Yerel >> Ege Lobisi


İzmirli siyasetinden Şükürer'e eleştiriler çığ gibi!


Link [2022-01-24 23:52:22]



İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK) Başkanı Sıtkı Şükürer, İzmir’de yaşayan göçmenlerle ilgili sarf ettiği sözler nedeniyle İzmirli siyasilerin eleştiri oklarının hedefi oldu.

İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK) Başkanı Sıtkı Şükürer'in İzmir’e mübadele ile gelen göçmenlere yönelik sözleri İzmir siyasetini ayağa kaldırdı. Şükürer, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Partili siyasiler tarafından arka arkaya eleştiri yağmuruna tutuldu.

İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK) Başkanı Sıtkı Şükürer’in bir gazeteye verdiği röportajda İzmir’de yaşayan muhacirlere yönelik söylemleri kentin bir numaralı tartışma konusu haline geldi.

Şükürer "Bu kentin mübadeleyle gelen insanları, daha sonra İç Anadolu'dan gelen insanları, daha sonra Doğu ve Güneydoğu'dan gelen insanları, daha sonra başka yerlerden gelen insanlar. Her gelen, her gelen bir daha istisna. En büyük ihanet mübadeleyle gelenlerdir. Bu kente sürekli mütemadiyen ihanet ediyorlar. Dünyanın en büyük lağım çukurunu ben yaratmadım. Bu kentin sonradan gelen bu insanları yarattı. Dünyanın en güzel tarihsel dokusunu yok edip de Çin Seddi gibi Laz müteahhiti kalitesiyle sekiz katlı Çin setlerini bir başkası yapmadı, İzmirli yaptı. Hala her şekilde imkân verdiğin takdirde bir Afrika çekirgesi, bir kımıl zararlısı gibi bugün kentin en münevver kesimi dediğimiz insanlar, bu insanlara desen ki şu 8 kat yerine 13 kat müsaade ediyorum. Üç ay da süreniz var. Üçüncü dakikada burada filizleri çıkarlar" dedi.

Şükürer’in bu sözleri hem Millet İttifakı, hem de Cumhur İttifakı partilerinin İzmir milletvekilleri ve il başkanları tarafından büyük tepkiyle karşılandı. İzmirli siyasiler arka arkaya sosyal medyadan kınama mesajları yayınlayarak Şükürer'in sözlerinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. 

KAYA: ARİSTOKRAT ÖZENTİLİ BU ŞAHIS...

Şükürer'in bu sözleri AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'nın büyük tepkisini çekti. Kaya, sosyal medya hesabından yayınadığı mesajda "Bu şahsın, "lordlar meclisi" olarak tanımladığı İEKKK'nın üyeleri gereğini yapmalıdır" çağrısı yaparken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i de eleştirdi.

Kaya, "CHP'li Soyer'in akıl hocası, İEKKK Başkanı Sıtkı Şükürer; özellikle mübadelede gelen göçmen hemşerilerimizin aileleri olmak üzere tüm İzmirlilere ağır hakaretlerde bulunmuş. İzmir'in seçilmiş milletvekili olarak, bu sözleri aristokrat özentili bu şahsa misli ile iade ediyorum! Bu şahsın, "lordlar meclisi" olarak tanımladığı İEKKK'nın üyeleri gereğini yapmalıdır. İzmir, seçkincilere ve vesayet heveslilerine asla geçit vermemiştir, vermeyecektir. Bu örnekle, CHP'li Soyer'in İzmir'e ve demokrasiye bakışı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yazıklar olsun!" ifadelerini kullandı.

“İZMİR SEVGİSİ YERLERDEDİR DEMEKTİR”

Şükrüer’in kente göç edenlere ilişkin ifadelerine AK Parti kanadından bir tepki de AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’den geldi. 

Şükrüer’in sözleri üzerinden eleştirilerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yönelten Sürekli, sosyal medyadan yaptığı açıklamada şunları söyledi; “CHP'li Soyer'in, İzmir'in ekonomi ve kalkınmasını emanet ettiği akıl hocası Sıtkı Şükürer, aşağılayıcı yaklaşımı ve diliyle Karşıyaka'lı hemşerilerimizden başlamış, Balkan Göçmenleri’nden devam ederek ağır hakaretler savurmuştur. Bu, eleştiri değil; külliyen horlamaktır! İzmir'i İzmir yapan; şehrin aydınlık yüzü mübadilleri, Karşıyakalı'ları ve dâhi Anadolu'nun dört yanından gelmiş insanımızı bu şehrin ‘zararlısı’ ilan eden bu seçkinci zata söylenebilecek çok şey var! Ancak; en doğru ve en hakettiği karşılığı İzmirli’ler verecektir. Soyer ‘in danıştığı akıl buysa; demokrasi anlayışı, İzmir sevgisi de tartışma götürmeyecek biçimde yerlerde demektir. Şahsın İzmirli’leri aşağılayan sözlerini şiddetle kınıyor; mensubu olduğu kurumlar ve CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nce derhal değerlendirilmesini bekliyoruz.”

Sıtkı Şükürer'e bir tepki de CHP'den: Kabul edilemez

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ve İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir’e mübadeleyle gelen göçmenler için “Bu kente sürekli mütemadiyen ihanet ediyorlar” diyen İEKKK Başkanı Sıtkı Şükürer’e sert çıktı. Kamil Okyay Sındır, Sevda erdan Kılıç ve Yücel, Şükürer'in kullandığı ifadelerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK) Başkanı Sıtkı Şükürer’e İzmir’de yaşayan muhacirlerle ilgili kullandığı ifadeler nedeniyle arka arkaya tepki sesleri yükseliyor.

Son olarak CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ve İzmir İl Başkanı Deniz Yücel sosyal medya üzerinden Şükürer'in sözlerini eleştirdi.

SINDIR: HADDİNİZİ BİLİN

Sındır, “Haddinizi bilin Sn.Şükürer! Geçmişe dair işlenen kent suçlarını ırkçı, yöresel kimlikler üzerinden tariflemeniz asla kabul edilemez, şiddetle kınıyorum. Bu kente nereden, hangi nedenle ve nasıl gelirse gelsin bütün hemşerilerimiz tertemiz geçmişleri ve kimlikleriyle onurumuzdur!” dedi. Sındır ayrıca, “İzmir kenti, dünüyle, bugünüyle ve geleceğiyle, Balkanlar’dan ve Anadolu’nun her yöresinden çoğunlukla acı ve gözyaşı ile çoğunlukla zorunluluktan veya çağdaş bir yaşam için geldikleri bu kentin asli unsurlarıdır. Ve çağdaş demokratik İzmir kent kültürünün mayası ve hamurudurlar!” diye ekledi.

KILIÇ: BİR BALKAN GÖÇMENİ OLARAK KABUL ETMİYORUM

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise "Sıtkı Şükürer’in başta Balkan Göçmenleri olmak üzere İzmir’e değer katan kimlikler üzerinden yaptığı ırkçı söylemleri bir Balkan Göçmeni olarak kabul etmiyorum. Kentin ekonomisinden kültürüne, toprağının her karışında emeği olan hemşehrilerimize laf uzatamazsınız Haddinizi bilin!" dedi.

YÜCEL: ASLA İHANET ETMEMİŞLERDİR

Yücel ise "Mübadele yıllarında anavatanlarına dönmeye zorlanan insanlarımız, Kök saldıkları topraklarda, Türk ve Müslüman oldukları için tarifsiz acılar çekmiş, o acılara rağmen kurtuluş mücadelesinden geri adım atmamış, tüm yaşadıkları acı dolu zorlu yıllara ve yolculuklara rağmen, bu topraklara asla ihanet içinde olmamıştır. Onlar her zaman, Cumhuriyet, Atatürk ve Ay yıldızlı bayraktan yana olmuştur. O zorlu mübadele yıllarının cesur insanları ve onların onurlu mirasını bugünlere taşıyan torunları, bizlerin gururu ve mücadelemizin öncüsüdür. Ayrıca İzmir, Anadolu’nun neresinden gelirse gelsin tüm insanlarımıza kucak açmış, hoşgörüsü ile kültürlerin harmanlandığı, kardeşçe ve huzur içinde yaşanılan bir yuva olmuştur. Bu kardeşliğimize zarar verecek hiçbir sözü ve eylemi kabul etmemiz mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

ÇIRAY:TÜM NEZAKETİMLE GAFİLLER DEMEKLE YETİNİYORUM

AK Parti ve CHP’li vekillerin ardından İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray da tartışmalara dahil oldu. 

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İzmir'de yaşayan muhacirlerle yönelik ifadeleri nedeniyle İEKK Başkanı Sıtkı Şükrüer’ı hedef alarak “Biz Selâniklileri ve Balkan göçmenlerini Suriyelilerle mukayese etmeye kalkanlara tüm nezaketimle "gafiller" demekle yetiniyorum” diye belirtti.

Çıray, sosyal medyadan Şükürer’e şu sözlerle yüklendi:

“ ‘İzmir’e en büyük ihanet mübadeleyle gelenlerdir. Bu kente mütemadiyen ihanet ediyorlar’ diyen Sıtkı Şükürer'i şiddetle kınıyorum. Biz Selâniklileri ve Balkan göçmenlerini Suriyelilerle mukayese etmeye kalkanlara tüm nezaketimle "gafiller" demekle yetiniyorum.”

Şahin: Atatürk Nereliydi?

Atatürk muhacirler için ne dedi?

“İzmir’e en büyük ihanet mübadele ile gelenlerdir” diyerek öz kardeşlerimize “hain” ithamında ve iftirasında bulunan İzmir Ekonomik ve Kalkınma Kurulu ve ESİAD’ın Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer’e bir cevap da MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin’den geldi.

Şahin yaptığı açıklamada;

Belirli aralıklarla şehir gündemimize “etnikçi ve ayrılıkçı görüşleriyle” oturmaya çalışan bu zevat son yaptığı çıkışla ne olduğunu bir kez daha ortaya koymuş, temeli milli birlik ve bütünlük olan Türkiye Cumhuriyeti’ne saldırma cüretini göstermiştir.

Atamız Mustafa Kemal Atatürk mübadiller için; “Muhacirler, kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır.” Derken bu zevatın böyle yaralayıcı, böylesine parçalayıcı söz söylemesi tiniyetini ve zihniyetini ortaya koymaktadır. İnsan sevgisi taşıyan, insana değer veren hiç kimse böyle bir söz söyleyemez! Bu sözleri sarf eden birinin nazarımızda PKK bölücülüğünden farkı yoktur! Biz de kendisine Atatürk nereliydi diye sorarız ve Türk milletinin doğulusu batılısı yoktur. Topraklarımız elimizden alınınca orada kalan kardeşlerimiz Atatürk’ ün kararı ile anavatanlarına dönmüşlerdir deriz. Fakat O ne kadar anlar.”

Bu zevat hakkında savcılarımızı göreve davet ediyor, tüm iş dünyasını ve Atatürk sevdalılarını teline çağırıyorum.

ÖZÜR DİLEDİ

Şükürer gelen sert tepkiler üzerine sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek özür diledi. Şükürer “Röportaj ortamında kolay sarf edilen kimi ifadelerin filtresiz olarak yansıtılması bazı haklı tepkilere neden olmuştur. Bu anlamıyla bir “özür” borcumuz olduğu anlaşılmaktadır. Özetle, sevgili hemşerilerimizi rencide etmek gibi bir niyetimiz yoktur” ifadelerini kullandı.



Çok Okunanlar

2024-09-22 10:35:01