Yerel >> Ege Lobisi


ABD Başkanı Biden Açıkladı: Rus Petrol ve Doğalgazı Yasaklandı


Link [2022-03-08 21:53:20]



Son dakika haberine göre ABD Başkanı Joe Biden petrol ve doğalgaz ithalatına yasak getirdiklerini açıkladı!

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar kapsamında yeni hamlelerin hayata geçirildiğini açıkladı. Daha önceden "emsalsiz" olarak duyurulan ve bu zamana kadar hiç uygulanmamış enerji ithalatı yasağını hayata geçirileceği resmen duyuran Biden, Rusya'dan doğalgaz ve petrol ithalatının yasaklanacağını açıkladı. 

Biden, bu adıma ABD Kongresi ve halkından çok büyük destek olduğuna işaret ederek, "Biz bu adımı atarken Avrupalı ortaklarımızın ve müttefiklerimizin bizimle aynı pozisyonda olmamasını anlıyoruz. ABD, Avrupa'nın tamamından daha çok petrolü kendi ülkesinde üretiyor." diye konuştu.

ABD'NİN EN ÇOK PETROL İTHAL ETTİĞİ ÜLKELER ARASINDA

Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD geçen yıl petrol ve petrol ürünleri ithalatının çoğunu Kanada’dan gerçekleştirdi.

Kanada’yı Meksika takip ederken, Rusya ABD’nin geçen yıl en çok petrol ve petrol ürünleri ithal ettiği 3’üncü ülke konumunda yer aldı.

ABD’nin 2021’de Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri ithalatı günlük 672 bin varili buldu.

ABD’nin petrol ve petrol ürünleri ithalatının yaklaşık yüzde 8’i Rusya’dan karşılandı.

İNGİLTERE DE HAREKETE GEÇTİ

Joe Biden'ın yaptırımlarını takip eden bir açıklama da İngiltere'den geldi.

İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwarteng, Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar kapsamında "İngiltere, 2022 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracak." açıklamasını yaptı.

AB'DEN ENERJİ BAĞIMLILIĞINA SON VERME HAMLESİ

ABD ve İngiltere gibi AB de Rusya'ya uygulanan yaptırımlar kapsamında Rus enerjisine bağımlılığı azaltmak için harekete geçti. Avrupa Birliği (AB), Rusya'dan ithal ettiği doğal gaz miktarını 1 yıl içinde 3'te 2 oranında azaltmak için plan hazırladı.

AB Komisyonu, enerji arz güvenliğini artırmak ve Rusya'ya olan bağımlılığı azaltmak için yeni doğal gaz tedarikçileri bulmayı, alternatif yakıtlara yönelmeyi, yenilenebilir yatırımları hızlandırmayı ve kış öncesinde doğal gaz depolarını doldurmayı içeren "REPowerEU” adlı planını açıkladı.

Plana göre, AB ülkeleri sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikini artıracak. Rusya dışındaki tedarikçilerden boru hatlarıyla doğal gaz alımı da yükseltilecek. Hidrojen ve biyometan gibi alternatif gazlara yatırım yapılacak. AB üyesi ülkeler doğal gaz depolarını 1 Ekim’e kadar en az yüzde 90 oranında doldurmak zorunda olacak. Bu konuda AB Komisyonu yasal mevzuat hazırlayacak. Üye ülkelerin gaz depolarının doldurulması için ortak doğal gaz alım operasyonları düzenlenecek. Ortak gaz alımları AB tarafından desteklenecek. Yapıların çatılarına güneş paneli kurulumuna hız verilecek. Isı pompası kullanımı artırılacak. Yapıların yalıtımına öncelik verilecek. Enerji verimliliği artırılacak. Yenilenebilir projelerin izin süreçleri hızlandırılacak. Rüzgar enerji santralleri (RES) ve güneş enerji santrallerine (GES) yatırımlar artırılacak.

GAZ İHRACATI DÜŞÜRÜLECEK

AB, geçen yıl Rusya'dan doğal gazının yüzde 40'ını almıştı. Rusya'dan alınan gaz miktarı 155 milyar metreküp olarak gerçekleşmişti. Planla Rusya'dan ithal edilen gaz miktarı bu yıl 3'te 2 oranında azaltılacak. Söz konusu gazın 50 milyar metreküpü LNG ithalatını artırarak sağlanacak. Rusya dışındaki boru hatlarından ilave 10 milyar metreküp gaz alınacak. Biyometan üretiminin artırılmasıyla 3,5 milyar metreküp gaz sağlanacak.

AB vatandaşlarının evlerinin ısısını düşürülmesi istenecek. Avrupa'da termostatların 1 derece düşürmesiyle 10 milyar metreküp doğal gaz tasarrufu sağlanacak.

Diğer enerji tasarruf yöntemleriyle 4 milyar metreküp, yapıların çatısına kurulan güneş enerji sistemleri ile 2,5 milyar metreküp, ısı pompası sistemleriyle 1,5 milyar metreküp tasarruf edilecek.

İlave rüzgar ve güneş enerji santrallerinden sağlanan enerji 20 milyar metreküplük doğal gazın yerini tutacak. Böylece, AB'nin Rusya'dan tedarik edeceği doğal gaz miktarı 100 milyar metreküp düşecek.



Çok Okunanlar

2024-09-21 08:45:14