Yerel >> Ege Lobisi


‘Türkiye tedarikte kalıcı olacak’


Link [2022-05-31 09:24:01]



Hannover - Sanayi fuarı Hannover Messe, iki yıl aradan sonra Almanya’nın Hannover kentinde fiziki katılımla dün 73’üncü kez kapılarını açtı. 2 Haziran’a kadar devam edecek olan fuarda, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği ve 4 ayrı salona yayılan milli katılım alanında 49 firma bulunurken, 45 firma da bireysel stantlarıyla yerini alıyor. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, fuarın, Türkiye’nin üretim gücünü ortaya koyabileceği, ufkunu genişletebileceği bir vitrin olduğunu belirtti. Avdagiç, “Türkiye hızlı aksiyon alma ve kaliteli ürünleriyle pandemi döneminde uzak pazarlar yerine tercih edilen ülke konumuna geldi. Tedarikçi pozisyonumuzu gelecekte de koruyacağımız öngörülüyor. Hatta Avrupa ülkeleriyle sınırlarda yaşadığımız geçiş belgesi sorunu da azalıyor. Önümüzdeki süreçte tedarik kaynaklarında iyileşme olsa bile tedarik için uzak ülkelere gidilmeyeceğini, yakın ülkelerin tercih edileceğini öngörüyoruz” dedi. Almanya’da düzenlenen fuara katılımın da bu anlamda önem taşıdığına dikkat çeken Avdagiç, Türkiye’nin tedarikçi ülke kazanımlarını koruyacağını öngördü.

İki ayaklı strateji

Yaşanılan enflasyonist baskının, üretim imkân ve kabiliyetlerini artıracak tedbirlerle aşılabileceğini belirten Avdagiç, “Üreten Türkiye tablosu para ve maliye politikalarının etkilerini artıracak, beklentileri iyileştirecek, dalgalanmaları dindirecek ve fiyatlama davranışlarını doğru yöne sevk edecektir” dedi. Burada iki ayaklı bir strateji izlenmesi gerektiğini kaydeden Avdagiç, şöyle konuştu: “Birincisi, var olan kapasitemizi yeni yatırımlarla büyütmek. Zira kapasite kullanım oranlarında yüzde 80’lere yaklaştık. İkinci olarak ise üretimde ve ihracatta, ileri teknoloji ürün gruplarının payını hızla artırabilmeye odaklanmalıyız.”

İstanbul’a özel teşvik talebi

Kısa ve orta vadede yüksek teknolojiye dayalı ihracatı artırabilecek altyapının İstanbul’da olduğuna dikkat çeken Avdagiç, şöyle konuştu: “İstanbul’u teşvik etmek, Türkiye’yi teşvik etmektir. Halihazırda en gelişmiş bölge kategorisindeki 1’inci bölgede yer alan İstanbul’da teşvik edilen sektörler son derece sınırlı. İstanbul’daki sanayi tesislerinin teknoloji geliştirme, katma değeri artırma, kapasite büyütme, yeşil mutabakata uyum temalı yatırımlarının yoğun şekilde desteklenmesi için ‘İstanbul’a özel bir teşvik paketi’ hazırlanması yönünde talebimiz var.”

Emisyonlarda rekabetçi süreç

Fuarın bu yıl dijitalleşme ve sürdürülebilirlik üzerine odaklandığını kaydeden Avdagiç, “Dijitalleşmiş, iklim-zararsız ve sürdürülebilir değer zinciri Türkiye’de de tüm işletmelerimizin önem vermesi gereken bir alan” dedi. İklim-nötr olmanın yolunun dijitalleşme, otomasyon ve yeşil enerjiden geçtiğini açıklayan Avdagiç, “Dünyada karbon emisyonunu düşürmek için çok rekabetçi bir süreç başladı. Sanayide hidrojen enerjisi konuşuluyor” bilgisini verdi.



Çok Okunanlar

2024-09-20 03:11:46