Yerel >> Bizim Gazete


Kızılay Mahallesinden İmar Planına Büyük Tepki


Link [2022-03-23 16:33:06]



Kızılay Mahallesinde başlatılan imar planı, mahallelinin tepkisi nedeniyle çıkmaza girdi.

 

Bornova Belediyesi meclisinden oy birliği ile geçip Büyükşehir meclisinde onaylanan 30 hektar alanın “1/5000 ölçekli Kızılay Mahallesinin imar planını yürürlüğe girdi.

 

Kızılay Mahallesinin imar planının onaylanmasından sonra ortalık karıştı, mahalleli önce Kızılay Mahallesi muhtarlığının önünde sonra da Bornova Belediyesi önünde toplanarak imar planına tepkisini gösterdi.

 

Dışarıdan bakıldığında biraz karışık görülen bu olay, Mahalleli ile Belediyeyi karşı karşıya getirdi. Bu durumu mercek tutarak masaya yatıralım istedim.

 

Bornova Belediyesi; Kızılay mahallesine otopark, yeşil alan, cadde ve binaların kentin süliyetine uygun standartlarda yapılması için imar planı ile bu yola çıktı. 30 hektarlık alanda yapılan planlama, eğrisiyle doğrusuyla Bornova Belediyesi ve Büyükşehir’den onaylanarak geçti. Yapılacak imar planına göre yaklaşık 170 bin metre kare inşaat alanında; 72 bin metre kare konut alanı olacak.

 

İşte karışıklık ya da itirazlar tam da burada başlıyor. Plan kapsamında oluşturulan parsellerde yapılacak binalara 6 kat imar hakkı veriliyor.

 

Burada vatandaşın sıkıntısı şu; örneğin üç kat yasal binası var ve üzerinde de iki kat kaçak dairesi var, çıkan imar barışı ile kaçak katlar için alınan yapı kayıt belgesi ile kaçak gözüken daireler legal hale geliyor.

 

Vatandaş diyor ki; bir katında kendim oturuyorum, diğer katlarda çocuklarım oturuyor. Ben ve çocuklarım, İmar barışından yararlanarak 5 aile aynı apartmanda oturuyoruz. Şimdi Bornova Belediyesinin yaptığı yeni imar planı ile 120 metre karelik arsam üzerinde yaptığım 90 metre karelik evimden ve arsadan yola terk ve yeşil alan çıktıktan sonra 66 metre karelik alan kalıyor ve yeni yapılacak binalardan iki daire düşüyor, bu iki daireden biri müteahhite biri arsa sahibine kalıyor. 4 daire elimizden alınıyor, çocuklarım evlerinden oluyor diyerek tepki gösteriyor. Birçoğu parsel benzer durumda ve aynı tepkiyi veriyor.

 

Bornova Belediyesi de Kızılay Mahallesine yeni imar planı ile yenileme çalışmalarına önem verdiğini Kızılay Mahallesinin yıldızının parlayacağını ifade ediyor.  İmar planının uygulanmasıyla Kızılay Mahallesi’nin yepyeni bir görünüme kavuşmasının hedeflendiğini ifade ediyor.

 

Bornova’nın en eski mahallelerinden biri olan Kızılay Mahallesini yeni imar planı ile yenilemeye başladıklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Kızılay Mahallesinin yeni ve lüks bir görünüme kavuşacağını ifade ediyor.

 

Mahalle sakinleri ise yeni imar planına karşı olmadıklarını, ada bazında değil parsel bazında dönüşüm yapılmasını istiyorlar, mahalleli bölgenin müteahhitlere peşkeş çekildiğini doğup büyüdüğü evleri, sonuna kadar savunacaklarını ifade ediyorlar.

 

Ayrıca Bornova Belediyesince Kızılay Mahallesi için yapılan imar planını askıya çıkarıldıktan sonra haberleri olduğunu söylemekteler. Yine mahalle sakinleri, oturdukları evlerin mevcut metrekaresinden yüzde 45'inin yeşil alan ve yol için alındığını, mahalleliyi 1+1 evlere mahkum olacaklarını ve mücadelelerinden asla vazgeçmeyeceklerini söylüyorlar.

 

Tepkilerinin toplu eylemlerle ifade eden Kızılay mahallesinin sakinlerinden bir vatandaşın konuyla ilgili görüşmek için Belediyeden muhatap bulamaması ve intihar eylemi yapması, tüm dikkatleri Kızılay mahallesinde uygulanacak yeni imar planın uygun olup olmamasına çekmiştir.

 

Sonuç olarak trajik ve sosyolojik duruma dönüşen bu olaya, Bornova Belediyesini adil bir çözüm bulmalıdır. Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’un bu konu da adil ve makul bir çözüm bulacağına inanıyorum.



Çok Okunanlar

2024-09-20 00:51:11