Yerel >> Ege Lobisi


Anthony Albanese, İşçi Partisi'ni Avustralya'daki ulusal seçimlerde zafere taşıdı


Link [2022-05-22 22:58:09]



Anthony Albanese, İşçi Partisi'ni Avustralya'daki ulusal seçimlerde zafere taşıdı ve dokuz yıllık muhafazakar iktidarı sona erdirdi.

Sidney'in işçi sınıfı mahallesinde yetişen bekar bir annenin tek çocuğu olan Anthony Albanese, İşçi Partisi'ni Avustralya'daki ulusal seçimlerde zafere taşıdı ve dokuz yıllık muhafazakar iktidarı sona erdirdi.

72 sandalyeye sahip muhalefetteki İşçi Partisi, oyların sayımı hala devam ettiği için 151 üyeli parlamentoda henüz meclis çoğunluğunu elde edemedi. "Avustralya halkı değişim için oy kullandı. Bu zaferden dolayı alçakgönüllüyüm, "dedi 59 yaşındaki İşçi Partisi lideri, Sydney'deki destekçilerine.

"Albo" lakaplı Albanese, İşçi Partisi'nin 2007'den bu yana ilk seçim zaferini elde etmesinin ardından başbakan olarak yemin edecek.

Yaklaşık 10 yıllık muhafazakar yönetimden sonra, iklim eylemini artırmaktan Yerli haklarını artırmaya ve siyasi yolsuzluğu bastırmaya kadar büyük değişiklikler vaat etti.

Albanese, seçim galibiyetinden sonraki ilk yorumlarında, Avustralyalıları bir araya getirmek istediğini söyledi.

"Ülkeyi birleştirmek istiyorum. Bence insanlar bölünmeden bıktı, istedikleri şey bir ulus olarak bir araya gelmek ve buna öncülük etmek niyetindeyim "dedi muhafazakar Başbakan Scott Morrisson'un bölücü siyasetine atıfta bulundu.

Başbakan Morrison, Albanes'i zaferinden dolayı tebrik ederken yenilgiyi kabul etti.

Başbakan Anthony Albanese, İşçi Partisi'nin sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğunu, 'iklim savaşlarını' sona erdirebileceğini söyledi

LNP 20 sandalye kaybetti ve çok sayıda yüksek profilli milletvekili meclisten ayrılmaya hazırlanıyor.

Bağımsızlar 11 sandalye kazanırken, Yeşiller dört sandalye kazanma yolunda.

Sayım Pazar günü devam edecek,14 sandalyenin hala şüpheli olması, İşçi Partisi'nin çoğunluğu yönetip yönetmeyeceğini belirsiz hale getiriyor.

İşçi Partisi, Temsilciler Meclisi'nde en az 72 sandalye elde ederek hükümeti kuracak, ancak partinin 76 sandalyeye ulaşıp çoğunluğu yönetip yönetemeyeceği veya seçim masasının desteğine güvenmek zorunda olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. 

LNP 20 sandalye kaybetti ve yüksek profilli milletvekilleri Josh Frydenberg, Tim Wilson, Ken Wyatt ve Ben Morton parlamentodan ayrılmaya hazırlanıyor.

LNP şimdiye kadar 50 sandalyeye ulaştı

Birkaç yüksek profilli "teal" aday da dahil olmak üzere bağımsızlar 11 sandalye kazandı.

Yeşiller, Brisbane çevresindeki sele maruz kalan bölgelerde birincil oylarında önemli bir artış elde ettikten sonra dört sandalyeye kadar kazanma yolundalar.

Albanese, gece yarısından hemen sonra gazetecilerle kısaca konuştu.

Albanese, "İyi bir hükümet olacağız, hazırız, yönetmeye hazırız" dedi.

İklim değişikliği hakkında bir soru sorulan Bay Albanese, sorunun Avustralya'da artık tartışmalı olmaması gerektiğini söyledi. 

Albanese, İşçi Partisi'nin zaferinin çok kültürlü Avustralya için iyi olduğunu söyledi. 

"Bence bu iyi … İngiliz Kelt olmayan bir soyadı olan birinin Temsilciler Meclisi'nde lider olması ve Wong gibi bir soyadı olan birinin Senato'daki hükümetin lideri olması" dedi. 

Albanese'nin Salı günü Tokyo'daki Dörtlü uluslararası liderler toplantısında Avustralya'yı temsil edebilmesi için Pazartesi sabahı yemin etmesi bekleniyor.

Kooyong'un Victoria koltuğunu Liberal Josh Frydenberg'den kazanması muhtemel görünen bağımsız aday Monique Ryan, ABC'ye İşçi Partisi'nin 2030 yılına kadar yüzde 43'lük emisyon azaltma politikasının "açıkça yetersiz" olduğunu söyledi.



Çok Okunanlar

2024-09-20 07:31:53