan kaynaklı her şey çok pahalı”

Fiyatların yükselişini akaryakıt zamlarına bağlayan Mehmet Benli, “Ramazan'dan bereketler diliyorum. Ramazan orucu herkese hayırlı ve bereketli olsun. Kazanç bol olsun. Ülkemiz çok güzel, kıymetini bilelim. Somon balık 50 lira ama 75 liraya satıyoruz neden? Mazot pahalı olduğundan dolayı. İnşallah hayırlı uğurlu olur. Her şey çok pahalı.” dedi.

“Hem fiyatlar pahalı hem de her gün zam geliyor”

Yıllardır esnaf olduğunu ilk defa böyle bir Ramazan geçirdiklerini söyleyen Hamza Özgür, “İlk defa böyle düşük bir Ramazan görüyoruz. Hem fiyatlar pahalı hem de her gün zam geliyor. Ben açık söyleyeyim hiç kimse bundan memnun değildir. Bir kilo en kötü hurma 85 lira. Bu insanlar nasıl alsın bunları.” ifadelerini kullandı.  

“Ramazan'da fiyatlar yüksek olsa dahi Allah nimeti çok veriyor ve bereketi çoktur”

Ulus pazarında yıllardır balık satan esnaflardan Şaban Akbaş, “Her Ramazan bereketlidir. Bu Ramazan'da fiyatlar yüksek olsa dahi Allah nimeti çok veriyor ve bereketi çoktur. Allah'ın izniyle hiçbir şey eksik olmuyor. Önceden sofralara bir tabak yemek çıkarken Ramazan'da 7-8 tane tabak çıkıyor. Fiyatlar yüksek olsun, ne olursa olsun Allah veriyor. Bereketi her evin içine veriyor. Bazıları şikâyet ediyor fiyatlar pahalı diye. Bugün her şey pahalı çünkü ortalıkta kriz var. Bu krize karşıda dayanacaksanız. Bugün bir zorluk olur yarın bunun tatlılığı olur. Mesela biz balığı ucuz satıyoruz adam almıyor. Pahalı veriyoruz, bu defa niye pahalı diye almıyorlar. Yani bizim milletimiz her şeye bir bahane buluyor. İnşallah sonumuz hayır olur. Allah vatana millete zarar vermesin inşallah. Bu Ramazan da biter Allah herkesi bayrama da kavuştursun.” temennisinde bulundu.

“O eski günler tarihe karıştı”

Hayat pahalılığından şikâyet eden esnaftan Sefer Yurttaş, “1970 yılından beri Ankara Ulus Han'da esnaflık yapıyorum. Son 50 senenin en zor günlerini vatandaş olarak yaşıyoruz. Eskiden Ramazanların coşkusu, bereketi ve bir sevgi vardı. Şimdi ne kimse iftar yemeği verir ne bayram olur ne seyran olur ne düğün olur ne de taziyeye gidilir. Eskiden burada bir yevmiyemizle bir çeyrek altın alırken, şimdi ise bir çeyrek altın alabilmek için 10 gün yemeden içmeden çalışıp bir arkadaşın düğüne gidebileyim. O eski günler tarihe karıştı.” dedi.

Vatandaş ise fahiş fiyatlara tepki göstererek hayat pahalılığından yakındı.

 



Çok Okunanlar

2024-10-22 20:34:21