Breaking News >> News >> Gazet van Antwerpen


Ook in 1895 moest je al ogen in je rug hebben: hoe een vergeten autobouwer op de Groenplaats voor het eerste auto-ongeval zorgde


Link [2022-04-03 09:33:05]



Ongeval met een rijtuig

Zondagnamiddag reed de heer Vincke, mekaniekwerker, hier in de stad in een automobielrijtuig, zonder paard maar door naphte in beweging gebracht. Op den hoek van de Groenplaats, waar veel volk stond, werden eenige personen er door omgeworpen en drij min of meer gekwetst. De gewonden werden verzorgd in het Café Suise en vervolgens naar het politiebureel vergezeld, waar de schade bepaald werd, welke M. Vincke betaalde.

Met dit berichtje uit Gazet van Antwerpen van 5 juni 1895 (Eerste uitgaaf, pagina 3) opent een van de hoofdstukken van het boek De verborgen geschiedenis van Vlaanderen van Jos Vandervelden en Alexander Dumarey. Volgens de auteurs zou dit het allereerste verkeersongeval met een auto in België kunnen geweest zijn, al staat dat niet voor 100% vast. Wat we wel weten is dat de constructeur van de wagen, Nicolas Vincke, zelf achter het stuur zat. Vincke mocht in België dan wel een autopionier zijn, hij was duidelijk niet de beste chauffeur aller tijden. Ook in zakendoen behoorde hij, achteraf gezien, niet echt tot de top.



Most Read

2024-09-18 04:32:02