Yerel >> Ege Lobisi


8 Üniversite Bitiren Süper Vali Rekorlar Kitabına Adını Yazdıracak


Link [2022-04-13 00:57:40]



Çorum’un Süper Valisi Mustafa Çiftçi, 4 fakülte, 1 yüksekokul ve 2 yüksek lisans diploması aldıktan sonra, 2018 yılında kayıt yaptırdığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmaya hazırlanırken yeni hedefleriyle bu alanda rekor kırmaya hazırlanıyor.

2-3 GÜNDE BİR KİTAP BİTİRDİM

Diploma almak için değil, daima yeni şeyler öğrenmek için yola çıkan Çorum sevilen Valisi Mustafa Çiftçi Öğrenme arzusuyla başladığı eğitim hayatına durmaksızın devam ederken, Türkiye’de en çok Üniversite bitiren Vali olarakta rekorlar kitabında yerini almaya hazırlanıyor. Egelobisi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Kaplan’a, konuşan Vali Mustafa Çiftçi Hukuk Fakültesinden mezun olmaya hazırlanırken yeni hedefinde ise edebiyat, tarih ve felsefe okumak olduğunu açıkladı.

Eğitimin kendisi için bir hobi ve hayat tarzına dönüştüğünü dile getiren Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti:

“Küçüklüğümden bu yana her zaman okumaya karşı ilgim alakam çok fazla idi. Hatta Ortaokul yıllarında iken Çumra’da Kütüphaneye abone olmuştum. Normalde kütüphane 15 günlüğüne kitap verirken ben 2-3 günde bir kitap değiştiriyordum. Ben 3 gün içinde aldığım kitapları okuyup bitiriyordum. Bir gün Kütüphane memuru bana; ‘Sen galiba bu kitapları okumadan değiştiriyorsun. Bu kitaplar 2-3 günde bitmez’ dedi. Ama okumayı sevdiğimden dolayı ben bu sürede aldığım tüm kitapları okuyordum. Elime aldığım bir kitabı gece gündüz demeden hemen bitiriyordum. Kitap okuma alışkanlığı bende ilerleyen yıllarda da devam etti. Tam bir kitap kurduyum da denilebilir. Bu merakım Ortaokul yıllarında da Lise yıllarında da devam etti. Siyasal Bilgiler Fakültesini de bu altyapı sayesinde daha kolay kazandım.

AKLIMDA HEP HUKUK VARDI

Siyasal’ı bitirdikten sonra 1996 yılının sonunda kaymakamlığa başladığım. Ancak içimde ki okuma aşkı şevki bitmedi dinmedi. 2005 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Biliminde yüksek lisansa kayıt oldum. 2 sene oraya devam ettikten sonra 2007 yılında orayı bitirdim. Ardından da içimde hep bir ukde idi. Bir ilahiyat okuma isteği vardı. Biraz da İmam Hatip Lisesi’nden altyapım olmasından dolayı daha kolay bitireceğimi düşünüyordum. 2007 yılında da İlahiyat Fakültesine başladım. 2017 yılında Ankara İlahiyattan mezun oldum. 2001 yılında da Adalet Meslek Yüksekokulu bölümüne kayıt oldum. Niyetimde şuydu; 2 yıl Adalet bölümünü okuyum. Oradan da Hukuk Fakültesine geçiş yapayım diye düşündüm. Çünkü aklımda her zaman bir Hukuk Fakültesini bitirmek vardı. Fakat 2 defa dikey geçiş sınavına girmeme rağmen hukuk Fakültesine kayıt yaptıramadım. Ardından İktisat fakültesine kayıt yaptırdım. İktisat Fakültesinden de mezun oldum.

İLK ÜNİVERSİTEM SİYASAL OLDU

Böylece ilk üniversitem Siyasal oldu. İkincisi İlahiyat, Üçüncüsü Adalet, Dördüncüsü İktisat Fakültesi oldu. İktisat bittikten sonra yine bir Yüksek Lisans bölümüne kayıt yaptırdım ve orayı da bitirdim. Hemen sonrasında Uluslararası İlişkiler bölümüne girdim. Buradan da mezun olduktan sonra da 2018 yılında bir af kanunu çıkmıştı. Ben 1992 yılında Ankara Hukuk Fakültesini kazanmıştım. Ama o zaman kayıt yaptırmamıştım. Af kanunu kayıt yaptırmayanları da kapsadığı için Hukuk fakültesine kayıt yaptırdım. Şu anda Ankara Hukuk Fakültesinde ki eğitimim devam ediyor. İnşallah orayı da bitireceğim.

YENİ HEDEF EDEBİYAT, TARİH, FELSEFE

Zorlu mülki amirlik görevlerinden arta kalan zamanlarında ders çalışarak eğitimine devam eden Çiftçi, eğitim hayatını hukukun ardından tarih, edebiyat ve felsefe alanlarında sürdürmeyi planlıyor.

‘Nasip olursa bundan sonra ki yeni hedefimde Tarih ve Edebiyat bölümlerini okumak’ diyerek yeni hedeflerini sıralayan Vali Mustafa Çiftçi,  “Bu bölümler ilgimi çeken meraklı olduğum bölümlerdi. Tarih ve Edebiyata ayrı bir ilgim var. Hatta İstanbul Üniversitesi Tarih bölümüne kayıt yaptırmıştım. Birinci sınıfı da bitirmiştim. 2018 yılında af kanunu çıkınca 2 üniversiteyi birlikte bitiremeyeceğimi düşünerek, Ankara Hukuk Fakültesine kayıt yaptırdım. İstanbul Üniversitesinde ki kaydımı sildirdim. İkisini bir arada yürütmem mümkün değildi” şeklinde konuştu.

DİPLOMA ALAYIM, KARİYERİM YÜKSELSİN,

FAZLA MAAŞ ALAYIM DİYE OKUMADIM

Çorum Valisi Vali Mustafa Çiftçi, Hiçbir zaman diploma için okumadığını hep bir şeyler öğrenmenin peşinde olduğunu dile getirerek, Siz bir şeyler öğrendiğinizde ardından diğerleri geliyor. Okul bitirmek diploma sahibi olmak, kendiliğinden geliyor. Ben kesinlikle maaş artışı, diploma ya da kariyerinde yükselmek amacıyla değil, farklı konularda bilgi sahibi olmak istediğim ve öğrenme arzusuyla eğitim hayatına aralıksız devam ediyorum” diye konuştu.

Konya'da yüksek lisans çalışmasına devam ederken, rahmetli babam; 'Nevşehir'den buraya her hafta sonu gelip gidiyorsun. Alacağın diplomanın maaşına faydası olacak mı?' diye sorduğunu kaydeden Vali Çiftçi, “Maaşıma fazla etkisi yok, cüzi bir artış olacak.' dedim. 'Görevinde yükselmene, vali olmana etkisi olacak mı?' diye sorduğunda ise 'Yüksek lisans veya doktora çalışmasını bitiren birinin mesleğinde ilerleyeceğine dair herhangi bir garanti yok' dedim. 'Madem maaşına, mesleğinde ilerlemene etkisi yok, niye bu kadar uğraşıyorsun ?' dedi. Bu da unutamadıklarımdan" ifadelerini kullandı.

ÖĞRETİLER EĞİTİM FELSEFEMİN ROTASI OLDU

Vali Mustafa Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Peygamber efendimizin çok güzel bir hadisi var. “Beşikten mezara kadar ilim öğrenin” diye. Bunu kendime rehber ve felsefe edindim. Konfüçyüs’ünde güzel bir sözü var. Diyor ki; “Öğrenmek akıntıya karşı yüzmeye benzer. Eğer ilerlemezseniz gerilersiniz” diyor. Bu da benim için bir ilke oldu. Yine Henry Ford’un “İnsan öğrenmeyi bıraktığı gün yaşlanır. Öğrenmeyi terk eden kişi 20’sinde de olsa, sekseninde de olsa yaşlıdır” der. Bunlar benim her zaman motivasyonumu artıran unsurlar olmuştur.”

FELSEFEM HAYAT BOYU EĞİTİM

Hayatta her zaman yaşam felsefesinin ‘Hayat Boyu Eğitim’ olduğunu kaydeden Vali Mustafa Çiftçi; Milli Eğitim Bakanlığı da bir Genel Müdürlük kurdu. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü diye artık bir Genel Müdürlüğümüz var. İşte hep aynı felsefeden hareketle oluyor bunlar.

2018'de Çorum Valiliği görevine atanan Vali Çiftçi, gençlere üniversiteden mezun olduktan sonrada ilgi duydukları başka bir bölümlerde yükseköğrenime mutlaka devam etmelerini tavsiye etti.



Çok Okunanlar

2024-09-20 15:47:12