Yerel >> Güneydoğu Güncel Haber


Bulut: Gençleri helal dairesinde, vakti geldiğinde evlendirmeyi kolaylaştıralım


Link [2022-06-04 00:37:53]



Ahir zamanda fitnelerin çoğalması, gayri İslami hayat tarzının alenen yaşanması, günahların kolaylıkla ulaşılabilir olması toplumun tamamını, özelde ise gençleri ciddi manada olumsuz etkiliyor.

Günümüzde en masrafsız evliliklerin dahi 200-300 bin TL gibi bir miktara denk gelmesi, dar gelirli aileleri, henüz iş sahibi olamayan veya kazandığı para ile ancak geçinebilen gençlerin evlenebilmesinin önünde büyük bir engel olarak duruyor.

Özellikle son dönemde artan hayat pahalılığı ile birlikte toplumun büyük bir kısmı geçinebilmek, ev idare edebilmek için büyük mücadele ediyor. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda, helal yoldan yuva kurmak isteyen gençler de kız tarafının talep ettiği yüklü miktarda mehir, ev eşyası, düğün masrafları ve buna benzer giderler sebebiyle evlilik düşüncesinden ya vazgeçiyor ya da bu isteğini uzun bir süre ertelemek zorunda kalıyorlar.

Yazar Ahmet Bulut konuyla ilgili İLKHA muhabirine yaptığı değerlendirmede hem gençlere hem de ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

"EVLİLİKTE EN ÖNEMLİ NOKTANIN; GENÇLERİN KALBİNİN ISINACAĞI, ANNENİN VE BABANIN ONAYLAYACAĞI TANIŞTIRMA USULÜNÜN EN DOĞRU VE VERİMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Son dönemde gençlerin evlenirken flört evliliği yaptığını, flörtle yapılan evliliği zehirli bal şerbeti içmek gibi gördüğünü belirten Bulut, "Evlilikte en hayırlı, verimli ve en güzel olanının anne-babanın ya da bir yakının tavsiyesi; gençlerin gönlünün ısınacağı evliliğin en hayırlı evlilik olacağını düşünüyorum. İnsanlar flört döneminde gerçek yüzünü göstermiyor. 10 yılda flört etse muhatabını görmek istediğini görüyor, duymak istediği duyuyor. Aslı yıllar önce bir hocamız; 'erkeklerin maskesi evlendiğinde, kadının maskesi çocuk doğunca düşer' demişti. Bu 30 yıl önce söylenen bir cümleydi, şimdi kaç tane maske oldu belli değil. İnsanlar her bir sosyal medya sayfasında ayrı bir maske ile bulunuyor. Gerçek yüzü elde ettikten sonra çıkıyor. Evlilikte en önemli noktanın; gençlerin kalbinin ısınacağı, annenin ve babanın onaylayacağı tanıştırma usulünün en doğru ve verimli olduğunu düşünüyorum." diye belirtti.

"MEHİR KADININ HAKKIDIR, BUNUNDA TABİ ABARTILMAMASI GEREKİYOR"

Evlilikte mehir alınmasının kadının hakkı olduğunu dile getiren Bulut, "Bu bazen bir bilezikte olabilir, bir kilo altıda olabilir. İki tarafın karşılıklı anlaşmasıyla olacak ama kadının hakkıdır. Nikahtan önce bunun kararlaştırılarak takdir edilmesi, peşin olarak da taksitli olarak da verilebilir. Erkek söz verip de ödemediği zaman kul hakkıdır, öldükten sonra bile mirasından ilk alınacak ödenecek kul hakkıdır. Bununda tabi abartılmaması gerekiyor. Son dönemde mehir unutuldu ama bazı bölgelerimizde büyükler başlık parası ya da başka şeyler deyin adına bir kılıf bularak evliliği zorlaştırıyorlar bunu doğru bulmuyorum. Efendimiz evliliğin en hayırlısının; en kolay, en hafif olduğunu söylüyor." dedi.



Çok Okunanlar

2024-10-22 02:24:17